Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dřevo - teplo domova

4. 01. 2011 | Moderní bydlení

Topení dřevem v našem domečku pro klídek a pohodu

Vytápění dřevem je jeden ze způsobů, jak mít doma teploučko a chovat se ekologicky a šetrně k naší přírodě. Jeho spalováním přírodu nepoškozujeme ani neškodíme ovzduší. Bude to však šetrné i pro naši domácí kasičku? Podívejme se tedy na to, co by nás mělo zajímat.

Dřevo bychom měli nakoupit na jaře, naštípat a nechat do podzimní doby vytápění prosušit na vzduchu. Sluníčko nám pomůže vytáhnout zbývající vlhkost. Nejlepší je dřevo staré 2-3 roky, jehož vlhkost nepřesahuje 20 %.

Vlhčí palivo snižuje výhřevnost. Nemusíme si však hned koupit i vlhkoměr, abychom zjistili stav polínek. Stačí o sebe dvěma polínky poklepat o sebe. Když jakoby zazvoní - jsou suché. Nebo jiný způsob - kousek dřeva uzavřeme do igelitového sáčku a zahřejeme jej - pokud se stěny sáčku orosí, je dřevo ještě vlhké. Je známo, že naštípané dřevo nám proschne rychleji než velká polena a klády. 

Mnoho z nás má svůj příbytek vyzdoben krbem. Tam je vhodné dřevo dubové, bukové, z břízy, jasanu, javoru nebo jeřábu. Má totiž větší hustotu a déle hoří. Smrkové dřevo krásně praská, vytváří romantiku. Ale rychle shoří a vydá jednorázově vyšší energii. Proto volíme dřevo tvrdé,  z již výše zmiňovaných stromů. To nám zajistí dlouhodobý požitek tepla.

Už se vidíte před krbem či krbovými kamny v těchto mrazivých dnech? Sklenička punče, svařeného vína a svíčky ještě více znásobí požitek teploučka, a taková kožešinka a miláček vedle Vás - může být i z říše zvířecí.

Přeji krásnou pohodičku v teple.

 


Autor: iva312

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
u nás sa topí drevom, ale málo
Obrázek uživatelky
profil
Máme kombinovaný kotel,topíme plynem a když chce mít manža pohyb,tak zatopí dřevem,to si navozíme
z pily během léta a obložíme dům od zahrady,vypadá to hezky a krásně to voní a Weendy na zahradě máme obrovskou černou borovici,takže každoročně seberu dva pytle šišek,jsou krásné skoro je škoda s nimi topit,používám je i na adventní věnečkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také topíme dřevem, přírodě neškodíme a doma máme teploučko.
Obrázek uživatelky
profil
minulý rok jsme ještě topili v krbu,letos nám do celého domu dali dálkové topení,takže krb se musel zrušitSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles