Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dobrého trhovce poznáte podle dobrých rad

10. 07. 2014 | Zajímavosti
Poslední roky se setkáváme s trendem farmářských trhů. Ty nabízejí hlavně sezónní potraviny. Protože jako laici vybíráme hlavně očima a často ani neumíme správně poznat kvalitu, je důležité najít si svého trhovce, ke kterému získáme důvěru a budeme se k němu rádi vracet. Takový trhovec nebude mít problém poradit. Všechno co prodává, dokonale zná - zná rodokmen potravin, umí poradit co a jak skladovat a dokonce doporučí, jak správně surovinu zpracovat. Pokud najdete ve svém okolí takové tržiště, které funguje celoročně a můžete tak nakupovat poctivé a kvalitní potraviny kdykoliv, máte vyhráno! A jak by takové rady od dobrých prodejců mohly vypadat, nám prozradilo několik trhovců z Pankráckého Rynku.

Rybí grilování

 „Začíná nám doba grilování, doporučil bych tedy zákazníkům pražmu královskou, což je poměrně plochá ryba, která se na grilu dobře propeče," radí specialista z rybárny a pokračuje: „Doporučuji k ní přidat oblíbenou bylinku, sůl, pepř. Rybu nařízněte, okořeňte a dejte ji na gril. Jako příloha je ideální grilovaná zelenina nebo doporučuji náš salát z mořských řas wakame, což je výborná a zdravá pochoutka, která se k rybám perfektně hodí. Dále na gril doporučuji klasiku jako je tuňák, losos, pstruh.“

trhovciTaké by vás zajímalo, zda se mořské plody také hodí na gril?


„Ano, určitě. Zkuste jednoduchý a chutný recept na grilované krevety: Krevety nedáváme přímo na gril, ale na podmisku. Krevetu si nařízneme a zakápneme kapkou olivového oleje nebo přidáme trochu másla. Dále česnek, petrželku a grilujeme. Jako přílohu doporučujeme salátek a studený dressing,“
prozrazuje specialista na ryby. Radu máme i pro ty z vás, kteří nemáte gril: „Na léto je ideální čerstvá zelenina, ke které nakrájíme kousky uzeného lososa, přidáme salátek, rajče, citron, olivový olej a máme jednoduché a skvělé jídlo. Uzeného lososa můžeme nahradit nakládanými rybami jako je např. tuňák,“ dodal specialista. A co je důležité - jak dlouho vydrží ryba v lednici? „Čerstvá ryba vám při správné teplotě vydrží v lednici tři až čtyři dny. V případě potřebujete-li ji uchovat delší dobu, tak jí namarinujte. Bohatě vám na to stačí olivový olej, tím prodloužíte trvanlivost o den či dva. Co je ale zásadní je to, mít v lednici 0-2 °C, pokud máme v lednici teplotu okolo 6 °C, doporučujeme rybu zkonzumovat do 24 hodin, při namarinování do 48 hodin,“ uzavírá.

Originální receptura

 „Bez kvalitní suroviny nemáte kvalitní jídlo,“ poznamenává usměvavá Kristina z koloniálu. Koření prodávají zásadně bez přidaných glutamátů. „Věci se dají vyrábět podle tradičních receptur. Jen musí být na straně výrobce zájem to tak dělat a na straně nakupujícího respekt k tomu, že se to pravděpodobně odrazí na ceně. Přesto se u nás snažíme mít úplně normální ceny,“ pochlubila se Kristina.
trhovciKe grilovaným pokrmům se vám bude hodit chutney, které se vyrábí v malých sériích a je ručně zpracováno z čerstvé zeleniny. Chutney je pikantní marmeláda, původně indický pokrm, takže je pálivý, ale v evropském stylu, takže se to dá zvládnout, aniž by vám uhořela pusa. Je to zdravější alternativa k tatarce či kečupu a bezvadně se hodí k masu, rybám i sýrům.
Marmelády znáte, ale co je to vlastně medoláda? Je to med smíchaný s další ingrediencí např. s ořechy, který se namaže na chleba, palačinku nebo prostě jen tak sní.

Čerstvé květiny nad zlato

Chtěli bychom, aby čerstvé květiny vydržely na našem stole co nejdéle. Přivlastněte si pár tipů od květinářů:
  • Aby Vám slunečnice déle vydržela, dejte jí do horké vody.
  • Chryzantémy zalomte, aby měly roztřepený koneček.
  • Růže seřízněte dlouhý šikmým řezem.
  • Každý den vyměňte vodu a květinu trochu seřízněte.
  • Exotické květiny by rozhodně neměly přijít do chladu.
  • Fialku v květináči zalévejte do misky, důležité je nelít vodu na listy – jinak vám vyhnije.
  • Broméliovité rostliny naopak zalévejte na listy i do květináče.
  • Pokojovým květinám prospívá rosení – roste celou rostlinu kromě květů.
  • Květiny hlavně nepřelévat. Pokud květinu nezalejete, dá se to ještě zachránit třeba ostříháním, ale přelité květiny vám zahnijí a už s nimi nic neuděláte.

Až půjdete příště po tržišti, nebojte se zeptat se trhovců na vše, co vás zajímá. Jedině tak poznáte, jestli se chcete znovu vrátit, nebo hledat dál.

Zdroj, foto: Pankrácký Rynek


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !