Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Do kin přichází Čarodějův učeň

19. 08. 2010 | Novinky

Balthazar Blake (Nicolas Cage) je čarodějným mistrem, který se v současném Manhattanu snaží ubránit město před svým úhlavním nepřítelem Maximem Horvathem (Alfred Molina). Balthazar na to ale sám nestačí a proto vyhledá pomoc Davea Stutlera (Jay Baruchel), zdánlivě obyčejného člověka, který v sobě ale ukrývá netušené možnosti, a učiní z něj navzdory jeho pochybám svého učně.


Čaroděj svého nedobrovolného žáka v rychlosti zasvětí do základů tajného umění magie a kouzel a společně se tato neobvyklá dvojice pokouší s pomocí svých schopností postavit jedněm z nejagresivnějších – a nejzákeřnějších – čarodějů všech dob. Dave je nucen v sobě najít veškerou odvahu k tomu, aby jako Čarodějův učeň svůj výcvik přežil, zachránil město a získal srdce své vyvolené. 


filmVšechno to začalo v roce 1797, kdy Johann Wolfgang von Goethe napsal klasickou báseň Der Zauberlehrling. Goetheovu báseň vypráví sám učeň, který se poté, co je svým starým mistrem zanechán o samotě, rozhodne zneužít svých kouzelnických dovedností. Poručí starému koštěti, aby si na sebe obléklo staré hadry, aby mu narostla hlava a dvě ruce a připravilo mu lázeň.


Oživlé koště naplní vodou nejen lázeň, ale všechny nádoby v domě, a učeň si není schopen vzpomenout na kouzelné slovo, kterým by mohl koště zastavit, takže je záhy doslova zaplaven. Učeň se rozhodne vzít na staré koště sekeru, rozsekne ho vejpůl...a následkem svého činu má na starosti oživlá košťata dvě. Nakonec je učeň zachráněn poté, co se vrátí jeho starý mistr, který koště rychle pošle zpátky do skříně, ze které bylo povoláno, a přikáže mu, že další služby bude vykonávat pouze tehdy, pokud ho povolá on sám, jeho skutečný pán.


O sto let později byla báseň adaptována do podoby velice populární symfonické skladby L'apprenti sorcier francouzským skladatelem Paulem Dukasem. Toto brilantní hudební dílo obstálo ve zkoušce časem a přinejmenším řadoví posluchači ho považují za Dukasovu zřejmě nejznámější skladbu.


O zhruba čtyřicet let později objevil Čarodějova učně Walt Disney a vytvořil jeho animovanou verzi v rámci svého nesmrtelného díla Fantasia, do jejíž titulní role neobsadil nikoho jiného než myšáka Mickeyho. V létě 1937 tehdy ještě mladý král animovaného filmu přizval ke svému stolu během osamoceného oběda slavného dirigenta Leopolda Stokowskiho a společně stvořili dílo vpravdě kouzelné.


Walt Disney už v té době hudbu jako základ svých animovaných filmů používal a doufal, že ve spolupráci se Stokowskim dokáže vytvořit film, vystavěný na Dukasově Čarodějovu učni. Nápad na spojení klasické hudby a animovaných snímků byl později rozvinut, díky čemuž vznikla legendární Fantasia.


125 minut dlouhý film – tedy i na poměry dnešních animovaných filmů poměrně dlouhý – měl s velkým úspěchem premiéru 13. listopadu 1940 v Broadway Theatre v New Yorku. Hudební stopa filmu byla obohacena využitím vícekanálového systému Fantasound, který byl navržen přímo pro tento snímek, a film Fantasia se tak stal prvním filmem, který byl promítán se stereofonním zvukem.


V současné době je tento snímek považován za důkaz uměleckých ambicí a nezlomné vůle Walta Disneyho tvořit něco, co diváci ještě do té doby neviděli a neslyšeli. Pasáž Čarodějův učeň je pak většinou diváků považována za nejlepší a nejoblíbenější část celého filmu.


Nyní, po 69 letech od premiéry Fantasie, využily společnosti Walt Disney Pictures a Jerry Bruckheimer Films tento námět k vytvoření zcela nového a originálního příběhu. Ačkoliv se inspiruje tím, co bylo k tomuto tématu vytvořeno v minulosti, jde současně o zcela nový příběh, který je tentokrát prezentován v podobě hraného filmu.


Jeho poselství je stále prosté a zábavné, ale přesto nadčasové a zásadní. „Na tomhle příběhu je skvělé to, že nás varuje před nepřínosností toho, když se snažíme usnadňovat si práci a snažíme se podlehnout vnitřní touze dospět o něco rychleji, kterou v sobě všichni máme,“ popisuje Turteltaub.


Za nápadem na filmové znovuzrození Čarodějova učně ve skutečnosti stojí člověk, který je vášnivým obdivovatelem Disneyho animované verze – Nicolas Cage. „Napadlo to mě a mého přítele Todda Garnera,“ vzpomíná. „Tehdy jsem natáčel jiný film a chtěl jsem se zkusit vydat do nějakého kouzelnějšího a fantastičtějšího světa, ve kterém bych si mohl zahrát postavu s mýtickými schopnostmi. Zmínil jsem se o tom Toddovi a druhý den nás napadl dokonalý námět – Čarodějův učeň.“


Miluji svět kouzel a možnost nechat do něj nahlédnout současného diváka mě opravdu lákala,“ svěřuje se producent Jerry Bruckheimer. „Vždycky jsem měl rád příběhy s kouzelnými prvky a Čarodějův učeň je tím nejúžasnějším kouzelnickým příběhem vůbec. Říkali jsme si, že by bylo úžasné vzít jeho koncept a vytvořit na jeho základě zcela nový příběh, který se odehrává v moderním světě.“


Premiéra filmu Čarodějův učeň je v našich kinech naplánovaná na 19. 8. 2010


Zdroj: Falcon.cz 


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Do kin přichází Čarodějův učeň:

Do kin přichází Čarodějův učeň
Do kin přichází Čarodějův učeň
Do kin přichází Čarodějův učeň
Do kin přichází Čarodějův učeň
Do kin přichází Čarodějův učeň
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !