Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dokumentární cyklus Fenomén Underground na České televizi

20. 09. 2014 | Televizní tipy
Od pátku, 12. září ve 20.20 hod., na ČT art začala Česká televize vysílat nový čtyřicetidílný dokumentární cyklus Fenomén Underground.

Příběhy svobody mezi nebem a podzemím. Paralelní kultura stále existuje a pětadvacet let po pádu komunistického režimu dokonce prožívá zlaté časy renesance. Česká televize přichází s novým dokumentárním cyklem Fenomén Underground o lidech, kteří měli odvahu být svobodní i v době nesvobody. Ve čtyřiceti dílech Fenoménu Underground budou jeho tvůrci mapovat neoficiální kulturní proud, žánry i významné osobnosti od 40. let až do současnosti. Akcentují při tom podíl undergroundu na zápase o lidskou svobodu, nezávislost a demokracii.

Spoluautory cyklu Fenomén Underground od České televize jsou dokumentaristé Břetislav Rychlík, Jiří Fiedor a vydavatel undergroundového časopisu VOKNO František Čuňas Stárek. Na natáčení se podíleli čtyři režiséři – Jana Chytilová, Jiří Fiedor, Václav Křístek a Břetislav Rychlík.

Dokumentární cyklus Fenomén Underground na České televiziJedním z hlavních podnětů pro vznik pořadu Fenomén Underground od České televize byly nejen odchody klíčových osobností novodobých českých a československých dějin, které byly spojeny s undergroundem, podílely se na jeho činnosti nebo se jej snažily propagovat ve světě, ale také nadcházející výročí listopadových událostí. Fenomén Underground se připravoval několik let, samotné natáčení začalo v roce 2012. Asi nejsilnějším motivem byl pocit dluhu, který má dlouhodobě česká společnost k undergroundu jako takovému. Většina lidí nic neví o jeho hodnotách, příbězích a v mnoha případech i velmi drsných historických a politických souvislostech.

Cyklus Fenomén Underground od České televize chce poprvé komplexně zdokumentovat českou undergroundovou kulturu jako jev kulturně historický, ale také sociologický a politický. Televizní obrazovka poskytne prostor tomuto nezávislému kulturnímu fenoménu i jeho představitelům, kteří byli často šikanováni minulým režimem. Fenomén Underground vznikal v autentickém prostředí žijících aktérů, na festivalech, v komunitách a na různých akcích. Cyklus Fenomén Underground od České televize využívá filmových, amatérských i oficiálních, materiálů včetně dobových propagandistických filmů nebo materiálů tehdejší Státní bezpečnosti. Pracuje i s unikátními materiály a svědectvím pamětníků žijících v zahraničí. V neposlední řadě s žádostí o poskytnutí soukromých archivů oslovili tvůrci i televizní diváky.

Celý cyklus Fenomén Underground od České televize je členěn do několika logických sérií. Startuje řadou označenou jako prolog, do které jsou zahrnuty tři díly. V jednom z nich se tvůrci zabývají motivem, že underground je stále živý a spousta lidí z generace, která se narodila až po roce 1989, si chce žít podle svého a nechce mít nic společného s mainstreamem. Stejně jako undergroundoví hudebníci, kteří v roce 1976 skončili před soudem. Právě tento okamžik byl bodem zlomu a underground se stal klíčovým hráčem politické opozice. Právě o tom budou další dva díly úvodní série.

Následovat budou díly, které se věnují kořenům českého undergroundu, klíčovým proudům a kapelám, jako jsou Hells Devils nebo Primitives Group. Samostatnou kapitolou bude série, která je příspěvkem České televize k 25. výročí pádu totality v roce 1989. V této sérii budou dva dokumenty věnovány Ivanu Magoru Jirousovi, neznámým místům v příběhu The Plastic People of the Universe nebo Jiřímu Němcovi. Další kapitolou bude série věnovaná kapelám a motivům svobody a hodnotám undergroundu. Po ní se Fenomén Underground bude věnovat tématu komunit a exilu.

Výjimečná bude série věnovaná regionům, ve dvou případech i Slovensku, u které měli tvůrci složitou úlohu. Ukázalo se totiž, jak moc pozoruhodných příběhů tyto komunity ukrývají. Právě tato série bude mimořádně objevná. Finále Fenoménu Underground bude patřit příběhům, které souvisejí se svobodnými časy. Celý cyklus uzavře dokument Pokus o Woodstock, který se věnuje trutnovskému Open Air Festivalu, jehož organizátoři se stále hlásí k undergroundovým kořenům.

Páteční premiéru Fenoménu Underground na ČT art doplní tři pravidelné reprízy, a to v neděli před půlnocí na ČT2 (23:15), ve středu po půlnoci na ČT art (01:30) a v pátek před sedmou večerní na ČT2 (18.55).  

Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Dokumentární cyklus Fenomén Underground na České televizi:

Dokumentární cyklus Fenomén Underground na České televizi
Dokumentární cyklus Fenomén Underground na České televizi
Dokumentární cyklus Fenomén Underground na České televizi
Dokumentární cyklus Fenomén Underground na České televizi
Dokumentární cyklus Fenomén Underground na České televizi
Dokumentární cyklus Fenomén Underground na České televizi
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles