Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Domácí obuv - bačkory, papuče a jiné

5. 01. 2011 | Trendy

V domácí obuvi trávíte většinu dne, proto by měla být hlavně pohodlná při nošení, měla by pevně držet na noze, ale neškrtit ji. Ideální domácí obuv je taková, ve které se noha nepotí horkem, ale ani v zimních měsících nemrzne, měla by zahřát.

Bota by měla mít silnější podrážku, která udržuje nohu daleko od studené podlahy, a zároveň by měla být prodyšná, aby noha mohla dýchat. Také se doporučuje, aby domácí obuv byla protiskluzová, protože v bytech bývají často kluzké dřevěné nebo kachlíkové podlahy.

 

Dětská domácí obuv

Nejlepší domácí obuv mívá vkládací stélku, která je vybavena komfortní tlumicí vrstvou a klenbovou podporou.  Domácí obuv pro děti musí být dostatečně kvalitní, aby vydržela všechny hry, skákání a běhání, kterým bude vystavena. Nekvalitní obuv může zapříčinit i následný úraz dítěte. Pokud budete kupovat novou dětskou domácí obuv, nezapomeňte ji také posoudit z hlediska váhy, čím lehčí boty budou, tím raději a déle je děti budou nosit.

 

Podle rady ortopedů se klasické domácí bačkory doporučují pouze jako přezůvky na krátkodobé nošení maximálně 1 - 2 hodiny denně nebo jako obuv pro návštěvy. Pro celodenní domácí nošení se doporučuje použít sandály, které jsou mnohem pevnější a proto i mnohem vhodnější než jakákoliv bačkora, a to platí i u malých dětí. U dětí se tím podpoří zdravý vývoj jejich nožiček.

 

Správná domácí obuv by měla mít vnitřní tvar co nejvíce přizpůsoben tvaru nohou, neměla by být malá, aby vám neomezovala pohyb prstů a nezpůsobovala tak jednu z nejčastějších deformací nohou - kladívkové prsty, ale také ani příliš velká, aby v ní nedocházelo k posouvání nohy při chůzi a tím k tvorbě odřenin a otlaků. Dále by domácí obuv měla být dobře ohebná, a to především v místě, kde se noha při chůzi ohýbá, v místě prstních kloubů. 

Nikdy nekupujte tuhou obuv, protože je nepohodlná, a hlavně zvyšuje únavu při nošení a může i způsobit borcení nožní klenby, zánět Achillovy šlachy nebo kostní výrůstky na nártu. Ohebnost a tuhost podešve ovlivňuje druh použitého materiálu na svršek obuvi a střihové řešení. Nevhodné jsou také spoje materiálů v místech ohybu obuvi. Nejlepší z hlediska hygieny a zdravotní nezávadnosti je obuv, jejíž svršek je vyroben z přírodních materiálů jako je useň nebo textil, ty jsou měkké, prodyšné a dobře absorbují vlhkost a při nošení se přizpůsobí anatomickému tvaru nohy. Naopak koženka a plasty jsou neprodyšné, stále zachovávají své původní rozměry, a tím, že se nepřizpůsobí tvaru nohy, tlačí.

 

Většina domácí obuvi klade zvýšený důraz na zdravé obouvání a na vysokou míru pohodlí, protože se právě v domácí obuvi stráví velká část dne. Nohy jsou při chůzi ohrožovány neustálými a hlavně tvrdými dopady na zem, a to se může časem projevit opotřebením kostí, kloubů a kostních chrupavek dolních končetin, a také poškozením páteře. Proto jako prevenci noste kvalitní domácí obuv - podešev s dobrými tlumicími vlastnostmi, pěnové vkládací vložky a anatomicky tvarované stélky z pružných materiálů, které dokonale rozdělují zatížení na celou nohu a tlumí tak nárazy při chůzi.

 

Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mám svoje oblíbené pantofle, které navíc leští podlahu... Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ve španělských školkách děti spinkají v botičkách, ze kterých se vůbec nepřezouvají!!!!hygiena jako blázen a na dětskou nohu to má určitě "skvělý" vliv
Obrázek uživatelky
profil
papučky vyjímečně, spíš jenom v ponožkách
Obrázek uživatelky
profil
papučky musia byť
Obrázek uživatelky
profil
pro mne ideál ponožky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles