Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dominikánská republika a krásy severního pobřeží

13. 07. 2011 | Amerika
Přemýšlíte o tom, kam se vydat na dovolenou? Chtěli byste prožít neopakovatelné zážitky a cítit přitom příjemné vzrušení po celém těle? Pokud jste alespoň jedenkrát odpověděli ano, pak se určitě vydejte směr Dominikánská republika, a to do jejího severního regionu.

Všechny regiony Dominikánské republiky nabízí celou řadu zajímavostí, ať už jsou to kulturní a historické památky, přírodní krásy nebo příležitosti k vydatnému odpočinku a relaxaci a na své si rovněž přijdou i příznivci  ekoturismu. Naši malou procházku po tomto regionu začneme v krásném městě jménem Monte Cristi. Město se nachází na severozápadním cípu ostrova, jehož krajina mírně připomíná poušť. Monte Cristi bylo založeno v roce 1506 a stalo se velmi důležitým obchodním přístavem. Vývoz cukrové třtiny, mahagonu a dalších plodin na evropský kontinent udělal z tohoto místa významný obchodní uzel a svoji důležitou dominikanska-republika-cabaretepozici si udrželo až do 19. století. Dávné časy se však změnily a nyní se místní obyvatelé zaměřují hlavně na zemědělství a rybolov.

Nyní se určitě ptáte, co je zde k vidění a proč sem zavítat. Monte Cristi a jeho okolí vás určitě nezklamou. Nádherné pláže na Cayo Cabrita a El Morro jsou vhodným místem nejen k odpočinku, ale také pro potápění. Pokud jste dobří plavci, můžete zkusit doplavat 300 metrů na malý ostrov Isla Cabrita, v jehož okolí mohou všichni milovníci potápění objevovat vraky ztroskotaných lodí a koloniálních galeon.

Patříte-li mezi milovníky panenské přírody, určitě navštivte Národní park Monte Cristi. Na 20 km2 této subtropické oblasti, která na severu hraničí s Atlantským oceánem a zálivem El Morro na jihu, na vás čeká nedotčená příroda, nádherný prales, laguny a dech beroucí fauna a flóra. Národní park je domovem různých endemických druhů rostlin, např. sabia montecristini. Návštěvníci zde mohou rovněž vidět na 10 druhů plazů, včetně amerického krokodýla. Celá tato oblast je známá pro výskyt velkých mořských želv, které sem připlouvají klást svá vejce. Na své si také přijdou všichni ornitologové, protože se zde vyskytuje více než 160 druhů ptáků.

Další příjemnou zastávkou na cestě po severním pobřeží Dominikánské republiky je Puerto Plata, které v roce 1493 založil Kryštof Kolumbus. Díky stříbrně vyhlížejícímu moři za soumraku bylo toto místo pojmenováno jako „Stříbrný přístav“. Puerto Plata je současně považováno pro velký výskyt zkamenělé pryskyřice za hlavní město Jantarového pobřeží a zároveň je druhým největším městem Dominikánské republiky. A s jakými zajímavostmi, bez ohledu na bohatou historii, se zde můžete setkat?

Pevnost San Felipe je jednou z prvních pevností Nového světa, postavená v roce 1540. V 18. století oblast dosáhla největšího rozkvětu, kdy se díky vysoké produkci velmi kvalitního tabáku město stalo jedním z nejbohatších měst celého Karibiku po několik následujících desetiletí.

Důležitým mezníkem jsou 70. léta 20. století, kdy do Puerto Plata a okolních míst začali přijíždět turisté a tento trend se udržel až dodnes. Kromě historické pevnosti zde všichni návštěvníci rádi obdivují starobylé viktoriánské rezidence, nacházející se ve starší části města, domy z barevného dřeva, nádherné řady balkonů a pobřeží plné života. Pokud byste si chtěli vyrazit na příjemnou procházku, pak zamiřte na Malecón lemovaný typickými restauracemi, odkud budete mít kouzelný výhled na přístav a Atlantský oceán.

Po výborném jídle v některé z místních restaurací se můžete vydat na prohlídku Muzea jantaru Puerto Plata, které má pro své návštěvníky připraveny zajímavé expozice jantaru různých druhů a barev a ve kterém se dozvíte vše o těžbě tohoto krásného kamene. Velkou zajímavostí hlavně pro většinu mužů bude prohlídka palírny Brugal, kde se vyrábí jeden dominikanska-republika-los-haitises
z nejznámějších rumů Dominikánské republiky. Návštěva Puerto Plata se nemůže obejít bez vyjížďky lanovkou na místní horu, kde na vás čeká nádherná botanická zahrada, jedinečná socha Krista a samozřejmě úchvatný výhled na město a jeho okolí. Deset kilometrů na západ, v Cofresí, se nachází Ocean World, tematický park s delfíny, lvouny, žraloky a tygry. Zde můžete zhlédnout delfíní show, potápět se v akváriu s více než 4000 druhy ryb či nakrmit žraloky.

Milovníci divoké přírody by si neměli nechat ujít poklad severního pobřeží – 27 skalních jezírek (Charcos) uprostřed pralesa na řece Damajagua. Přírodní tobogány, zatopené jeskyně a vodopády, to vše jen deset kilometrů od Puerto Plata.

Pokud však preferujete trochu zdravého adrenalinu, tou nejlepší zastávkou bude návštěva přímořského městečka Cabarete. Od mezinárodního letiště v Puerto Plata je Cabarete vzdálené jen 20 minut jízdy autem. Každoročně městečko navštíví velké množství vyznavačů vodních sportů a milovníků slunce. A proč tomu tak je?  

Až do roku 1980 bylo město víceméně neobjeveno, zapomenuto a nebylo vůbec v hledáčku turistů. V roce 1980 však Cabarete navštívil jeden pár nadšených surfařů a tajemství bylo odhaleno. Cabarete se během několika let stalo Mekkou pro všechny surfaře a vyznavače kiteboardingu. Město je také pravidelně místem konání mezinárodních windsurfingových soutěží, protože všechny potřebné „sportovní ingredience“ se zde nachází na jednom místě. Od roku 2000 se kiteboarding řadí mezi velmi módní a vyhledávané sporty. Každý rok se zde pravidelně koná celá řada menších nebo větších soutěží dosahujících mezinárodního věhlasu. Kromě již zmiňovaného kiteboardingu si zde můžete plně vychutnat surfování, jízdu na horském kole, jízdu na koni a nebo canoying. Pro skutečné sportovce je toto místo rájem na zemi!

Dalším kouzelným místem na severním pobřeží je Samaná, nádherný poloostrov s vysokými palmami, kilometry nedotčených písečných pláží a nádhernou křišťálovou vodou. Původně byla Samaná ostrov, ale postupem času se písčitými usazeninami spojila s pevninou. Jakmile na Samaná jednou přijedete, budete ohromeni její krásou, velikostí a nádherným tropickým prostředím. Hlavním lákadlem poloostrova Samaná jsou keporkaci, které zde můžete spatřit, protože sem od ledna do března připlouvají na námluvy. Nenechte si ujít ani Salto de Limón, největší vodopády v Dominikánské republice, a ostrůvek Cayo Levantado.

Naší poslední, ale o to více příjemnou zastávkou na severním pobřeží bude Národní park Los Haitises, rozkládající se na ploše 208 km2.  K objevování na vás čekají rozlehlé plochy porostlé mangrovníkem a mořskou trávou, subtropické lesy a nedotčená zákoutí podél pobřeží. Toto všechno můžete vidět na jednom místě, do kterého se určitě zamilujete, protože vás uchvátí svojí krásou.
dominikanska-republika-puerto-plata
Převážná část národního parku se rozprostírá již v severovýchodní části Dominikánské republiky v zálivu u města Sanchéz a díky své fauně a flóře se řadí mezi nejvzácnější klenoty Dominikánské republiky. Návštěva tohoto národního parku bude pro vás nezapomenutelným zážitkem, neboť můžete vidět ve volné přírodě papoušky, plameňáky, varany a leguány.  V případě, že máte rádi tajemství a dávnou historii, nenechte si ujít návštěvu vápencové jeskyně se starobylými nástěnnými malbami. Všechny malby jsou datovány do období před osídlením ostrova Evropany a jsou z dob, kdy na ostrově žili jeho původní obyvatelé Taínové.

Severní oblast Dominikánské republiky společně s ostatními regiony nabízí spoustu příležitostí pro nádherné zážitky, dobrodružství a jedinečnou dovolenou. Ať už se rozhodnete pro kterékoliv místo, určitě neuděláte chybu. Více informací o Dominikánské republice naleznete na www.GoDominicanRepublic.cz nebo na www.Facebook.com/GoDominicanRepublic.cz.  

Zdroj: GoDominicanRepublic.cz

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ďakujem ,skvelé čítanie
o a pozriem si aj link od ollievSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Sama jsem měla to štěstí,že jsem tuto zemi mohla navštívit,strávila jsem tam 2 měsíce a je to opravdu ráj na zemi.Smajlík Moje mami se tam před 9 lety přestěhovala a žije tam dodnes,dělají výlety pro české turisty a už by se nikdy nevrátila.Kdyby to někoho zajímalo a snad se tam i chystal koukněte na dominicanasun.cz,je to zajímavé.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hned bych vyrazilaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hned bych se tam vrátilaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
při jeho čtení mě přepadl smutek. Stalo se to před několika lety. Měli jsme sraz od školy a rovnou z letiště , z dovolené v Dominikánské republice na tento sraz přijela spolužačka. Celý večer nám vyprávěla o krásách této země.Byla nadšená a my s ní. Za měsíc zemřela na mrtvici. Smajlík

Článek je velice pěkně zpracovaný.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles