Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Duben – měsíc aprílových žertíků a čarodějnic

14. 04. 2010 | Svátky

Jako každý měsíc v roce, má i měsíc duben své kouzlo. Začíná stejně jako všechny ostatní prvním dnem v měsíci. A první duben má velký náboj hlavně pro ty z nás, kteří si právě v tento den neodpustí nějakou tu kulišárnu na své blízké a přátele. Mám humor moc ráda a nepohrdnu ani kanadským žertíkem. Tedy, ne že bych zrovna já byla odborníkem na tento druh humoru, ale můj manžel mě vyvádí aprílem nejen na apríla.

Já jsem spíš zádumčivý typ, a tak mě spíš fascinují věci a události, které se pojí s koncem tohoto měsíce. 

Například taková Valpuržina neboli Svatojakubská noc. Noc, kdy se pálí čarodějnice … noc, kdy se prý otvírají skály a vydávají lidem své poklady, tedy noc z 30. 4. na 1.5. To vše má opravdu velice magický náboj pro nejednu z nás…

Zamyslela jsem se nad tím, kdo to vlastně byly ony čarodějnice, které byly později souzeny v inkvizičních procesech, vláčeny na pranýř … zač? Za to, že rozuměly bylinkám, věděly, která účinkuje na který neduh, pomocí bylinek dokázaly pomoci nejen lidem, ale i jejich zvířatům … pokud se pak některá kravička neotelila nebo nedojila dostatek mléka, měli pro to tehdejší církevní hodnostáři hned zdůvodnění, obzvláště, když se v okolí nějaká ta „čarodějnice“ vyskytovala. A vždycky se poblíž nějaká našla … potom bylo nasnadě, že přece uhranula jejich krávu právě ona, …

Nakonec jsem ale došla k závěru, že to byly obyčejné ženské, stejně jako většina z nás, jenže se narodily v nesprávnou dobu … dnes, kdy je bylinkářství jako podnikání na vzestupu, by se nejedna z tehdejších obětí inkvizičních procesů tetelila blahem. Byly to prostě ženy, které žily v souladu s přírodou, využívaly její bohatství k léčbě nemocí a různých neduhů, se kterými si tehdejší felčaři nevěděli rady.

Jenže jak se říká, každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán …

A tak se trestu za jejich bohulibou činnost dostalo nejedné z nich. Pravda, bylo mezi nimi určitě i pár takových, které vyznávaly tzv. černou magii. Ale ruku na srdce, milé dámy, která z nás by po téhle možnosti v určité situaci dnes nesáhla.

Nicméně, vraťme se k tématu.

Pálení čarodějnic, tedy to, co praktikovala církev vůči těmto ženám, to bychom asi zažívat nechtěly. V této souvislosti bych zmínila zejména všeobecně známé „Šumperské procesy“ spojené se zámkem ve Velkých Losinách. V historii českých zemí docházelo k čarodějnickým procesům jen velmi zřídka, ale panství Velké Losiny v Olomouckém kraji je tímto vyhlášené.

 Jen na okraj bych připomněla také film, který byl o těchto skutcích natočen. Ano, jak jistě mnohé z vás napadlo, byl to film „Kladivo na čarodějnice“ režiséra Otakara Vávry, který byl natočen podle stejnojmenného románu Václava Kaplického.

Ale pojďme zpátky k inkvizici… co to vlastně byly ty inkviziční procesy? U nás, tedy v již zmíněných Velkých Losinách to byly procesy církve vůči čarodějnicím, při kterých se uplatňovala tzv. tortura, což znamená doslova mučení. V Losinských procesech se nechvalně proslavil jistý Jindřich Boblig z Edelstadtu, který tu rozpoutal peklo. To on byl tím, kdo si zval podezřelé a ty pak byly nuceny se podvolit tortuře. V jeho podání se jednalo zejména o tresty palečnicí – což bylo drcení palců na rukou, a to byl pouze první stupeň tortury. Druhým krokem pak byly „Španělské boty“ – což byl železný obal opatřený zevnitř hroty, které se zarývaly do lýtek při uzavírání obalu a pro ty, které to všechno vydržely a nepřiznaly se k čarodějnictví, byl připraven ještě skřipec – ale nemylte se, dámy, nejednalo se o skřipec do vlasů – bylo to natahování na žebřík.

Když se nad tím tak zamyslím, musím konstatovat, že jsem opravdu vděčná za dobu, ve které žijeme, i když není v mnoha směrech ideální. Nicméně podstupovat taková muka, vlastně  kvůli svému přesvědčení či kvůli svým znalostem nebo nadání, bych opravdu nechtěla…


Zemcakovaa - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Krásný zámek i kraj, ale necítím se tam dobře, asi tu bloudí ty duše těch nebohých žen, musela to být hrozná doba. Nechtěla bych v té době žít i když si člověk asi nevybere, nikdy není žádná doba ideální.
Obrázek uživatelky
profil
Dělat si legraci je hezké, ale knížka Kladivo na čarodějnice je výborná, doporučuji přečíst a současně navštívit Velké Losiny.
Obrázek uživatelky
profil
Film je výborný a kniha ještě lepší. Koho toto téma zajímá určitě doporučuji si přečíst.
Obrázek uživatelky
profil
Film Kladivo na čarodějnice jsem viděla jen jednou a pak jsem z toho 14 dní nespala! Bylo to hrozné...nejen mučení, ale naprostá bezmocnost lidí-na koho ukázali,toho zatkli, zbavili majetku a nakonec upálili..jak jsem ráda, že žiju teď!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice