Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dřevěné podlahy na podlahové vytápění ?

8. 02. 2011 | Moderní bydlení

Fenomén podlahového vytápění vyvolává mnoho otázek, my jsme si v praxi ozkoušeli, že znáte-li veškeré aspekty, není se čeho bát !

Jde jen o to zvolit dřevěnou podlahu vhodné konstrukce a vědět, jak o ní dobře pečovat.

K tomu jistě patří i důkladná kontrola podkladu , který musí být rovný , tvrdý a suchý. U betonových podlah nesmí překročit. 1,8 % , u anhydritových podlah pak 0,3% zbytkové vlhkosti v betonu . Je to sice nad rámec norem CSN, ale u podlahového vytápění není opatrnosti nikdy dost . Nedodržení vlhkosti vede totiž vždy k nabobtnání podlahy a její destrukci , která lze napravit již jen celkovou výměnou .

Dřevěné podlahy na podklahové vytápětní ?Pro měření vlhkosti je důležité měřit metodou CM , která je jediná průkazná. Při nevyhovující vlhkosti nepomůže ani kvalitní epoxidová penetrace , platí tedy jen klasická rada, topit a větrat .

Rovněž je důležité, aby byl dodržen a písemně potvrzen náběhový diagram , který trvá 51 dní , kdy se postupně zvyšuje a snižuje teplota . Na tepelné šoky podlaha reaguje objemovými změnami ,což není žádoucí .


Dále je důležité rozhodnout se pro správný postup pokládky, zda zvolit plovoucí podlahu či celoplošně přilepenou.

Je-li vlhkost ještě v normě dle CSN, tedy například u betonu 2,1% ,určitě raději zvolte pokládku plovoucím způsobem za použití protiparné folie.

Samozřejmě, že daleko komfortnější je pro uživatele celoplošně přilepená podlaha, odpadá kročejový hluk a i z hlediska budoucího broušení a renovace je to lepší a profesionální řešení .

K pokládce je třeba přistupovat s rozvahou, vždyt´ kvalitně zhotovená dřevěná podlaha má sloužit několika generacím. To znamená použití kvalitního lepidla na celoplošné lepení, tedy jednoznačně nějaké kvalitní trvale pružné lepidlo, které dřevu dovolí určité pohyby, aniž by se nám z podlahy stala nevědomky podlaha plovoucí.


Je třeba si uvědomit, že dřevěné podlahy jsou různých konstrukcí a mají rozdílné využití.

Někdy jsme až překvapeni, s jakým strachem a nesprávnými informacemi k nám zákazníci toužící po dřevěné podlaze na podlahovém vytápění přicházejí. Přitom při dodržení základních pravidel bude podlaha na podlahovém topení sloužit zcela bez problémů. Určitá obava je ale na místě. Jsme přesvědčeni, že podlahové vytápění patří především pod studenou dlažbu, která výborně vede teplo a na rozdíl od dřeva není izolant.Naopak je velice studená a podlahové vytápění je zde více než ž

ádoucí. Dřevo je přírodní materiál, který velice citlivě reaguje a přizpůsobuje se aktuálním vlhkostním a teplotním podmínkám. Proto je potřeba při volbě dřevěné podlahy postupovat obezřetně.


První otázka, kterou si je třeba ujasnit, je to, co od podlahy očekáváme a o kolik můžeme výšku podlahy zvednout?

Dovoluje-li nám to výška, rádi zákazníkům nabídneme klasické masivní prkna tloušťky 21 mm přišroubované na rošt a položené na kvalitní tepelnou izolaci. Získáme tím dřevěnou podlahu, která je teplá a nehlučná a navíc mnohokrát renovovatelná. Masiv je masiv!

Podlaha

Samozřejmě, že i podlaha na podlahové vytápění může být masivní. V zásadě však jen do tloušťky 15 mm a s šířkou do 12 cm, jak nám dobře ukazují zkušenosti z praxe. U širších prken s tangenciálním průběhem letokruhu dochází k prohnutí, tedy vznikají známá korýtka . Řešením můžou být podlahy který mají menší formáty , jako je průmyslová mozaika (kantovka), kdo by si ale nechtěl dopřát pořádnou prkennou podlahu , kde může dřevo plně ukázat svou krásnou strukturou, kresbu a barvu .

U masivních podlah by měl být zákazník také připraven, že podlaha bude pracovat a zvětšení spár během topné sezóny nelze zabránit. Proto doporučujeme podlahy s přiznanou fází, kdy i větší spáry působí záměrně a hezky. Při tloušťce nad 15 mm dochází ke zbytečným ztrátám tepla a energie a tlouštka 20 mm už je jednoznačným mrháním energií.


Z  toho jednoznačné vyplývá, že nejlepší variantou je použít třívrstvou podlahu, která je stabilnější a pracuje méně než masivní podlahy.

Třívrstvé dřevěné podlahy tvořené ze stejného druhu dřeva jsou zkrátka stoprocentní řešení na podlahové vytápění, stejně tak pro každého, kdo sice nemá podlahové vytápění, ale chce mít stabilní dřevěnou podlahu.


Zdroj: ZACLONA.CZ

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
teplá podlaha na zimu je to nejlepší
Obrázek uživatelky
profil
drevo je aj tak prirodzene teplé
Obrázek uživatelky
profil
dobrá informácia
Obrázek uživatelky
profil
príjemná teplá podlaha nemá chybu
Obrázek uživatelky
profil
to som netušila
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda