Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Dívky menstruují dříve než v minulosti, na příčinu zatím nikdo nepřišel

15. 07. 2015 | Náctiletá
Menstruace nastupuje u dívek ve stále nižším věku. Dívky s nadváhou či obezitou dostávají měsíčky dříve. Dívky, které ve vyšší míře konzumovaly maso v dětství, mívají předčasnou menstruaci. Jedná se o pověry nebo je na těchto tvrzeních něco pravdy? To ve svém komentáři objasní renomovaný sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan.

Dívky menstruují již v 9 letech

Období první menstruace je pro většinu dívek zlomové. Je to okamžik, kdy se mění z dítěte v ženu. Alespoň po tělesné stránce. Průměrný věk, kdy většina dívek dostane menstruaci, je mezi 12. a 14. rokem života, přičemž horní hranice je stanovena na patnáct a půl roku. Ačkoliv je každé dívčí tělo individuální, pokud do věku patnácti a půl roku dívka menstruaci nedostane, je vhodné vyhledat odborníka a zjistit příčinu tohoto zpoždění.

V současnosti se však spíš setkáváme s opačným jevem - věk první menstruace je nyní o něco nižší, než tomu bylo u našich předků. Mnohé dívky tak mají první menstruaci třeba již v devíti letech, některé i dříve. Jsou známy i extrémní případy dívek, které byly již v pěti, šesti či třeba osmi letech gravidní. Teorií ohledně poklesu věku u první menstruace je několik, žádná však situace spolehlivě neobjasňuje. Na věk první menstruace má totiž vliv celá řada faktorů, mimo jiné i výživa, životní styl, hmotnost, poměr svalů a tuku a podobě. A protože se dnes máme relativně dobře, tak, jak se naši předkové v minulosti neměli, odrazí se to i na věku první menstruace. V současnosti však můžeme říci, že se pokles věku první menstruace již stabilizoval.

Dívky menstruují dříve než v minulosti, na příčinu zatím nikdo nepřišelDívky s větším množstvím tukových zásob mívají měsíčky dříve

Na nástup první menstruace má tedy vliv mimo další faktory také tělesný stav dívky. Ani jeden extrém, tedy ani obézní, ani příliš hubené tělo, nemá na nástup menstruace a celého menstruačního cyklu pozitivní vliv. Velmi totiž záleží na poměru tukové a svalové hmoty v těle. Můžeme však opravdu potvrdit to, co někteří považovali za fámu - dívky, které jsou na tom s tělesným tukem co do jeho množství trošku lépe, skutečně mívají obvykle menstruaci dříve. Je však třeba si uvědomit, že zde nehovoříme o dívkách s velkou nadváhou či dokonce obezitou - ty totiž mívají naopak s nástupem cyklu problém.

Vegetariánky mají menstruaci později? Možná

Zastánci rostlinné stravy mnohdy spojují dřívější nástup menstruace s konzumací většího množství masa v dětství. Tady bych však byl opatrný s výkladem tohoto tvrzení. Něco pravdy na něm skutečně je, nicméně zde nehraje roli maso jako takové, ale spíše maso z umělých velkochovů, kde se jako přísady do krmiva často přidávají látky hormonální povahy. Dalším faktem je opět složení stravy. Dívky, které maso konzumují jen v malé míře nebo vůbec, a v podstatě jí poměrně větší část jídla ve formě zeleniny a ovoce, mívají většinou menší tukové zásoby v těle. To již může být spojováno i s pozdějším nástupem první menstruace oproti těm, které mají poměr svalové hmoty a tuku jiný.

Autor komentáře:
Gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan
Zdroj: Vegall


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ty jo, to koukám. Já to měla poprvé skoro až v 18 letech Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Myslím,že to není stravou ani obezitou, já jsem vyrůstala na vesnici, byla jsem jako lunt hubená, maminka později říkala, že jakási tetka jí řekla, že se asi ani nevdám, že nemám ani před našima ani za našima. Ale to jsem odbočila, první menses jsem měla v 10 letech, nevěděla jsem o tom vůbec nic a první myšlenka byla, že asi umřu a to už je hodně dávno, teď je mi skoro 64 let, takže to není jen poslední dobou a ani určitě výživou, naši stavěli, takže jsem ani žádné lahůdky neměla. Naproti tomu moje dcera si počkala až do 16 let, byla už dost vyspělá a bylo jí líto, že kamarádky už "to mají" a ona ne. Nepomáhalo, když jsem jí řekla, že se nemá na co těšit, později mi dala za pravdu.
Obrázek uživatelky
profil
moje dcera dostala první měsíčky v 8 letech, a to se psal r. 1984 a nikdo nepřišel nato, proč se tak stalo, museli jsme se s tím vypořádat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles