Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Doprovod dítěte v léčebně

21. 09. 2018 | Zajímavosti

OTÁZKA TÝDNE:

Může mít dítě doprovod jednoho z rodičů v případě své léčby v dětské léčebně? Co je podmínkou pro to, aby byl pobyt rodiče hrazený pojišťovnou a jak máme o úhradu požádat?

ODPOVĚĎ:

Podmínky úhrady pobytu průvodce pojištěnce ve zdravotnickém zařízení lůžkové péče z prostředků veřejného zdravotního pojištění jsou dány zákonem o veřejném zdravotním pojištění. U osoby starší 6 let je doprovod hrazen jen se souhlasem revizního lékaře, věk do 6 let ale nezakládá automaticky nárok na úhradu doprovodu. Pokud nejsou naplněny podmínky dané zákonem, pak pobyt průvodce nemůže být hrazen z prostředků zdravotního pojištění.

Doprovod dítěte v léčebněPodstatné je, že pobyt průvodce je hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění, je-li při pobytu pojištěnce ve zdravotnickém zařízení nutná celodenní přítomnost jeho průvodce vzhledem k jeho zdravotnímu stavu (tzn. že pojištěnci nelze bez přítomnosti průvodce poskytovat zdravotní péči).

Za zdravotní stav vyžadující celodenní přítomnost průvodce dítěte v dětské léčebně lze považovat zejména závažné smyslové vady (hluchota, slepota), závažné tělesné postižení (ochrnutí spojené s neschopností chůze a s nutností pohybu na invalidním vozíku) a některé duševní poruchy (autismus, mentální retardace).

V případě, že je nutné zaškolení průvodce v ošetřování a léčebné rehabilitaci doprovázeného pojištěnce, je pobyt jeho průvodce hrazen jen po dobu nezbytně nutnou pro zaškolení, což nemusí být po celou dobu pobytu dítěte v léčebně.

Zda existují zdravotní důvody pro doprovod, posuzuje dětský lékař, který vystavuje Návrh na umístění dítěte v dětské léčebně. V indikovaných případech na tiskopisu v jeho části E (Lékařem doporučené zvláštní požadavky na pobyt v léčebně) doporučí a zdůvodní přítomnost průvodce pojištěnce. O úhradu pobytu průvodce z prostředků veřejného zdravotního pojištění pak žádá pojišťovnu dětská léčebna, nikoli sám pojištěnec, resp. jeho průvodce. Pobyt průvodce (jeho ubytování a stravu) hradí ta pojišťovna, u níž je registrován doprovázený pojištěnec.

Zdroj: VZP



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !