Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dovolená na jachtě

24. 04. 2013 | Vaše tipy

I když to tak venku ještě nevypadá, někteří z nás možná už  plánují dovolenou. Možná i nějakou netradiční. Jako malou ochutnávku zde máte nápad prožít dovolenou na plachetnici v Chorvatsku.

S manželem poslední tři roky si pronajímáme stejnou jachtu a jezdíme na stejné místo. Oblíbili jsme si pro korektní a rychlé jednání jednu českou společnost sídlící v Liberci, která pronajímá jachty různých velikostí v různých koutech Evropy. Vše kolem smlouvy i platby se vyřizuje na území ČR, o to je to jednodušší a máte také určitou garanci, že vše vyjde dle vašeho očekávání.

Vzhledem k tomu, že celá posádka se skládá jen z mé maličkosti a manžela, coby kapitána s těmi správnými doklady a osvědčeními, musí počtu členů posádky odpovídat i velikost jachty. Na začátku jsme si počínali velmi opatrně a vybrali jsme Normu 32 (cca 8 m dlouhá loď) pro 6 lidí a u té jsme už zůstali a zatím to nebudeme měnit. Už ji máme tak nějak ozkoušenou.

dovolená na jachtěNaše dovolená každý rok začíná v Sukošanu (2500 obyvatel), přesněji řečeno v jachtařském přístavu - Marina Dalmacija, která je jednou z největších marín na východním pobřeží Jadranu. Vyhledali jsme si i recenze a zjistili jsme, že má mezi  jachtaři velmi dobré jméno. Sukošan leží cca 11 km od Zadaru, kam se lze dostat i letadlem. Cesta autem z Brna do Sukošanu  trvá asi 8 hodin, poté vybavíte povinnou administrativu, převezmete loď  a pak se už můžete jen těšit, protože dovolená začíná... V maríně je velké hlídané parkoviště  a tak se nemusíte  bát ani o svého nablýskaného miláčka.

Cyklus pronájmu jachty je většinou týdenní od soboty do soboty. Loď je připravená k převzetí do 16.00 hod. v sobotu a vracíte ji následující sobotu do 9.00 hod. Jachtu přebíráte s plnou nádrží paliva, doplníte pitnou vodu, dobijete baterie a stejně tak ji i vracíte zpátky v maríně. Ke standardním přístrojům dostanete GPS a lokální mobilní telefon pro případ nouze. K jachtě patří i malý nafukovací člun s motorem, na kterém se snadno dostane na jakýkoliv ostrůvek, kolem kterého projíždíte a jeví se vám něčím zajímavým.

Pokud nejdete přímo do mariny a nebo máte ještě čas, můžete navštívit některá historická místa Sukošanu. Např. letní sídlo zadarského biskupa Valaressa, z něhož zbylo už jen pár kamenů v zátoce, dále je možné vidět  na několika místech zůstatky římských staveb a hrobů, části římského akvaduktu, kterým se odváděla voda z pramenu poblíž Vranského jezera až do Zadaru nebo vás okouzlí kostelík z 13.stol. zasvěcený Sv. Kasijanu. V centru najdete také několik výborných restaurací a kaváren, kde můžete vyzkoušet různé domácí speciality a výborná sukošanská vína. My jsme ochutnali hlavně rybí speciality.

Z maríny vyjíždíme kolem 16.00 na volné moře. První obava, že do okolních lodí určité vrazíme, byla na místě, ale povedlo se  projet bez větších kolizí a marínu jsme měli za sebou. Nemusíte se bát, členové jachtařské společnosti, kteří vám jachtu předávají, dohlíží také na váš výjezd a  rádi vám pomohou v případě problému. Na moři zapínáme všechny přístroje  na palubě. Naučila jsem se už pár věcí dělat jako správný námořník, např. napínat plachtu, spouštět kotvu, kormidlovat, přitahovat lana při kotvení v marině, ale do profesionality to má samozřejmě ještě daleko.

V červnu a v srpnu potkáváte na moři velké množství lodí, male čluny, rybářské a výletní lodě, katamarány,  moderní velké a nablýskané jachty, které když kolem vás projedou, tak jste jako na vlně tsunami. Výhodou je ale stále teplé počasí, modrá obloha, celodenní slunce a klidné moře.

V květnu nás provázelo velmi studené a proměnlivé počasí, studené moře, ale zase menší provoz. Zakoupili jsme doporučenou knihu „Chorvatsko, 808 přístavů a zátok“ a opravdu se neztratili. Každý ostrov a zátoka je v této knize velmi podrobně popsána tak, aby bylo jasné, zda se tam dá kotvit nebo ne, a jaká přírodní rizika popř. poplatky jsou s kotvením spojeny. Pokud počasí a vítr dovolil, využívali jsme pro jízdu plachet a v případě bezvětří jsme spustili motor.

Dovolená uprostřed moře je pro mne báječný relax. Žádný hluk ani lidé, ale jen klidné moře, létající racci čekající na nějaké jídlo, mírné houpání, které při troše štěstí  je zpestřeno delfíny a nad vámi nekonečná modrá obloha bez mráčku.


Rena64 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dovolená na jachtě:

Dovolená na jachtě
Dovolená na jachtě
Dovolená na jachtě
Dovolená na jachtě
Dovolená na jachtě
Dovolená na jachtě
Dovolená na jachtě
Dovolená na jachtě
Dovolená na jachtě
Dovolená na jachtě
Dovolená na jachtě
Dovolená na jachtě
Dovolená na jachtě
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krása, ale já raději na souši Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Asi bych se bála, ale musí to být neuvěřitelný zážitek! Také bych podobnou dovolenou někdy chtěla zažít..
Obrázek uživatelky
profil
dškuji za hezké komentáře. Také jsem se bála, zejména jednou nás překvapila noční bouře a právě jen ve dvou to bylo hodně náročné. Ale, když se nic neděje, je to nádhera.
Obrázek uživatelky
profil
hezký článeček...já bych asi neměla odvahu takhle jet..
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok a krásne fotky.
Mne by sa možno taká dovolenka celkom páčila, ale môjmu manželovi by to pohupovanie nerobilo dobre (ku koncu plavby už zle znášal aj výlet na pirátskej lodi). Takže u nás taká dovolenka nehrozí, nehovoriac o tom, že ani jeden z nás nemá potrebné osvedčenia a nevie jachtu "šoférovať".
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice