Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dřišťály - krásné nenáročné dřeviny

6. 06. 2011 | Zahrádka
Dřišťály jsou bohatě kvetoucí a plodící keře. Listy jsou buď stále zelené, nebo opadavé. Téměř všechny druhy mají trny. Většina dřišťálu kvete v květnu a červnu. Květy různých odstínů od světle žluté přes oranžovou až po téměř červenou. Bývají často půvabně ohnuté.

Převislé větve jsou obalené množstvím květů, visících jako lampiónky. Na podzim mají dřišťály pěkně vybarvené listy a množství plodů nejrůznějších tvarů a velikostí.

U nás jsou všechny dřišťály zimovzdorné a rostou bez větších potíží. Nemají žádné zvláštní nároky na půdu ani polohu. Stále zeleným druhům se lépe daří v polostínu a při vyšší vlhkosti vzduchu, druhy s opadavými listy dávají přednost slunečné poloze.

Stále zelené druhy se pěstují pro pěkné lesklé listí. Opadavé druhy jsou zase oblíbené pro pestré podzimní vybarvení listů a pěkně zabarvení bobule. Plody většinou vydrží na větvích až dlouho do zimy. I mnohé stálozelené druhy vytvářejí na podzim plody, které jsou modré nebo fialové. Plody opadavých zase září růžově nebo oranžově. Většina druhů dřišťálu se výborně hodí pro dnešní zahrady. Jsou poměrně malé, nedají mnoho práce a dobře rostou. Můžeme si vybírat od zakrslých druhů až po velké 3,5 m vysoké keře. Dřišťály mají různé  formy vzrůstu. Všechny přispějí k pestřejšímu vzhledu našich zahrad.

Výsadba

Stále zelené i opadavé druhy dobře rostou na výsluní i v polostínu. Patří mezi nenáročné dřeviny, které mají rády suchou a kyselou půdu. Oba předpěstované kultivary vysazujeme na jaře nebo na podzim. Vykopaná jáma by měla být tak velká, aby se v ní daly dobře rozložit kořeny. Na dno dáme trochu kvalitního kompostu.

Keře vyžadují při dlouhodobém suchu dostatek vláhy. Kolem rostlinky můžeme dát mulčovací kůru. Mnohé druhy dřišťálů se dají také vypěstovat ze semen.  Pokud si ho chcete vypěstovat sami, nejlepší je řízkování v srpnu nebo v září. Z postranních výhonků nařežete 10 cm dlouhé řízky, které napícháte do skleníku směsi rašeliny nebo písku. Na jaře je vysadíme na záhon.

Dřišťál patří k okrasným keřům. Pěkně vypadá na smíšených záhonech i na záhonech osázených pouze dřevinami.  Mnohé druhy se vysazují do živých plotů. Stále zelené druhy se uplatní jako solitéry.

                                     
Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
o dřišťálech čtu poprvé, nikdy jsem o nich neslyšelaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
téda máš vždy pěkné a zajímavé články jsi šikulkaSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dosud jsem o existenci dřišťálů neměla ponětí. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Marti máš to hezky napsanéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles