Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dostaňte děti od monitorů. Namotivujte je k pohybu!

24. 10. 2018 | Fitness
Znáte to. Počítače, tablety, mobily. Dnešní děti tráví čím dál více času s těmito zařízeními a mají stále méně přirozeného pohybu. Všechna ta elektronická zařízení se mohou dětem zdát zajímavější a zábavnější. Před rodiči tak stojí nelehký úkol, jak děti namotivovat k pohybovým aktivitám a jak v nich vzbudit zájem o pravidelný sport. Prozradíme vám několik tipů, které vám v tom mohou pomoci.

Pohybem ke zdraví

Fyzická aktivita pomáhá regulovat tělesnou hmotnost a skladbu těla, snižuje krevní tlak a riziko rozvoje diabetu druhého stupně. Endorfiny, které se po sportovním výkonu vyplavují, zlepšují duševní pohodu člověka. Dostatečné množství pohybu také zvyšuje sebevědomí a posiluje sebeúctu.

1.    Využijte technologie ve svůj prospěch
Nainstalujte dětem do mobilu aplikaci na počítání kilometrů. I takto jednoduchá aplikace může vytvářet dětem určitou výzvu a touhu splnit každodenní cíl. Nejde jen o to, že aplikace přehledně spočítá ušlou vzdálenost nebo spálené kalorie. Děti si mohou zábavu najít v tom, že budou soutěžit, kdo za den ujde víc kilometrů. Aplikace efektivně poslouží u teenagerů a starších dětí. Co myslíte? Kdo z vaší rodiny za den nachodí nejvíce?

Dostaňte děti od monitorů. Namotivujte je k pohybu!2.    Najděte to, co je zajímá

Nesnažte se nutit svoje potomky do sportu, který je nebaví. Nejprve si s nimi o tom promluvte a zaměřte se naopak na to, co je zajímá a co by samy chtěly ve svém volném čase dělat. Klidně je nechte, ať si vyzkouší více aktivit a potom se rozhodnou, které se chtějí věnovat. Pokud se bude dítě věnovat pohybu, který ho baví, stane se z aktivního života návyk a zcela přirozená věc.

3.    Buďte dobrým vzorem
Děti většinou nevědomky přejímají chování svých rodičů. Pokud vás tedy vidí lenošit u televize značnou část dne, nemůžete se divit jejich minimálním zájmem o aktivní pohyb. Nepochopí totiž, proč zrovna ony by se měli hýbat. Pokud ale uvidí, že si jdete každý den zaběhat, budou aktivní život brát naprosto automaticky i ony. Snažte se být pro svoje dítě dobrým vzorem a vymýšlejte společné aktivity pro celou rodinu.

4.    Pohyb není za trest
Vytvořte u dětí spojení fyzické aktivity s pozitivními zážitky a emocemi. Nesnažte se děti nutit do fyzické aktivity za každou cenu. Pokud například venku mrzne, vymyslete aktivitu, kterou můžete provádět doma. Když je venku naopak tropické počasí, jděte se zchladit někam k bazénu. Vytvářejte tak u dětí přirozený vztah k pohybu, ze kterého budou mít radost.  

5.    Odměňte se
Každého člověka dokáže namotivovat, když je za svůj výkon pochválen. U dětí to platí dvojnásob. Naučte se své děti chválit za maličkosti a vyjádřete velké potěšení nad tím, jak dobrý výkon dítě podalo. Vymyslete rodinný výlet a za odměnu si udělejte něco dobrého ke svačině nebo k večeři. Na co má vaše dítě chuť? Zeptejte se ho. Odměna může mít vždy jinou podobu. Buďte kreativní.
Starého psa novým kouskům…

Je vědecky prokázáno, že pokud si vytvoříte k pohybu pozitivní vztah již v dětství, budete ho i v dospělosti vnímat přirozeně. Každý rodič chce pro své dítě to nejlepší. Nezapomínejte na to, že svým pozitivním přístupem a nasměrováním dětí k přirozenému pohybu můžete ovlivnit jejich životy i do budoucna.
 
Zdroj, foto: Herbalife



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím s IKE..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Možná to tak nebylo myšleno, ale bod 5 vyznívá tak, že mám dítě odměnit za to, že s námi šlo na rodinný výlet? Smajlík
Myslím že nejdůležitější je bod 3, být vzorem, pak je pohyb/sport pro děti přirozenou záležitostí a netřeba nad tím hloubat.
Jenže! Kritizujeme, že děti tráví mnoho času s tablety, mobily...ale podívejte se, kolik času s nimi tráví dospělí. Někdy mám dojem, že se bez nich někteří jedinci ani nevy.... a 24 hodin denně "musí" být on-line. Mobil-přítel nejvěrnější. Ráno vás vzbudí, jde s vámi na WC (četba zpráv,hry),to pokračuje i cestou do práce, kontrola pošty, chat s kamarádkou,navigace, hudba...no doplňte si sami. A pak se zlobíme na děti, že dělají totéž?
S pohybem je to podobné. Kolik rodičů VOZÍ děti do školy autem "aby se jim něco nestalo" apod. A pokud možno až před vchod, aby náhodou neudělaly krok navíc... zamysleme se a nehledejme důvody PROČ TO JINAK NEJDE.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles