Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Drzí rackové

27. 07. 2014 | Vaše příběhy

U moře se jistě setkáváte s racky. Jsou to poměrně hezcí ptáci, ale neuvěřitelně hluční a drzí. Do Chorvatska jezdíme již po několik let a nejvíce jich bylo v Istrii. Jsou téměř na každém kroku a nemají strach. Přiblíží se k vám na několik kroků.

O tom, jak jsou rackové drzí, jsme se přesvědčili ihned po příjezdu. Po ubytování jsme vyndali řízky, které jsme si chtěli sníst k obědu. Stravování jsme měli zajištěno až od večeře. A jako správní Češi bez řízků nikam nejedeme. Dcera si ten svůj odnesla na balkon a pustila se do oběda. Snědla téměř vše, potom si odběhla na pokoj pro pití. Nějak jsme se zapovídali a najednou vidím racka. Míří právě na náš balkon. Přistál na stole, popadl zbytek řízku s chlebem i s alobalem a odletěl. Kousek od hotelu, v květinovém záhonu, si v klidu dceřin oběd dojídal. Během chvilky se slétlo dalších asi pět racků a neuvěřitelně „křičeli“ a bojovali o náš oběd. Po pár minutách na záhonku zbyl jen alobal. Takže hned po příjezdu jsme způsobili rozruch v hotelu. Skoro na všech balkonech byli lidé a sledovali, co se děje.

rackovéDruhý den ráno kolem páté hodiny se z venku ozval typický „křik“ racků. A protože jsme měli pootevřené dveře na balkon, působil tento hluk jako dokonalý budík. Takže náš spánek byl předčasně přerušen. Nevím, jestli to ti rackové mají v úmyslu, ale vzbudili téměř polovinu hotelu. Dokonce jsem zaslechla, jak se je někdo snaží zahnat. Rackové po chvilce odletěli, asi pochopili, že snídani nyní nedostanou. Takto nás budili každé ráno. Po pár dnech jsme si na to zvykli a automaticky se budili kolem páté hodiny, vyslechli si křik racků a opět usnuli.

Třetí náš zážitek s racky byl při projížďce lodí. Loď měla prosklené dno, takže jsme mohli pozorovat na dně moře ryby, korály, mušle různé porosty… V plánu bylo i krmení těchto ryb. Muž, který loď řídil, si připravil tvrdé pečivo a občas ho hodil do vody, aby přilákal ryby. Během chvilky jich bylo kolem lodi plno a také hejno racků. Potom nám každému dal tvrdou bagetu a ukázal, jak ji máme ponořit do vody a pevně držet. V ten okamžik se ryby vrhly na potravu a cítili jsme, jak okusují bagetu. Měla jsem pocit, jako by tu bagetu chtěli stáhnout pod hladinu. Racci létali okolo lodi, a čekali na svoji příležitost. Občas nalétli na okraj lodi a sebrali připravené pečivo pro ryby a odnesli si ho do bezpečí. Několik jich přistálo na hladině a snažili se plašit ryby. Nejdříve jsem se trochu bála, že nás třeba klovnou, ale muž z lodi nás ujistil, že nemusíme mít strach, že neublíží, jde jim jen o to pečivo.

Byl to zvláštní pocit – pod vámi ve vodě plno ryb, které okusují vámi drženou bagetu a nad hlavou hejno racků, kteří po ní touží také. A když jim kousek hodíte, tak ho zachytí v letu. Byl to úžasný zážitek. Upřímně vám řeknu, že mnohem lepší, než se smažit na sluníčku na pláži.


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Drzí rackové:

Drzí rackové
Drzí rackové
Drzí rackové
Drzí rackové
Drzí rackové
Drzí rackové
Drzí rackové
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já ještě takovou spoustu racků taky nezažila..je to asi místo od místa..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký zážitek s rackySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
se k MartěB. V Chorvatsku jsem nikde neviděla tolik racků jako v Bulharsku. Fotky jsou moc pěkné.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěknéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil

hezké zážitky s racky. V italském Lido Adriano či v Bulharsku jich taky byly stovky, ale nyní ve Španělsku je jich u pláží jen pár a nedaří se mi je vyfotografovat při letu, ani pokud si na chvíli usednou na hladinu. Kupodivu ani neřvou - že by to byl jiný druh než "racek chechtavý" ???
Hezké fotky Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles