Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dovolená v Itálii - trasa, doklady, zajímavosti

8. 07. 2011 | Praktické rady

Itálie disponuje dlouhým pobřežím s krásnými písečnými plážemi, které přímo vybízejí k letním radovánkám, koupání a slunění. Tato středomořská země však nabízí i mnoho zajímavých míst, památek UNESCO a krásná romantická města opředená historií.


Poloostrov ve tvaru boty je také střediskem módy, vzešly odtud nejznámější světové módní značky. Ve slunné Itálii má své oblíbené letní sídlo například herec George Clooney, ke kterému se sjíždějí i další světové celebrity.


Itálie je proslulá svou skvělou kuchyní a vynikajícím vínem. Pokrmy z čerstvých ryb a zeleniny upravené různými způsoby, vynikající sýry, těstoviny, pizza nebo lehké ovocné dezerty a výtečnou zmrzlinu si zamiluje snad každý. Toskánské víno patří mezi nejlepší na světě.


mořeNa dovolenou do Itálie se Češi bezpochyby vypravují často i autem, a to právě kvůli pohodlné a rychlé cestě. Nejznámější trasy vedou přes Německo nebo Rakousko. Pokud se chystáte na západ Itálie do Toskánska, je nejvýhodnější trasa přes Německo. V opačném případě je rychlejší vydat se přes Rakousko.


Trasa přes Německo


Touto trasou opustíte Česko na hraničním přechodu Rozvadov a vydáte se na Mnichov. Dále budete pokračovat na rakouský Innsbruck. V Německu jsou dálnice bez poplatku, v Rakousku je však už nutná dálniční známka, která na deset dní stojí 7,9 EUR. Z Innsbrucku se vydáte přes Brennerský průsmyk, kde se platí mýtné ve výši 6,5 EUR, na italské Bolzano. Mýtnému se nevyhnete ani v Itálii, zde se vybírá při každém výjezdu z dálnice.


Trasa přes Rakousko


Do Rakouska se vydáte hraničním přechodem Mikulov a dále po dálnici na Vídeň, bude zde třeba opět zakoupit rakouskou dálniční známku. Z Vídně pojedete na Gratz a poté už směrem na Benátky. Další poplatky při průjezdu Rakouskem již platit nebudete. Při příjezdu do Itálie je cesta po dálnicích zpoplatněna mýtným. 


Dálnice v Itálii jsou značeny zelenými tabulemi jako je tomu i u nás. Není na nich však uveden směr jízdy, cedule vás nasměrují až po vjezdu na dálnici mýtnou bránou, kde je značení naprosto perfektní. Provoz na italských dálnicích je hustší než u nás, alespoň tedy na severu. Některé úseky dálnic jsou šestiproudé, v každém směru tři pruhy. Jezdí se v prostředním pruhu, mějte na paměti, že se zde auta předjíždí zleva i zprava, proto buďte pozorní a opatrní.


Dopravní předpisy jsou ve většině evropských zemí stejné jako u nás. Nezapomínejme tedy na povinnost svítit světly i za dne nebo zabezpečení dětí v automobilu pomocí dětských sedaček a používání bezpečnostních pásů (i na zadních sedadlech, pokud jsou přítomny). Děti do 12-ti let musí sedět na zadním sedadle a být připoutány. Také není tolerováno telefonování bez použití hands free.


Německo versus alkohol za volantem:


alkoholPovolená hranice alkoholu v krvi je 0,5 promile, po překročení tohoto limitu hrozí pokuta ve výši minimálně 500 EUR. Pro řidiče do 21 let se alkohol v krvi netoleruje. Na dálnici je rychlost neomezená, doporučená je 130 km/h, (pouze v Brémách je rychlost omezena na 120 km/h), mimo obec 100km/h a v obci 50 km/h.


Rakousko versus alkohol za volantem:


Povolená hranice alkoholu v krvi je 0,5 promile, po překročení limitu pokuta minimálně 215 EUR. Na dálnici je maximální povolená rychlost 130 km/h, v obcích 50 km/h. Mimo obce 100 km/h. Za překročení maximální povolené rychlosti je pokuta až 150 EUR.


Itálie versus alkohol za volantem:


Povolená hranice alkoholu v krvi je také 0,5 promile, jízda pod vlivem alkoholu nad povolený limit je pokutována částkou od 280 EUR. Na dálnici se třemi pruhy se smí jet rychlostí až 150 km/h, se dvěma pruhy 130 km/h (řidiči vlastnící řidičské oprávnění méně než 3 roky 110 km/h). Při dešti a snížené viditelnosti je maximální rychlost snížena na 110 km/h. Na rychlostních silnicích je maximální povolená rychlost 110 km/h, mimo obec 90 km/h a v obci 50 km/h. Za překročení rychlosti hrozí pokuta od 150 EUR.


Nezapomeňte:


Před odjezdem na dovolenou do Itálie byste neměli zapomenout na kontrolu povinné výbavy vozidla, do které patří: autolékárnička, reflexní vesta, výstražný trojúhelník, rezerva, náhradní žárovky do světel a další. Doporučenou, ne však povinnou výbavou osobního automobilu je například: tažné lano, hasicí přístroj, pracovní rukavice, bateriová svítilna, měřič tlaku vzduchu či startovací kabely.


Důležitá je také kontrola všech dokladů. Kompletní servisní kontrolu Vám zajistí v autoservisech a pneuservisech. Budete mít tak jistotu, že Vás cestou na dovolenou nepotkají žádné technické komplikace. Zaměstnanci autoservisů zkontrolují a provedou servis podvozku vozu, brzd, tlumičů, výfuku, pneumatik včetně jejich případné výměny a geometrie. Samozřejmostí je také kontrola a servis klimatizace, výměna oleje nebo seřízení osvětlení.


Klimatizace:


klimatizacePomocníkem při cestách Vám jistě bude i klimatizace ve voze, kde teplota v letním období může vyšplhat až na 70°C. Tyto podmínky mohou negativně ovlivnit stav a chování řidiče. Může dojít k přehřátí organismu, únavě a snížení pozornosti při jízdě. Dát pozor byste měli také na časté střídání teplot, které Vám může způsobit nastydnutí a tím pokazit dovolenou. Doporučený rozdíl teplot ve voze a venku by neměl přesáhnout 5°C.


Správně nastavená teplota ve voze by měla předejít vzniku nachlazení nebo jiným komplikacím a klimatizace tak bude příjemným společníkem na vašich cestách. Klimatizace by měla procházet pravidelným servisem, což zaručí její správné fungování i životnost. Výměna filtrů a doplnění klimatizační tekutiny se doporučuje dvakrát do roka.


Před výjezdem na dovolenou doporučujeme kontrolu stavu vozidla v osvědčeném autoservisu, který se postará o kvalitní servis pneumatik. Pneumatiky jsou jedinou spojnicí mezi vozidlem a silnicí, jejich stav a kontrola je teda nezbytně nutná pro Vaši pohodlnou a bezpečnou jízdu, kterou zajistí autoservisy a pneuservisy. Ty Vám navíc poskytnou důležité informace související s konkrétním typem vozidla a jeho používáním v provozu.


Automobil:


Samozřejmostí pro každého řidiče jsou validní doklady: řidičský průkaz, technický průkaz a doklad o povinném ručení vozidla (takzvaná zelená karta). V případě, že na dovolenou jedete autem, u kterého nejste uveden jako majitel, je třeba nechat si vystavit plnou moc k vycestování do zahraničí. U služebního či firemního vozu musí být plná moc navíc notářsky ověřená.


Doklady:


Do Itálie lze cestovat jak s platným cestovním pasem, tak i občanským průkazem. Není nutné turistické vízum, pokud se nezdržíte déle než tři měsíce. K prokázání délky pobytu, je třeba zažádat při příjezdu do země o vstupní razítko. Bez vlastního cestovního dokladu je umožněno cestovat pouze nezletilým občanům České republiky, kteří jsou zapsaní v cestovním pase rodiče.


Dítě zapsané do pasu rodiče před 1. září 2006 může společně s ním cestovat do svých 15 let. Dítě zapsané do pasu rodiče od 1. března 2008 pouze do svých 10 let. Doporučujeme s sebou vzít i kopii rodného listu dítěte. V případě, že rodiče cestují do Itálie na občanský průkaz, doporučuje se dítě ve věku do 15 let vybavit vlastním cestovním dokladem (cestovním pasem). Občanský průkaz totiž slouží pouze pro svého držitele a ne pro jeho děti.


Zajímavosti:Benátky


Apeninský poloostrov, kde se Itálie rozkládá, v sobě skrývá ještě dva malé městské státy – Vatikán a San Marino. Vatikán je nejmenším státem světa a je součástí hlavního města Itálie - Říma. Je to stát církevní a monarchistický, ve kterém vládne papež  a úředním jazykem je tu latina. Jedním ze symbolů Vatikánu je Švýcarská garda působící jako vatikánská armáda. Republika San Marino leží na severu Itálie nedaleko města Rimini. Tento městský stát je vyhledávaným turistickým cílem nejen pro fanoušky F1, ale také díky zajímavým pamětihodnostem, piniovým hájům a loveckým revírům.


Zdroj: Best drive.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
výborné rady
Obrázek uživatelky
profil
Jeli jsme autem, z vých. Moravy je to asi 1100 km, takže jsme cestu tam i zpěr jeli dva dny s přespáním v Rakousku:
Vídeň-Salzburg-Zell am See-Krimml(noclech)
druhý den: Tauerský tunel-italskými Dolomity-Brixen-Bolzano(zastávka)-Gardasee
V pohodě beze spěchu..
Zpět:
přes Benátky(zastávka asi pět hod.)- Villach(ubytování)
druhý den: Graz(prohlídka)-Vídeň-Morava
Bezva - doporučuji neštvat se bez odpočinku, i cesta tam a zpět do/ z místa dovolené může být ještě dovolenkovým dnem Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Některé rady jsou přímo k nezaplacení...SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
rady na cestu jsou potřebné..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles