Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Drama Kapitán Phillips se již brzy objeví v našich kinech

20. 11. 2013 | Filmové novinky
Kapitán Phillips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace.

Film Kapitán Phillips se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu.

O filmu Kapitán Phillips:


Drama Kapitán Phillips se již brzy objeví v našich kinechVe snímku Kapitán Phillips mapuje režisér Paul Greengrass napínavý příběh somálských pirátů, kteří vezmou jako rukojmí amerického kapitána, a současně odhaluje ekonomické důvody, které celou událost nastartovaly. Příběh začíná ve Vermontu, kde kapitán Phillips opouští svou rodinu, aby dopravil na druhou stranu světa svůj náklad (částečně tvořený humanitární pomocí) – a současně v Somálsku, kde bývalý rybář Muse plánuje přepadení jedné z cenných lodí, které každý den plují kolem jeho břehů. Greengrass zde odhaluje propast mezi těmi, kteří se podílejí na lukrativním provozu mezinárodních obchodů, a těmi, kteří jsou z nich vyčleněni.

V posledních deseti letech se objevila spousta dobrých filmů, zabývajících se tématy terorismu a bezpečnosti, ale chtěl jsem, aby se tenhle snímek zaměřoval na obecnější konflikt – na konflikt mezi těmi, kteří něco vlastní, a těmi, kteří nemají vůbec nic,“ prohlašuje Greengrass. „Konfrontace mezi Phillipsem a Musem je napínavým námořním příběhem, který ale do značné míry vypovídá o obecných silách, přetvářejících podobu našeho světa. Vždycky jsem byl přesvědčen o tom, že by měl být příběh vyprávět takovým způsobem, aby byl poutavý a napínavý, ale současně podněcoval diváka k tomu, aby si kladl otázky.“

Jako bývalého dokumentaristu Greengrasse již dlouho přitahují příběhy, které odhalují pozadí aktuálních událostí – od Krvavé neděle, příběhu o masakru v Severním Irsku, přes Let číslo 93, filmu o zmařeném únosu letadla 11. září, až po Zelenou zónu o válce v Iráku. Greengrass se ale současně proslavil jako revoluční režisér napínavých realistických thrillerů Bourneovo ultimátum a Bournův mýtus.

Ve filmu Kapitán Phillips se tyto jeho dvě silné stránky prolínají. Podstatou jeho přístupu k Phillipsovi bylo rozhodnutí nevyprávět příběh o skvěle provedené záchranné akci, který byl prezentován médii. „Když se k projektu připojil Paul, bylo jasné, že chce události kolem přepadení Alabamy vykreslit mnohem specifičtěji, než jaky byly prezentovány v médiích,“ prohlašuje Michael De Luca, který film společně se Scottem Rudinem a Danem Brunettim produkoval, a společně s Brunettim se také přičinil o to, aby na jeho zfilmování společnost Columbia Pictures získala práva.

Chce zprostředkovat realitu a bezprostřednost takové události,“ vysvětluje Greengrass. „A to znamenalo ponořit se do studia veškerých dostupných materiálů. Vždy jsem měl dojem, že si během všech fází tvorby filmu musíte pozornost diváků zasloužit a nikdy ji nemůžete brát jako samozřejmou.

Premiéra filmu Kapitán Phillips je naplánovaná na 21.11. 2013

Zdroj, foto: Falcon.cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !