Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dopřejte svému nosu královskou péči

24. 02. 2018 | Péče o tělo
Říkáte si, proč byste se měla starat zrovna o svůj nos? Vždyť je malý, úzký, široký, křivý, příliš rovný nebo moc pihatý a kromě občasné rýmy pracuje tak, jak má. Ať je jakýkoliv, zaslouží si stejnou péči jako zbytek vašeho těla. Vždyť i on se stará o vaše zdraví a správné volby v oblasti jídla i vztahů. Že o něj pečujete? A nevodíte se náhodou za nos?

Nos je nepárový lidský smyslový orgán, který je schopný rozlišit až bilion pachů (jen pro zajímavost, pes má 100x lepší čich než člověk). Čich se velkou měrou podílí na vnímání jídla a spolu s chutí teprve dotváří celkový dojem z pokrmu na talíři. Již v dávných dobách lovců a sběračů čich naše prapředky varoval před zkaženým nebo jedovatým jídlem a naopak je libá vůně vábila ochutnat šťavnatý plod. Čich má také velký podíl na výběru partnera a tím na zdraví budoucí generace. Tělesná vůně je zrcadlem mužovy i ženiny zdravotní stránky. Nevědomky si díky svému nosu vybíráme zdravého, silného a plodného partnera, který má jiné geny než my, které se tak vzájemně doplní, a proto jsme schopní zplodit zdravé potomstvo.

Nos pro zdraví


Když pomineme sociálně existenční stránku, je nos důležitým orgánem i pro naše zdraví. Kromě životně důležitého dýchání zvlhčuje a ohřívá vzduch, který zároveň čistí. Chloupky v nose filtrují nečistoty v okolí, abychom do svého těla nedostali zbytečné velké množství nečistot. Nos funguje jako tzv. resonanční prostor, to znamená, že se podílí na správném vyslovování. Díky tomu může být nadlidským úkolem přátelům vysvětlit, že máme rýmu a ne „rýbu“, a proto se při večerním programu musí obejít bez nás. S červenou bambulí místo nosu se doporučuje zůstat v posteli a o nos se řádně postarat.

Nos si tedy zaslouží tu nejlepší péči, jakou například věnujeme své pleti nebo vlasům. A obzvláště, když je oslaben opakovanými infekcemi či akutní rýmou a zduřelými dutinami. V tuto chvíli je potřeba nos co nejdříve ošetřit vhodným přírodním sprejem, který jej hydratuje, rychle uvolní ucpání, zmírní tlak v dutinách a tím ulevuje od bolesti. A to vše s pomocí přírody.

Nosní hygienu je potřeba provádět pravidelně, nejen v době nemoci, aby docházelo ke zvyšování odolnosti sliznice a tím mimo jiné i k prevenci nemocí horních dýchacích cest. Nos je zároveň výraznou součástí obličeje a podílí se na celkovém fyzickém vzhledu jedince. Po celý život člověka roste, stejně jako uši, proto bychom se k němu měli chovat jako k pokladu. Co je důležitější než naše zdraví?

Zdroj: Humer


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Svatá pravdaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles