Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Doprovází mne životem...

11. 10. 2014 | Vaše příběhy

Nebojte se, nebude to povídání ve stylu „love story“, máte toho plno na televizních kanálech, případně v „harlekýnech“. Tady jde o něco mnohem prozaičtějšího a daleko méně příjemného - o prevíta, zvaného TINNITUS, chcete-li jemněji, o ušní šelest. Kde se vzal, tu se vzal, objevil se jednoho, nevím, zda krásného dne, přibližně před třiceti lety. Probudím se, zdá se mi, že jsem v lese, kolem šumí háj, nebo snad u moře, poslouchám příboj? Nebudu dlouho poetický, začal jsem slyšet něco, co bylo jiným utajeno.

Někde ze zátylku se mi do obou uší tlačily zvuky dosud neslýchané, někdy těžko definovatelné a značně nepříjemné. Protože to trvalo nějaký ten pátek, navštívil jsem svého pana doktora a kamaráda Ilju P., ten mne politoval s tím, že to sice nic není, nicméně poslal mne k vyšší, odborné instanci, kolegovi, vysazenému na uši, kterýžto pravil, že na tohle léku v lékárnách není a lifroval mne posléze na oddělení ORL blízké nemocnice.

provází mě životemPříjemnému staršímu pánovi, ze kterého se vyklubal primář tohoto oddělení, jsem na dotaz, zda mi nehudební produkce, kterou nyní slýchám, vadí, jsem sdělil, že ANO, zejména v noci, kdy bych chtěl a měl spát. V práci, že NE, protože to přehlušuje všudepřítomný důlní randál, kravál, hukot, etc. Zde malounko odbočím, po letech se ukazuje, že dobrým prostředkem pro potlačení tohoto šelestu je prý pouštění zvuku či hudby do sluchátek - tak to jsem jim mohl poradit již dávno sám.  Léčebnou metodou té doby byly „kapačky“, nitrožilní infuze, které snad měly zajistit lepší prokrvování periferních cév, navíc tam byla hojně využívaná „bé dvanáctka“. Nevýhodou tehdy bylo, že roztok přinášeli třikrát či čtyřikrát denně, léčba byla rozpočítána na deset dní a pokaždé mi byla sestrou napíchnuta nová dírka do žíly.  Tedy, jak pravím občas, bratru počítáno, třicet až čtyřicet nápichů. Připadal jsem si jako narkoman, navíc, ne vždy se podařilo zavedení na první pokus. V závěru pobytu mi, jinak milé sestřičky, hledaly místo do žil na zápěstí a tam to opravdu sakramentsky bolí. Dneska je to brnkačka, píchnou vás jednou, jehlu pak zašpuntují, máte ji na furt a vyndají, až když máte všechny předepsané roztoky vyfasovány. Tomu, kdo na tuto inovaci přišel, bych dal nobelovku za péči o pacienty.    

Provedu cimrmanovský úkrok stranou a dostanu se k závěru. Na papíru na odchodnou jsem  měl sice napsáno, že se subjektivně cítím líp, ale  dobrák pan primář mi řekl, že tomu stejně nevěří a jedinou jeho radou je: „Hochu, musíte si na to zvyknout!“ Tak si zvykám už těch zmíněných třicet let, stereo šelest je někdy slabší, jindy silnější, holt, jako ten hukot mořského příboje, někdy dokonce přejde v praskání, ba i morseovku slyším, či hlasy jako Jana, Panna orleánská. Noci jsou občas k nespání, naštěstí je tu teď pár let další průvodce životem, počítač, na kterém, nelze-li spát, můžete napsat filipiku, tedy protest proti pacholkovi nectnému, zvanému TINNITUS.
  
Což tímto činím, přeji dobré ráno a hezký den. Utěšit prý mne může to, že podobné potíže má deset až dvacet procent populace - patříte k nim také, milé přítelkyně, přátelé? Dejte vědět, ano? Jo a na okraj, někdy příště, bude-li vhodná konstelace hvězd, se zmíním o kladech a záporech mého dalšího průvodce - hluchoty. Že nemůže mít klady? To se pletete, na všem lze najít něco dobrého i na pelyňku, že áno?

Jardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Rada som si prečítala tvoj, žiaľ, nie veľmi radostný článok.
Som rada, že ma nič podobné životom nesprevádza a tebe zo srdca prajem, aby bol tvoj nechcený spoločník čo najtichší.
A ešte dodávam, že obdivujem tvoje pozitívne myslenie a nezlomný optimizmus.
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tinitus znám důvěrně již řadu let. Napřed jsem ho neřešila, protože jsem slyšela, že se léčí kapačkami, které stejně nejsou k ničemu. Jenomže letos jsem zjistila, že najednou nějak špatně slyším, takže jsem navštívila ušní lékařku, dostala prášky na prokrvení vnitřního ucha a byla doporučena k neurologovi. Odtud dále na magnetickou rezonanci hlavy. Teď čekám na výsledky, ale po přečtení článku jsem trochu skeptická, vypadá to, že ať mi v hlavě něco našli nebo nenašli, tinitus se mnou bude dál a za chvíli budu totálně hluchá.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jste vtipný. SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tento problém trápí moji maminku a poslední dobu moc špatně slyší
Obrázek uživatelky
profil
Zatím šelest neslyším...a ani bych o něj nestála.
Píšete poutavě.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles