Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dopis

24. 08. 2014 | Vaše příběhy
Z dopisní schránky vytahuji časopis, katalog s módou a dopis. Dopis? Kdo dneska píše dopisy, denně jsem zahlcená e-maily a pomalu je nestačím mazat. Ovšem dopis, to je jiná, zaujal mě na první pohled. Zaprvé tím, že někdo upřednostní klasiku před elektronikou a zadruhé stylem, jakým byla adresa napsaná. Písmo bylo takové zvláštní zdobné, dnes kdy vlastně nikdo nepíše psacím písmem, to je velká rarita. Přemýšlím, kdo si dal takovou práci mi napsat a nedočkavě dopis otevírám. Modrý inkoust a krasopisné písmo s výrazným velkým F a K dává tušit, že autor dopisu je člověk ještě ze staré školy.

Očima jsem přejela text a zastavila se u podpisu...teta. Od tatínka vím, že je to příbuzná z dvacátého kolena a v životě jsem ji neviděla. Proč mi píše? V dopise stojí, abychom přijeli. Teta je stará, žije na opačném konci republiky, telefon nemá a komunikace na takovou dálku je složitá. S rodinou jsme se domluvili, v práci a ve škole vyřídili volno a jeli za tetou. S několika pauzami na oddech a zdolání objížděk kvůli opravám na silnici jsme dorazili na místo.

dopisMalá vesnička s domy jak z pohádky vypadala na dnešní dobu jako filmové kulisy. Po krátkém hledání stojíme před domkem se zvlněnou střechou, jedním okýnkem a za ním květináč s muškátem. Teta vyšla na zápraží a zve nás dál do kuchyně. Je to útulná místnost s množstvím věcí, které nastřádala.Teta byla na svůj věk bystrá a čiperná. Domácnost zvládala sama a těšila se dobrému zdraví.

Jako správná hospodyně nám nabídla pohoštění a povídali jsme si. Připravila nám kafe, jaké je sama zvyklá pít a dala na stůl. Teta pije spíš obarvenou vodu než pořádné kafe a tak míchám lžičkou světle hnědou vodu v hrnku a říkám: „Teto, to kafe je nějaký slabý,“ a ona pohotově přiskočila a už mi přisypává kopeček mletého kafe do hrníčku. Manžel to pozoroval a dusil smích. Jen se moc nesměj, na tebe taky dojde a jen jsem si to pomyslela, tak to přišlo.
Na okně vedle muškátu měla teta takový bucláček s pokličkou. Manžel si ho prohlížel a odklopil pokličku. Teta tam měla asi starou schovku na kuchyňské drobnosti a manžel v žertu povídá: „Teda teto, máte to tady jak v muzeu, v tom hrníčku snad máte i prášek do pečiva ještě z války“. Teta si nasadila brýle, podívala se do bucláčku a pomalu z něj vyndavala papírky s recepty, dřevěný kolíček na prádlo, piditužku ořezanou asi na 4 cm a nakonec zažloutlý malý sáček a čte z něj: „Prášek do pečiva rok 1947“. Smíchy jsem se válela skoro pod stolem. Manžel jenom zíral a v mých očích četl: „Vidíš a pak se někomu směj, hned se ti to vrátí“. Teta byla fajn, ještě několikrát jsme byli u ní na návštěvě a přes nabízenou pomoc nic nechtěla. Byla optimistická se smyslem pro humor a stále nad věcí.

Jednou mě pěkně doběhla, když jsem se sháněla po netučném mléku a ona mi podala hrnek a řekla, ať si u krávy nadojím jaké potřebuju. V tu chvíli jsem si uvědomila, jakými nesmysly se někdy zabýváme a že neškodí probudit v hlavě selský rozum. A proč mi teta tenkrát napsala dopis? Prostě jen tak, ono je dobré alespoň někdy udělat něco jen tak.

Setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dopis:

Dopis
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ono je opravdu třeba někdy něco udělat jen tak..SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji vám děvčata za hezké komentáře Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsaný
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík
taky by mne překvapil ručně psaný dopis, ale byla to krásná doba /i když moderním výdobytkům se nebráním/.
Měla jsem dvě pratetičky na vsi /narozeny kolem r. 1880-babiččiny sestry/ a jak hezky se u nich sedělo na dvorečku s pohoštěním na starobylém nádobí. Jejich vzpomínky byly velmi zajímavé a bylo nádherné, jak se kolem nich batolily slépky s křestními jmény a sedávaly s nimi i na lavičce. Tehdy jakoby čas běžel pomaleji a lidé k sobě měli blížeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký článek. Také jsem lecos sbírala, ale když jsme se stěhovali do bytovky, moc věcí jsem vyhodila. Dnešní mladí lidé nemají čas zabývat se starými věcmi. Když pak rodiče nebo někdo příbuzný zemře, přistaví se kontejnér a všechno letí "z okna". Vidím to kolem sebe. Dnes bych si ráda prohlížela staré věci, kterých jsme doma měli na půdě hafo.
Ale co, existují muzea, tak proč se obklopovat starými věcmi.
V bytovce místo není.
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles