Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dodržujte správný pitný režim a obohaťte si jej o cereální nápoje!

16. 08. 2014 | Péče o tělo
Správný pitný režim je nedílnou součástí zdravého životního stylu, který je důležitý nejen pro to, abychom skvěle vypadali, ale představuje i důležitý předpoklad k udržení toho nejdůležitějšího – našeho zdraví.

Jak by měl náš pitný režim vypadat?


Množství tekutin záleží samozřejmě nejen na naší váze, ale také na teplotě prostředí a činnosti, kterou děláme. Příjem tekutin by měl být v menších dávkách rozložen do celého dne, přičemž velmi důležité je vypít dostatek tekutin ráno. Základem pitného režimu by měla být voda. Díky té jsou z organismu vylučovány zplodiny metabolismu i další látky, kterých se tělo potřebuje zbavit, včetně toxických látek uložených například v tukové tkáni při hubnutí. Zvláště při hubnutí je tedy dostatek tekutin velmi žádoucí a nezbytný. Nedostatek tekutin se považuje za velmi nebezpečný. Důsledky nesprávného pitného režimu mohou být časté bolesti hlavy, únava či snížení výkonnosti jak fyzické, tak psychické.

Jaké nápoje by měly tvořit náš pitný režim?


Dodržujte správný pitný režim a obohaťte si jej o cereální nápoje!Náš pitný režim by měl obsahovat převážně čistou neslazenou pramenitou vodu, dále můžeme vypít i malé množství minerálky, ovocných či zeleninových šťáv, bylinkových a ovocných čajů. Velmi důležité je pít ráno, kdy máme v organismu deficit tekutin vyvolaný nočním odpočinkem. Pitný režim můžeme také obohatit o cereální nápoje, které jsou z nutričního hlediska daleko lepší alternativou kávy nebo čaje, a to proto, že neobsahují kofein, ale naopak našemu organismu dodají společně s tekutinou i vlákninu, která je z pohledu výživy velmi příznivá.

Cereální nápoj, na rozdíl od různých jiných nápojů, neobsahuje přidané cukry, ale pouze přirozené sacharidy a další nutriety, které najdeme v cereáliích, jako ječmen, žito nebo třeba v poslední době velmi vyhledávaná čekanka, která je bohatá právě na rozpustnou vlákninu.

Doporučený příjem vlákniny a současná výživová situace


Dle doporučení bychom měli přijímat 30 g vlákniny za den, přičemž doporučený poměr nerozpustné a rozpustné vlákniny je 3:1. Současná konzumace vlákniny u nás se však odhaduje na pouhých 10-15 g za den. Odborníci na výživu a lékaři se v České republice shodují na tom, že je příjem vlákniny u většiny obyvatel neuspokojivý a je nutné ho zvýšit. Souvisí to s nedostatečným příjmem potravin, které obsahují vyšší množství vlákniny, jako je ovoce a zelenina, celozrnné výrobky, luštěniny apod. Vláknina je nezbytná pro správnou činnost trávicího ústrojí a také například pozitivně ovlivňuje koncentraci glukózy v krvi či množství vstřebaného cholesterolu.

Příznivé účinky vlákniny na lidský organismus


Vlákninu můžeme rozdělit na dva typy – nerozpustnou a rozpustnou. Vláknina, jak již bylo řečeno, ovlivňuje trávení a vstřebávání jednotlivých nutrietů. Potraviny a nápoje s vyšším obsahem vlákniny mají nižší glykemický index a tělo živiny vstřebává pomaleji. Strava s velkým obsahem vlákniny je objemnější. Tráveninou s větším obsahem vlákniny se žaludek více zaplní, což přispívá k lepšímu pocitu zasycení při poměrně malé energetické hodnotě. Pomalejší evakuace žaludku snižuje pocit hladu a vláknina tedy nepřímo pomáhá předcházet i vzniku obezity. Vláknina také podporuje množství a složení střevní mikroflóry, která je velmi důležitá z důvodu vytváření správného prostředí ve střevě a přirozené obranyschopnosti. Nerozpustná vláknina má zase schopnost čistit a odvádět z těla ven odpadní látky, a střevo tak preventivně chránit proti rakovině tlustého střeva.

Zdroj, foto: Caro

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Caro piji a jsem s ním velice spokojená. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles