Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dodržujte pitný režim dětí i o prázdninách

26. 06. 2015 | Zajímavosti
Prázdniny jsou za dveřmi a školáci už přemýšlí, jaká v létě podniknou dobrodružství. Ať už vyrazí s kamarády na tábor, se sourozenci k babičce nebo rodiči na túru do přírody, je potřeba si pořídit pořádnou výbavu. Kromě svačinky by v horkých letních dnech navíc děti ani dospělí neměli zapomínat na dodržování pitného režimu.

Dodržujte pitný režim


Děti často v zápalu hry nebo ve společnosti kamarádů zapomínají na dodržování pitného režimu. Horké letní dny v kombinaci s fyzickou námahou jsou přitom pro organismus větší zátěží než obvykle a je třeba nezanedbávat dostatečný příjem tekutin. Podle průzkumů však vyplývá, že u poloviny školáků nepřesahuje denní příjem tekutin jeden litr, pětina z nich dokonce vypije jen půl litru denně. Nejraději mají děti ochucenou vodu a k oblíbeným patří i kolové a sladké sycené nápoje. Slazené limonády ale zpomalují vstřebávání vody do organizmu, a proto nejsou příliš vhodné.

pitný režim i o prázdnináchDěti by neměly pít jen v případě, že se dostaví pocit žízně, ale průběžně po celý den. Doporučuje se především obyčejná voda, kterou je možné smíchat se stoprocentními džusy, čerstvě vymačkanou ovocnou šťávou nebo přírodními sirupy. Vhodné jsou také neslazené ovocné čaje.

Na výlet tak stačí lahev obyčejné vody, která by však neměla být příliš studená, aby žaludek nebyl vystaven zbytečné zátěži. Ideální teplota nápoje se pohybuje kolem 10 °C. O udržení teploty nápoje v jakémkoliv počasí se postará termoska.
Zdrojem velkého množství vody může být také meloun, jehož sezóna je během letních měsíců v plném proudu. V tuto dobu jsou tedy nejsladší.

Svačina je základ

Na každý výlet je potřeba mít dostatek energie. Děti ani dospělí by tedy neměli podceňovat důležitost svačiny. Ta by měla být především v letních měsících snadno stravitelná a přitom výživná. Dobrým základem takové svačiny je celozrnné pečivo s plátkem sýra nebo šunky. K tomu lze do batůžku přidat třeba jablko, banán nebo okurku. Pro případ náhlého nedostatku energie pak můžete sáhnout po sušenkách.

Túry do přírody nebo odpočinek u vody

Slunečné dny přímo vybízejí k pěším túrám v přírodě. Veškeré potřebné vybavení, jako je pláštěnka, bunda či svačina, se vejde do trekingového batohu. Batohy jsou ergonomicky tvarované a mají různé objemy, takže do nich lze přibalit i spacák pro případ nocování v přírodě pod hvězdnou noční oblohou.
Pro horké letní dny nezapomínejte také na vhodné sluneční brýle, nafukovací hračky a lehátka, hračky do vody, plážové tašky, knihy a křížovky pro příjemné trávení volna.  

Zdroj, foto: Albert


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !