Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dopřejte jarní očistu také svému zažívání

22. 03. 2012 | Péče o tělo
S koncem zimy a příchodem jara nastává období tzv. jarní očisty. Málokdo ale ví, že při skutečné jarní regeneraci těla je potřeba zaměřit se hlavně na očistu střev. Správné trávení je totiž doslova klíčem ke zdraví.

Po letošní tuhé zimě se lidé opět zaměřují na zdravý životní styl, snaží se více cvičit, zdravěji jíst a být aktivní. Prostřednictvím jarní očisty zbavují své tělo škodlivých látek a snaží se nastartovat metabolismus. Často se však zapomíná, že pro udržení dobré tělesné kondice jsou bezpodmínečně důležitá zdravá střeva. Ačkoli se o tomto problému málo hovoří, je dokázáno, že až 70 % naší imunity je přímo závislé na správném fungování trávícího traktu. Kvalitní zažívání přímo ovlivňuje naši kondici, obranyschopnost těla a je základní prevencí vzniku zhoubných nádorů. Proto bychom se měli o svá střeva pečlivě starat a dbát o ně. Současný trend v České republice je však bohužel přesně opačný.

Zdravé trávení„V posledních 100 letech se výrazně změnil životní styl a stravování lidské populace. Máme mnohem méně pohybu, mnohem častěji užíváme antibiotika. Ve stravě pak upřednostňujeme energeticky bohaté potraviny s minimálním obsahem vlákniny, ale velkým obsahem potravinových aditiv, emulgátorů, barviv. Veškeré tyto změny vedou ke vzniku civilizačních chorob,“ říká Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Nezdravým životním stylem si lidé ve svém těle ničí mj. důležité bakterie, které jsou pro správné trávení nezbytné. Téměř každý člověk tak má ve svých střevech 1-7 kg nestrávených zbytků potravy. Tyto nestrávené zbytky jsou vysoce toxické a potlačují funkci imunitního systému, potencionálně způsobují plynatost, nadýmání a zpomalují proces trávení, přičemž významně snižují vstřebávání živin a zpomalují metabolismus. Výsledkem je nejen to, že mnozí lidé trpí zácpou, častou únavou, nemocemi, ale i smutné světové prvenství České republiky ve výskytu rakoviny tlustého střeva.
„Bakterie jsou extrémně důležité pro náš organismus. Tvoří obsah trávicího ústrojí, zajišťují správnou funkci střev, vytvářejí v našem těle vitamíny, atd. Díky nim se tělo dokáže bránit chorobám,“ doplňuje Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.

Lékaři proto lidem doporučují užívání doplňků stravy, které napomáhají správnému trávení a dodávají tělu nejen chybějící bakterie, ale i další důležité látky, především vlákninu. Tyto preparáty však musí být skutečně kvalitní, nejlépe přírodního původu.

KOLIK VLÁKNINY?

Podle současných doporučení by dospělý, zdravý člověk měl konzumovat minimálně 26 gramů vlákniny denně, ideální objem je 26-35 gramů. V současné, běžné stravě se v průměru vyskytuje 5-11 gramů denně.

PROČ DOPLŇOVAT VLÁKNINU Z JINÝCH ZDROJŮ?

Jak již bylo zmíněno, současná "neslaná, nemastná" strava je velmi chudá na vlákninu. Vnější slupka většiny potravin, která je bohatá na vlákninu, je velmi často odstraněna zpracovatelským postupem, jako je mletí, odstraňování slupek, vaření nebo extrahování. Abychom získali větší množství rozpustné vlákniny, měli bychom jíst daleko větší množství nerafinovaných potravin.

Čtěte také další související články:

Jak překonat zácpu
Zácpa v těhotenství, problém, o kterém se málo hovoří

Zdroj: ZdraváStřeva.cz

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Musím s Vámi jen souhlasit!!! Nadpis je zavádějící. Č jsem od článku radu a pomoc!!! Dojdu nakonec a hledám, hledám a ono to bylo všechno... Čekala jsem potraviny, doplňky a rady jak na to... Smajlík SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
no někdy to nevýjde
Obrázek uživatelky
profil
Článek naprosto k ničemu, přestože zajímavý nadpis.Souhlasím s předchůdkyněmi, že se autor měl zaměřit ke konkrétním potravinám, které k očistě přispívají.
Obrázek uživatelky
profil
přesně tak,taky jsem čekala nějaké konkrétní rady.
Obrázek uživatelky
profil
no jo chtělo by to ty návody souhlasím s alenatoniSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles