Potravinovou alergií trpí až 4 % celosvětové populace. Ve věkové skupině do 3 let dokonce až 8 %. Zatímco alergie na potraviny jsou dobře známy již řadu desetiletí, potravinová intolerance nabývá na významu až v posledních letech. Nejčastějšími příznaky potravinových alergií jsou: otoky, průjem, vyrážka, ekzém či astmatický záchvat. V případě alergie je reakce na přítomnost "škodlivé" potraviny velmi rychlá.
K alergické reakci dochází během minut až několika málo hodin po požití "špatného" jídla. U potravinových intolerancí nelze působení škodlivin tak snadno odhalit. K chorobným projevům v organismu nedochází tak rychle, jako je tomu v případě alergií. Tyto nemoci jsou hůře diagnostikovatelné.
Výsledkem bývají střevní obtíže s nadýmáním, bolestmi břicha a průjmy. Poznejte fungování svého těla a volte příjemný život!
Dále se v pořadu DoktorKA - Život omezující potravinové alergie a intolerance dozvíte, jaké je to žít s celiakií, jak se správně bezlepkově stravovat a vše o kožním onemocnění jménem lupénka.
Pořad DoktorKA - Život omezující potravinové alergie a intolerance můžete sledovat 22. 2. 2017 od 21,05 hodin na ČT1!
Zdroj, foto:Česká televize