Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dole u Kocáby, kuňkaly dvě žáby....

6. 01. 2012 | Česká republika
"Kocába: Tak zove se čistý, místy peřejovitý potok, s vodou velmi čipernou, jenž teče od Dobříše a je nejkrásnější od Lečic až po nějaký kilometr před Štěchovicemi. Nejdolejší Kocába je regulována... A věru že takový letní den strávený v lukách na Kocábě s občasnou koupelí pod splavem... patří k nejrozkošnějšímu, co může dáti okolí pražské uštvaným dětem velkoměsta." Tolik Průvodce KČT z roku 1925.

 
Vydejme se po téměř 90 letech podívat, jak vypadá Kocába dnes. Většina "uštvaných dětí velkoměsta" směřuje na přehradu Slapy, byla by ale škoda neprobádat blíže prostor ohraničený na jihu obcí Slapy, na severu Štěchovicemi a meandrující Kocábou na západě.

Pokud pojedeme autem, ve směru od Prahy projedeme Štěchovicemi, pokračujeme stále po hlavní silnici  k jihu, a po necelých třech kilometrech, ještě před odbočkou do obce Slapy, jsou po pravé straně dvě menší lesní parkoviště. Toto místo je vhodným východiskem příjemného výletu.
 

U horního parkoviště nalezneme rozcestník Stará silnice. Rozcestník byl v době naší návštěvy poničen vandaly, ale podle mapy víme, že musíme zamířit po zelené a modré značce od silnice kolmo do lesa.

Krásným bukovým a posléze smíšeným lesem dojdeme zakrátko na první zajímavou zastávku. Je jí bývalé lesní koupaliště. Je to trochu překvapivé, koupaliště tady nedaleko Slap a v lese, ale zapátrejme trochu v historii. V roce 1935 vznikl projekt vybudovat Letovisko Slapy, jako ideální a bezpečné útočiště Pražanů před, v té době zcela reálnou, možností bombardování Prahy. Letovisko mělo zabírat oblast od silnice, po níž jsme přijeli, až dolů k Vltavě. Bylo zde vyměřeno 500 parcel, vyprojektovány silnice, přípojky elektřiny, vodovod. Jeho součástí byla i lesní plovárna na místě tzv. Šeberových rybníčků s šatnami a občerstvením. Z celého ambiciózního projektu byla vystavěna jen restaurace Na Vyhlídce se střelnicí a několik vil; kvůli válečným událostem nebyl projekt dokončen. Lesní koupaliště fungovalo ještě v 50. letech, ale pak postupně zchátralo a zarostlo.

Pár kroků od koupaliště a jsme na rozcestí V Paloukách. Modrá značka směřuje do údolí Kocáby - po té se sem budeme vracet.

Nyní se věnujeme značce zelené, mířící do obce Čím. Po půl kilometru přicházíme na asfaltovou cestu, značka ji po chvíli opouští vlevo, my však pokračujeme neznačenou asfaltkou rovně. Držíme se stále západním směrem, cesta udělá esíčko a prohoupne se údolím s lesním rybníčkem k samotě Královky, kde narazíme na žlutou značku.

Pozvolna klesáme lesem, po chvíli se nám otevře výhled do krajiny, až sestoupíme na okraj osady Malá Lečice. Přejdeme lávku přes Kocábu a narazíme na zelenou značku. Po ní - a po proudu říčky - povede naše další cesta. Pokud bychom si chtěli ale udělat odbočku na jedno filmové místo, musíme projít celou obcí a na jejím jižním okraji nalezneme skalní rozsedlinu, kterou protéká Kocába a tvoří zde mělkou tůňku. Je to jezírko, kde se koupala Doubravka (Daniela Kolářová) ve filmu Léto s kovbojem a kde se seznámila s Honzou (Jaromír Hanzlík). Od doby natáčení uběhlo už neuvěřitelných 35 let, ale místo je stále dobře k poznání.  Určitě se vám vybaví hláška "Já znám široko daleko všechny krávy. Ale vás jsem tady ještě neviděl."

Na následujících kilometrech nás bude doprovázet již zmiňovaná zelená značka a cesta nás povede po proudu klikatící se říčky Kocáby, kterou na několika místech překonáváme po lávkách. Není divu, že toto romantické údolí začali ve dvacátých a třicátých letech osidlovat trampové a Kocábu nazývali Hadí řekou.

Přicházíme k hájovně na rozcestí pod obcí Bratřínov, otvírá se nám pohled na velké skalnaté údolí s osadou Ascalona. Jistě znáte text písně (a osadní hymny) ..."když jsem byl mlád, bývala Ascalona, nejhezčí osadou, kterou jsem znal"... Osada vznikla v roce 1933 a pozvolna se rozrůstala. I dnes zde vládne kamarádský a sportovní duch, osadníci pořádají turnaje v malé kopané, volejbalu, nohejbalu, stolním tenise, dětské hry s táborákem a maškarním bálem. Název osady je odvozen od významné pevnosti v Izraeli - Aškelonu  (křižáci jej nazývali latinským názvem Ascalon).

Další velká osada se usídlila necelý kilometr dále, v následujícím meandru Kocáby; na skále svítí nepřehlédnutelný nápis Dashwood. Proč si zakladatelé vybrali tento název jsem se pokusila najít na webových stránkách osady:

Jedna z možností prý je, že se inspirovali knihou E.T.Setona „Úsvit na Cedrové hoře“, v níž je toto jméno uváděno.

Druhá verze praví, že jméno zvolil zakladatel osady Václav Krupička – Swenny podle Lady Dashwood, anglické šlechtičny, která již jako dívka vynikala nebývalou odvahou, statečností i půvabem. V době zlaté horečky přešla nebezpečný Chilkootský průsmyk, aby po mnohých útrapách navštívila Klondike City a strávila několik měsíců ve společnosti zlatokopů.

Podél další osady - Rewaston - dojdeme na rozcestí Pod Kolní strání (pod Bojanovicemi). Nenechte se zmást tím, že modrá směrovka pokračující podle vody chybí. Stejně tak několik značek je zamalováno - zjevně práce majitele přilehlého pozemku, který nechce, aby se kolem jeho plotu chodilo... Jeho soukromí nijak nenarušujeme ani nedráždíme jeho psy a pěšinou podle vody pokračujeme na rozcestí Údolí Kocáby - Pod Masečínem.

Nejromantičtější je poslední krátký úsek, kdy je zde pěšinka vysekána ve skále a v jednom místě je jištěna řetězem.

Od rozcestníku Údolí Kocáby - Pod Masečínem by se dalo případně pokračovat po žluté do Štěchovic. My přejdeme říčku po lávce a stoupáme lesem po modré značce 3,5 km zpět  na parkoviště.

Zhruba v půlce cesty je po levé straně státem chráněný mohutný Helenin dub.

Je pojmenován podle komtesy Heleny Aichelburgové, dcery majitele slapského panství, která se svým manželem hrabětem Vladimírem ve Slapech ráda pobývala. Helena podporovala snahy místních českých vlastenců, její manžel byl v roce 1881 zakládajícím členem slapského dobrovolného hasičstva a prvním předsedou místní školní rady.

Popisovaný pěší okruh má zhruba 14 km.

Jestliže dáte přednost cyklistice, můžete si trasu libovolně prodloužit třeba až do Nového Knína, hlavní silnici se ale vyhněte a protože sjezdem ke Kocábě ztratíte 150 metrů výškového rozdílu, počítejte s tím, že je při cestě zpět zase musíte nabrat. Většina značených i neznačených cest v lese má pevný povrch, někdy kamenitý, někdy asfaltový, údolí Kocáby může být bahnité. Asi jediné místo, kde kolo rozhodně nevláčejte, je krátký úsek modře značené cesty pod Masečínem. Jak bylo zmíněno výše, pěšina je zde vysekána ve skále a v jednom místě je jištěna řetězem. Před nástupem do skály je přes Kocábu brod, takže cyklisté volí přejezd na druhý břeh, kde je možnost projet chatovou osadou Havran.

Pokud zavítáte i do nedaleké obce Slapy, čeká vás na jejím jižním okraji další filmové místo.

Zdejší pseudobarokní zámek využili filmaři již vícekrát, byly zde např. natáčeny některé scény z filmu Obsluhoval jsem anglického krále (2006). V současné době je zámek v soukromých rukou, je prázdný a veřejnosti nepřístupný.

Přiložené fotografie jsou z jara a podzimu, což je nejvhodnější období k výletu do těchto míst, toulali jsme se zde skoro sami. V hlavní sezoně bude především v chatových osadách pořádně rušno.


Více informací o Štěchovické a Slapské přehradě najdete v článku - nabídce na výlet -  Kolem Štěchovické přehrady.

Doporučená mapa: Okolí Prahy-jih.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Dole u Kocáby, kuňkaly dvě žáby....:

Dole u Kocáby, kuňkaly dvě žáby....
Dole u Kocáby, kuňkaly dvě žáby....
Dole u Kocáby, kuňkaly dvě žáby....
Dole u Kocáby, kuňkaly dvě žáby....
Dole u Kocáby, kuňkaly dvě žáby....
Dole u Kocáby, kuňkaly dvě žáby....
Dole u Kocáby, kuňkaly dvě žáby....
Dole u Kocáby, kuňkaly dvě žáby....
Dole u Kocáby, kuňkaly dvě žáby....
Dole u Kocáby, kuňkaly dvě žáby....
Dole u Kocáby, kuňkaly dvě žáby....
Dole u Kocáby, kuňkaly dvě žáby....
Dole u Kocáby, kuňkaly dvě žáby....
Dole u Kocáby, kuňkaly dvě žáby....
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásná procházka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Asi před 15lety jsme byli v osadě Rewaston na skvělé akci - Otevření první údolní rozhledny a spuštění padacího mostu na jedno použití. Bylo to super - krásné prostředí, skvělá zábava včetně trampských písní. Zajímalo by mne, jestli rozhledna ještě stojí. Asi se tam budeme muset vypravit.
Obrázek uživatelky
profil
a pěkně napsaný článek. Nikdy jsem v těch místech nebyla. Na Slapech jsem byla několikrát.
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ten kout naší zemičky je mi neznámý...je z těch filmíků bych je mohla zdát...díky za krásné putování ... SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný výletSmajlík a krásné fotografieSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles