Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dotazy pro odborníky: Obezita a nadváha, část 2

22. 08. 2010 | Nemoci

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., III. interní klinika 1. LF UK je odborným asistentem na III. interní klinice 1. LF UK a VFN Praha. Deset let se věnuje obezitologii, v posledních pěti letech se zaměřením na pohybovou aktivitu. Má atestaci z interního lékařství I. st., endokrinologie a věnuje se rovněž tělovýchovnému lékařství.


Je členem revizní komise České obezitologické společnosti. Od roku 2006 je předsedou VŠTJ MEDICINA PRAHA, která organizuje pohybové aktivity pro různé skupiny pacientů. Mezi jeho zájmy patří především sport, aktivně hraje basketbal.


obezitaMám 8letého syna, který má na svůj věk přebytečná kila. Jako matku mě to trápí a cítím vinu. Pomalu jsem mu z jídelníčku odstranila sladkosti a vše, z čeho se tloustne. Teď bych chtěla začít vařit bez tuků a podobně. Jaká je nejlepší úprava jídla, aby si zachovalo svoje přednosti jako šťavnatost, vitaminy, ale zároveň, aby mu chutnalo?


Hlavně nezanedbávejte pohyb. Přísné diety v dětství jsou naprosto nevhodné. Energetickou rovnováhu je třeba korigovat výdejem nikoliv hlavně příjmem. Na druhou stranu nemusí to být jen sladkosti, které vedou k hmotnostnímu nárůstu – můžou to být jídla s vyšším obsahem tuků např. fast food jídla, ale i nevhodné časování podávání jídel apod. Poraďte se případně s nutriční terapeutkou, kterou vám může doporučit váš dětský lékař.  


Řekla jsem si, že zhubnu. Nechtěla jsem se ale omezovat v jídle, a proto jsem začala hodně sportovat. Jídlu ale moc pozornosti nevěnuji. Jím ve spěchu, málo nebo naopak hodně. Jak moc jsou důležité stravovací návyky při redukci váhy?


Velmi důležité a troufnu si říci, že zcela zásadní! Pohyb vás sice udrží aktivní, jistě snižuje i rizika srdečně cévních onemocnění, nicméně pro redukci hmotnosti je nutnost kombinovat alespoň s mírnou redukční dietou. Beze změny v jídelníčku většinou můžeme dosáhnout k mírné redistribuci tělesné hmoty, ale k očekávanému hmotnostnímu úbytku pravděpodobně nedojde.


Mám zaměstnání, při kterém hodně jezdím autem a spíše sedím. Bojím se, že ztloustnu. Jak často bych se měl hýbat, abych se vyvaroval nabírání kilogramů?


Využijte pohyb všude, kde se vám nabízí a vyvarujte se stravování na cestách na čerpacích stanicích, fast food restauracích apod., protože to bývá nejčastější příčinou vzestupu hmotnosti u lidí s podobným zaměstnáním. Dodržujte plán pravidelného stravování.


To znamená, že si třeba den předem naplánujete, kde, v kolik hodin a co budete jíst a budete se to za každou cenu snažit dodržet. Mějte
u sebe vždy ovoce nebo zeleninu, kdyby vás přepadl náhlý hlad. Velmi často to pomůže ubránit se zastavení na čerpací stanici a vyřešení hladu například bagetou.


V létě chceme jet s přítelem na dovolenou. Představa, že se svléknu do plavek, ve mně vyvolává hrůzu. Potřebuji shodit alespoň pár kilo. Jakou mám tedy zvolit dietu, aby pro mě byla zdravá, ale zároveň účinná bez obávaného jo-jo efektu?


Obávám se, že razantní hubnutí do plavek nejenom v tomto čase postrádá smysl – buď bude vykoupeno velmi přísnou redukční dietou blížící se hladovce, nebo nebude pro vás dostatečně efektivní. Přísná dieta blížící se hladovce však následně vede zpravidla k typickému jo-jo efektu resp. následnému vzestupu hmotnosti po létě.


Redukční režim před dovolenou je třeba zahájit minimálně 3–6 měsíců před plánovanou dovolenou. Samozřejmě po dovolené je důležité udržet ho co nejdéle, abyste za pár dalších měsíců nebyla opět před rozhodováním, kam s přebytečnými kilogramy.


Po hormonální léčbě jsem přibrala 20 kg. Bolí mě klouby, zadýchávám se, často je mi na omdlení. Má moje váha něco společného s těmito potížemi? Pokud ano, jaké jiné zdravotní problémy jsou spojené s nadváhou?


brichoVaše obtíže skutečně mohou souviset i s nadváhou resp. obezitou. Vyšetření u lékaře obezitologa by bylo jistě vhodné. Mezi nejčastějšími zdravotní problémy, které necítíte, mohou být vysoký krevní tlak, zvýšená hladina tuků v krvi, zhoršená tolerance glukózy resp. cukrovka. Bez podrobného vyšetření ji většinou nezjistíme. Poraďte se i se svým lékařem, který hormonální léčbu předepsal o jiné možnosti léčby. Někdy může pomoci i pouhá změna léku při zachování hormonální léčby, která je jinak indikována.


Jmenuji se Jana a mám dvě děti. Po rozvodu jsem hodně přibrala a dětem se ve škole začali smát, že mají tlustou maminku. Trápí mě moje váha a problémy s ní spojené. Potřebuji radikálně zhubnout, co možná nejrychleji. Jaká je tedy nejúčinnější cesta k hubnutí?


Určitě by byla vhodná konzultace s odborníky – pravděpodobná příčina vzestupu hmotnosti bude ve zvýšeném energetickém příjmu, který může být způsoben i větším stresem apod. Plánování změny, která bude následně souviset s poklesem hmotnosti, někdy může být velmi složité. Radikální pokles hmotnosti v krátkém čase vyžaduje i radikální změny v životním stylu. Stává se bohužel již pravidlem, že většinou takto navozené poklesy hmotnosti mají jen velmi krátké trvání a nakonec stejně vedou k typickému jo-jo efektu.


Tedy k návratu k původní hmotnosti a získání dalších kilogramů navíc. Jsou-li k tomu důvody, řešením může být i tzv. bariatrická operace resp. chirurgické řešení obezity. Takovéhle postupy ale patří do rukou zkušených odborníků obezitologů. Jinak platí samozřejmě analýza vlastního jídelníčku, pohybové aktivity a pokus o mírnou změnu, což sice povede k mírnějšímu poklesu hmotnosti.


Nedávno mé kamarádce lékařka řekla, že je obézní a musí se léčit. Docela mě to zaskočilo, protože kamarádka je mladá a stravuje se pravidelně. Tak jsem se chtěla zeptat, jaké jsou hlavní příčiny obezity a která skupina lidí jí nejčastěji onemocní?

Otázka zní, zda je skutečně obézní. Myslím, že ani vy nemusíte vždy přesně odhalit, kde může docházet k chybám. Příčina obezity je nerovnováha mezi energetickým příjmem a výdejem. Prakticky vždy se na tom podílí kombinace genetických vloh a prostředí, ve kterém žijeme – tedy jak se stravujeme a hýbeme.


Čím je člověk mladší, tím více je třeba dbát na snižování hmotnosti. S postupným věkem je důležitější dbát na fyzickou kondici a vlastní hmotnost mírně ustupuje do pozadí. U lidí nad sedmdesát let je možná ještě důležitější udržet si fyzickou kondici, než se snažit za každou cenu hubnout.


Zdroj: VZP.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
redukcia je ťažká
Obrázek uživatelky
profil
Jsem na tom stejně,taky se mi nedaří zhubnout a hlavně jsem ještě nabrala po kojení a nejde mi to dolů jsem z toho zničená a diety jsem sned zkusila všechny.Taky se nikomu nesněju vím,že je nešťastnej jako já.Jediné moje světlo je moje dcera.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
břicho mám ještě hnusnější než paní na obrázku.nesvlékám se,jsem nešťastná,ale hubnout nezvládám.při představě že nebudu už nikdy jíst co mi tak chutná pláču.je to hodně o psychice a tu já mám dost narušenou.jsem tlustá a proto se nikomu nesměji za to jak vypadáSmajlík,máte někdo podobný problém a skušenosti?napište mi prosím.děkuji
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice