Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Domácí mazlíčci mohou roznášet nebezpečné choroby

27. 06. 2008 | Zvířátka
Pes či kočka jsou samozřejmou součástí mnoha rodin a zvláště děti se s nimi rádi mazlí. Idylický obrázek ovšem má i své stinné stránky. Pokud své domácí mazlíčky pravidelně nezbavujeme vnějších i vnitřních parazitů, hrozí celé rodině zdravotní nebezpečí, včetně opravdu vážných nemocí.

Každý majitel psa nebo kočky důvěrně zná blechy. Slavný český film Na samotě u lesa nás už kdysi poučil, že není pravda, že blechy psí na člověka nejdou. Totéž platí i o ještě rozšířenějších blechách kočičích – tento parazit zkrátka není vůbec vybíravý. Není také pravda, že se blechy drží jen v srsti zvířat – naopak, můžeme si jimi v krátké době zamořit celý byt. Blechy se totiž rozmnožují opravdu rekordním tempem: z jedné jediné jich může do dvou měsíců být zhruba 125 tisíc.
 

Pozor na blechy a klíšťata

Zablešení bytu ovšem není jen nepříjemná příhoda, blechy totiž přenášejí nemoci ohrožující člověka. Známá je „nemoc z kočičího škrábnutí“, kterou vyvolává bakterie přenášená trusem blech. Ten se zachytí na drápcích kočky a při poškrábání se přenese na člověka. Často jsou postiženy děti, které si neobratně hrají s kočkami. Onemocnění je bolestivé, provázené otoky poraněného místa a teplotami, léčí se antibiotiky. „Blechy také na člověka přenášejí psí tasemnici, kterou navzdory jejich jménu trpí i kočky. Stává se to ale jen výjimečně, nepozorností můžete takovou blechu sníst třeba v jídle,“ říká profesorka Vlasta Svobodová z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity.

domácí mazlíčciStejně nebezpečná jsou klíšťata, která se uchytí v srsti zvířat. Klíšťata vyskytující se u nás jsou totiž trojhostitelská – to znamená, že před každou vývojovou změnou musejí nasát krev z nového hostitele. Pes nebo kočka pak v takovém případě působí jako „nádrž na nemoc“, zvláště na obávanou klíšťovou encefalitidu či boreliózu. „Přímo od zvířete tyto choroby sice nechytíme, ale stačí, aby je jedno klíště nakazilo, a každé další je pak může přenést přímo na nás,“ upozorňuje profesorka Svobodová. Přitom si vůbec nemusíme všimnout, že je zvíře nakažené, nemoc totiž u něj mnohdy probíhá úplně bez příznaků.
 

Škrkavky se rozlezou po celém těle

Stejným problémem jako blechy a klíšťata jsou i vnitřní paraziti. Nejvíce rozšířené jsou kočičí a psí škrkavky, jejichž vajíčka vylučuje zvíře ve svém trusu. Člověk se může nakazit pozřením těchto vajíček, když si například neumyje ruce po návratu zvenku. Vajíčka jsou totiž extrémně odolná a dokážou přežít až několik let prakticky kdekoliv. Ohroženy jsou zvláště malé děti, které si běžně strkají do úst hlínu nebo písek. Z vajíček škrkavek se ve střevech člověka vylíhnou larvy, které se pak dostávají do celého těla, žijí především ve svalech, očích a mozku.

Onemocnění se projevuje zvracením, průjmem, nechutenstvím, bolestmi břicha nebo teplotami, únavou kloubů a svalů, kožní vyrážkou a zvětšením míšních uzlin. Tyto příznaky mohou trvat několik dnů, týdnů i let. Závažnost onemocnění se odvíjí od počtu pozřených vajíček, a tedy i migrujících larev, a od imunity konkrétního člověka. Dalšími parazity napadajícími člověka je kupříkladu larva měchovce psího nebo tasemnice liščí.
 

Zvíře pravidelně odčervujte a odblešujte

Všechny uvedené skutečnosti ovšem nejsou důvodem pro to, abyste svého domácího mazlíčka odvedli do útulku. Paraziti a nemoci přenosné ze zvířat na člověka vás nemusí děsit, pokud budete dbát na pravidelné odblešení a odčervení svého psa či kočky. Je přitom nutné snažit se problému předcházet, i když nic nenasvědčuje tomu, že by vašeho čtyřnohého přítele něco sužovalo. Zvíře by mělo být odčervováno nejméně jednou za čtvrt roku a stejně tak je potřeba jeho srst pravidelně ošetřovat přípravky proti blechám a klíšťatům.
 
-vad-




Není Vám zdraví lhostejné? Čtěte pravidelně časopis Rodina a zdraví, společenský měsíčník zaměřený na zdravý životní styl a problémy českého zdravotnictví. Přináší informace užitečné při péči o zdraví celé rodiny - od dětí až po seniory. Je určen především ženám - manželkám a matkám - které zde najdou praktické tipy pro své nejbližší.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je sice krásné české přísloví "PES PŘÍTEL ČLOVÉKA, ale můj názor tkví v tom, že do paneláků takováto zvířena napatří. A už vůbec né tam v rodinách, kde děti nebo dospělí trpí alergiemi jakékoliv původu. Přesně a jasně tento článek odborně pojednává o různých parazitech apod. Pes a ostatní zvířátka patří ven, do přírody (tedy tam,kde má majitel dům,chatu,či letní byt). Zvířátka potřebují pohyb, vzduch, apod, a připadá mi zvířectvo v paneláku jako týrání-vakuum zvířat. Kdysi jsem psa měla, děti byli malé, vím dobře co to všechno obnáší, jsem z toho definitivně vyléčená. Největší problémy nastaly, když jsem šli mimo bydliště v paneláku. Štěkot, kvílení nářek psa. Prostě -všude sebou. Pejsek má mít svou boudičku, tak jak člověk postýlku. Určitě nepatří pes do postele,tak jak to občas vídám u lidí v bytě. Vůbec si lidé neuvědomují, že mít psa v paneláku je doslova a do písmemne trápení. Zkuste se lidé taky zavřít do paneláku,čekat na pána až Vás vyvenčí,a být neustále přivázáni na vodítku..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles