Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dovolená v protektorátu - nová historická reality show

31. 05. 2015 | Televizní tipy
Usedlost v lokalitě Na Klepačce ve Starých Hamrech se na dva měsíce proměnila ve statek z doby před sedmdesáti lety pro historickou reality show Dovolená v protektorátu. Jeho obyvateli se stala současná sedmičlenná rodina. Po prvním probuzení v novém domě ji čeká nemilé překvapení - je právě 15. března 1939 a nastávají zlé a chmurné časy.

Tak začíná děj unikátního televizního experimentu s názvem Dovolená v protektorátu, který vznikl v ostravském televizním studiu České televize v tvůrčí producentské skupině Lenky Polákové.

Vybraná rodina, která vzešla z divácké výzvy a důkladného castingu, byla po dobu dvou měsíců vystavena v rámci historické reality show Dovolená v protektorátu výrazné zátěži každodenního venkovského života. Byla nucena pečovat o svěřené hospodářství s domácím zvířectvem a zároveň čelila také specifickým obtížím protektorátní doby. Potýkala Dovolená v protektorátu - nová historická reality showse s přídělovým systémem potravin a základních potřeb, život ji ztrpčovaly vyhlášky a nejrůznější nařízení. I poslech zahraničního rádia znamenal sankce.

Stejně jako jejich předci před sedmdesáti lety také oni žili ve strachu z Gestapa a udavačů a jejich nejistá budoucnost je skličovala. Na rozdíl od předků měla však účinkující rodina výhodu – nikdo neusiloval o její fyzickou likvidaci. Navíc ji hnala vpřed jistota, že pokud zdárně dvouměsíční natáčení historické reality show Dovolená v protektorátu vydrží do samého konce, získá slíbenou hodnotnou výhru.

Seriál Dovolená v protektorátu vznikal pod dohledem historiků a architekta, kteří dbali na dějinnou věrohodnost celého projektu. Expertní tým byl doplněn o psychologa, jenž je odborným garantem castingu i případným rádcem rodiny v nenadále krizové situaci.

Děj Dovolené v protektorátu je situován do Starých Hamrů (okres Frýdek-Místek). Horská obec Staré Hamry leží v hloubi beskydských lesů, pár kilometrů od státní hranice se Slovenskem. Tvůrci se snažili, aby situace, do nichž se účinkující rodina v průběhu realizace seriálu dostává, odrážela skutečné dění v beskydské vsi v letech 1939 - 45.

I samotná obec Staré Hamry na Frýdecko-Místecku, byla totiž v letech druhé světové války svědkem nejrůznějších útrap místního obyvatelstva, které plynuly jednak z chudých horských poměrů, jednak z intenzivního partyzánského hnutí a následného řádění německých pořádkových sil a Gestapa, které sídlilo přímo ve vedlejší obci Bílá. Svědectví o hrůzách válečných časů v této oblasti přežívá dodnes – nalézáme je v obecních kronikách i ve vzpomínkách pamětníků, což bylo pro televizní projekt Dovolená v protektorátu jednou z cenných inspirací.

Tvůrci historické reality show Dovolená v protektorátu:

Autorka a vedoucí projektu, scenáristka: Zora Cejnková
Režiséři: Zora Cejnková, Jana Rezková, Jan Bělohlavý
Dramaturgie: Lenka Poláková, Martin Červenka, Magdalena Zlatušková
Odborní poradci: Jan Boris Uhlíř, Marie Michlová
Architekt: Petr Pištěk
Vedoucí výroby: Lenka Pchálková
Hlavní kameraman: Jiří Berka
Zvuk: Milan Polášek, Marcel Weis
Střih: Krasimira Velitchkova
Kreativní producentka: Lenka Poláková

Historická reality show Dovolená v protektorátu je k vidění od 23. května ve 20.00 na obrazovkách ČT1.


Zdroj: Česká televize
Foto: Rostislav Šimek


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Dovolená v protektorátu - nová historická reality show:

Dovolená v protektorátu - nová historická reality show
Dovolená v protektorátu - nová historická reality show
Dovolená v protektorátu - nová historická reality show
Dovolená v protektorátu - nová historická reality show
Dovolená v protektorátu - nová historická reality show
Dovolená v protektorátu - nová historická reality show
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ale Dva měsíce v protektorátu
Obrázek uživatelky
profil
nejlepší je babička s dědou.....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles