Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dokument Mistr a kazatel na České televizi

6. 07. 2015 | Televizní tipy
Česká televize, ve spolupráci s Univerzitou Karlovou, připravila dokument k šestistému výročí upálení Jana Husa Mistr a kazatel režiséra Zdeňka Pojmana. Ten připomíná Husovo dětství, působení na pražské univerzitě i vliv oxfordského profesora Jana Viklefa. Jak po šesti stoletích rozumíme Husovým postojům a učení? Po stopách jedné z nejdramatičtějších postav české historie se vydají teologové Pavel Helan a Pavlína Cermanová z Centra medievistických studií.

Dokument provede diváky klíčovými událostmi Husova života od jeho dětství přes studium na pražské univerzitě, vlivu kutnohorských dekretů, odpustkové aféry až k jeho klatbě a upálení. Průvodci Pavel Helan a Pavlína Cermanová navštíví místa spjatá s jeho životem, a to Husinec, Kozí hrádek, Krakovec a samozřejmě také Kostnici. Film se dále zaměří na výklad Husových textů a jeho učení. Chybět nebude ani bohatá dokumentace z historických pramenů a dobové texty.

Dokument Mistr a kazatel na České televiziPohledy znalců historických věd nás k pravdě o Husovi jistě přiblíží. Dokument je cenný vyvážeností i hloubkou pohledu na postavu Jana Husa a historickou přesností. Právě díky vysoké odbornosti je jimi považován za poutavé dílo. V dokumentu navíc vystoupí kapacity jako děkan Husitské teologické fakulty profesor Jan Lášek, profesor Jan Royt nebo doktor Michal Svatoš,“ říká o snímku Alena Müllerová, kreativní producentka České televize, v jejíž tvůrčí producentské skupině dokument Mistr a kazatel vznikl.

Spojení s jednou z nejstarších Univerzit není náhodné. Jan Hus na pražské univerzitě sám studoval, učil a později se stal i jejím rektorem. „Film je dílo zajímavé a originální. Divákům přibližuje Husa nejen jako významnou dějinnou osobnost, ale především jako učitele a rektora pražské univerzity. Zpracovat tuto látku nebylo jednoduché, neboť podat tímto způsobem osobnost, která žila před šesti stoletími, vyžaduje jak bezpečnou znalost historických skutečností, tak také znalost bolestí a potřeb současnosti.

Že se to zdárně povedlo je dílo především režiséra Zdeňka Pojmana, který je velmi vnímavý a má cit pro potřeby současného člověka. Pro UK vytvářel v minulosti úspěšný cyklus O vědě a vědcích,“ uvedl rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima a dodal: „Postava Jana Husa je dle mého názoru velmi inspirující pro současné mladé lidi. Hus nejenže bojoval za pravdu a nepodřídil se autoritě, ale za zmínku, myslím, stojí i jeho velká touha po vzdělání. Ta ho z malé vesnice dovedla až na rektorský stolec Univerzity Karlovy.


Dokumentární film Mistr a kazatel se bude vysílat 6.7. 2015, v den šestistého výročí upálení Mistra Jana Husa, od 20:00 na ČT2.


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles