Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Do tmy a pak Ke dnu

24. 05. 2017 | Knižní tipy
Název: Ke dnu
Autor: Anna Bolavá
Nakladatelství: Odeon
Datum vydání: 5/2017
Formát: 135 × 207 mm, 428 g
Vazba: pevná
Počet stran: 288 stran
Cena: 199 Kč

V době prvních mrazů na konci listopadu je v močálech na kraji města nalezeno mrtvé tělo manželky lékaře Marka Diviše. Mezi obyvateli se začíná roztáčet kolotoč úvah, spekulací a pomluv. Osudy postav se kříží a praskají jako dráty elektrického vedení stožárů v polích za městem.

Román Ke dnu volně navazuje na úspěšnou prvotinu Do tmy, za niž autorka obdržela roku 2016 Magnesii Literu za prózu.

Do tmy

Příběh osamělé, nemocné ženy, která většinu života zasvětila sběru, sušení a odevzdávání léčivých rostlin, má od počátku nádech apokalypsy. Děj se posouvá kupředu pomocí detailně propracovaného „plánu sběru“. Konstantou je pak úterý, výkupní den, kdy hrdinka nedočkavě navštěvuje výkupnu.
I přes pomalé, zdánlivě nevzrušené tempo probublává pod hladinou podivný neklid. Rafinovaný styl nás kapitolu po kapitole vtahuje hlouběji: hlouběji do staré půdy, hlouběji do prokletí sběru bylin.

Ke dnuO autorce knihy Ke dnu a Do tmy


Anna Bolavá (1981) se narodila a vyrostla v jižních Čechách. Po studiích na FF UK v Praze krátce pracovala v Ústavu pro jazyk český, nyní je zaměstnaná jako stomická poradkyně.

Roku 2013 se představila básnickou sbírkou Černý rok. Za román Do tmy (2015) získala o rok později Magnesii Literu. Úryvek z prózy byl Českými centry vybrán do Překladatelské soutěže Susanny Roth, které se zúčastnilo 134 bohemistů ze 13 zemí. Román postupně vyjde v pěti jazycích.




Ukázka z knihy Ke dnu:


Je půl jedné v noci. Město nehybně mrzne v objetí husté mlhy. Milada Vávrová stojí neplánovaně opět na ulici před svým domem a sundavá si rukavice. Levou rukou přidržuje kolo a pravou naštvaně strká klíč do zámku. Strefí se napotřetí. Je rozčilená a divoká. A hlučná. Vjede do úzké chodby a vede kolo až na její konec, k zadním dveřím vedoucím na dvůr. Ty rozrazí nohou. Jde to snadno, pokud nejsou zamčené. A zase nejsou, stále stejná chyba, zlost se stupňuje. Milada má chuť do něčeho bouchnout, ale s kolem, které potřebuje každý den, zachází šetrně. Míří s ním ke kolně a snaží se neuklouznout na ledovce. V bílé tmě, která hmatatelně padá na jejich dvůr odněkud z nebe, opět vyloví z kapsy těžký svazek klíčů, odemkne dva zámky, uvolní petlice, otevře vrata a kolo uklidí dovnitř. Pak kolnu zamkne a odchází unaveně do domu. Těsně u prahu jí to podklouzne a ona konečně upadne. Tolikrát jí to během namrzlé noci podjelo a udržela to, ale teď už tělo nemá sílu a pozornost polevuje. Milada letí zadkem na chodník a tvrdý úder betonu jí projíždí páteří až do hlavy. Padá na levou stranu, pod sebe stíhá položit ruku. I přes rukavice a huňatý rukáv je slyšet křupnutí. Kurva! vyšle přetažený mozek do všech nervových zakončení ležícího těla. Plechový kýbl je na dosah Miladiny nohy a ona do něj kopne porci vzteku. Další kusy zůstávají v ní, možná se později změní v zklamání, ale teď bubnují ve spáncích a napínají hrudník pod bundou. Je těžké se vzchopit, zvednout tělo a přesunout ho dovnitř do tepla. Po čtyřech je to jednodušší... Jako noční zvíře, dravá šelma, za kterou chrastí na řetězu svazek klíčů. Poslední prásknutí dveří je mohutné a probudí v ložnici spící mládě.


Tuto knihu Ke dnu koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižní klub.

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka