Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Do Pekla za čerty

14. 01. 2012 | Vaše tipy
Je večer, venku tma a tak jsem si vzpomněla na peklo a čerty. V létě jsme byli na dovolené v Kladském pomezí. Bydleli jsme v hotelu nad Náchodem. Vydali jsme se na procházku. Jsme příznivci NORDIC WALKING - severské chůze. Necvičíme a tak nám hůlky při této chůzi pomáhají udržovat správné držení těla, posilujeme i svaly rukou, ramen, zad a břicha. Vešli jsme do lesa a šli k Jiráskově chatě na Dobrošově. Je to turistická chata, kterou projektoval architekt Dušan Jurkovič.

Je nově zrekonstruovaná a od roku 2002 znovu otevřená veřejnosti. Asi po 6 km chůze krásnou krajinou jsme přišli do hlubokého údolí,  v němž přibírá vodu Metuje z malé říčky Olešenky, do Pekla. Je to krásné místo, stával tady dříve mlýn Pekelec. Dnes je tu malá, velmi oblíbená a vyhledávaná turistická oblast. Prochází tudy několik turistických tras a cyklostezek. Přivítala nás další, pohádkově krásná, Jurkovičova stavba.

Bývalý mlýn byl přebudován na Bartošovu útulnu, ve které je nyní restaurace s venkovním posezením... Zamířili jsme dovnitř, občerstvit svá těla. Ze všech koutů nás pozorovali čerti, vždyť jsme byli v Pekle. I jídelníček nabízel mimo jiné několik čertovských specialit. Za restaurací se o malý rybníček stará krásný kamenný vodník, určitě patřil už ke starému mlýnu. Toto krásné údolí bylo i inspirací pro Aloise Jiráska k napsání povídky V Pekle.

Podívali jsme se po okolí, po sochách čertů ze dřeva, udělali několik fotografií a chystali se na cestu zpět. Peklo nám ale trošku zamotalo hlavu. Chtěli jsme se vydat zpátky jinou cestou kolem řeky. Místo chodníčku, o kterém jsme četli v prospektu, jsme šli po krásné nové cyklostezce až do Náchoda. Byla to příjemná cesta, viděli jsme muškaře, byl tu i bufet na občerstvení.

V Náchodě nás ovšem čekala nejhorší část naší cesty. Asi 1,5 km do kopce k našemu hotelu. Ale stálo to za to. Do Pekla se dostanete i pohodlně z Nového Města nad Metují autem.

Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý výlet Smajlík cestou ze zámku Opočno jsme se v Pekle byli podívat a stálo to za to Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
v létě 2010 a dceři se tam ti čertíci moc líbily a krajina okolo je nádherná
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
a hospůdka jako ze Spessartu Smajlík Musím se tam zase někdy podívat Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
určitě krásný koutek naší vlasti. Díky!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles