Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Důchod bude chudý, Češi si na něj spoří málo

11. 12. 2010 | Finance
Chodím do práce, platím daně, sociální i zdravotní pojištění, tak až budu v důchodu, stát by se o mě měl postarat. Přesně tak uvažuje více než polovina Čechů, konkrétně 55 procent. Na druhou stranu však mají jasno v tom, že až půjdou do penze, tak by si „vystačili“ s důchodem v rozmezí 15 až 20 tisíc korun. Taková zjištění přinesl výzkum „Češi a spoření na stáří“.

Když se vezme v úvahu, že v letošním roce byl průměrný starobní důchod 10 065 Kč , tak je zřejmé, že stát nezajistí všem takovou penzi, s jakou by byli spokojení. Aby si lidé i v důchodu zachovali životní standart, nezbude jim nic jiného, než si na něj spořit. Jenže to se jim moc nechce. Celých 48 % dospělých na penzi nemyslí, buď na spoření nemají dostatek peněz nebo je raději investují do jiných věcí či si je užijí.

duchod-bude-chudy„Překvapilo nás, jak moc je v lidech zakořeněné přesvědčení, že by je měl stát zaopatřit i v důchodovém věku,“ říká k výzkumu Petr Hutla a doplňuje: „Naštěstí je zřejmé, že si lidé čím dál víc uvědomují dlouhodobou neudržitelnost tohoto stavu a sami již spoří.“ To potvrzují také data, jelikož 31 % respondentů je přesvědčených, že oni sami jsou zodpovědní za to, zda si zachovají životní úroveň i ve stáří.

Nejoblíbenější možností, jak si spořit na penzi, je penzijní připojištění. To preferují tři čtvrtiny všech dotázaných, hned na druhém místě se usadilo životní pojištění, které by si zvolilo 40 % lidí. Úspory by svěřili také spořícím účtům, termínovaným vkladům či stavebnímu spoření.

Lidé by měli šetřit na důchod 2 500 Kč měsíčně
V současné době si pětatřicátníci spoří průměrně pouze 806 Kč měsíčně. Tyto peníze se sice postupem času nasčítají, ale jen na výsledné měsíční přilepšení 2 727 Kč k důchodu. Kdyby pětatřicátník chtěl penzi 17 500 Kč, tak by se musel z výplaty uskromnit o 2 457 Kč, které by si šetřil. To však mladší generace neslyší ráda. Ač si necelá čtvrtina Čechů myslí, že by se na stáří mělo začít spořit již od 18 let, tak v tomto věku (18 – 30 let) na důchod nemyslí přes 71 % mladých. Obecně platí, že si více spoří lidé v předdůchodovém věku a zároveň s rostoucím věkem u nich klesají nároky na penzi. Jinými slovy jsou skromnější. Stačilo by jim o pět tisíc méně (tedy 10 až 15 tisíc Kč).

I když průzkum ukázal, že si lidé uvědomují, že by si měli na stáří spořit, tak na druhou stranu vyšlo najevo, že Češi pořád ještě spoléhají na stát. Podle nich to bude on, kdo se o ně jednou postará. Když už lidé šetří, tak málo či nevyužívají dostatečně produkty, které jsou primárně k tomuto účelu určené. „Domácnosti spíše preferují bankovní vklady a stavební spoření. Penzijní fondy a životní pojištění u nás i přes vzestupný trend hrají mnohem menší roli, než je tomu ve finančně vyspělejších zemích,“ vysvětluje Tomáš Sedláček. Lze však očekávat, že poměr se bude v budoucnosti měnit s tím, jak Češi budou chtít prožít poklidný a „bohatý“ podzim života.

Zajímavá čísla a procenta, která přinesl výzkum „Spoření na stáří“.

1. Jaký by chtěli mít Češi podzim života

Skoro každý se těší na penzi, až nebude muset ráno vstávat do práce a bude si užívat volna. Na co se nejvíce těšíme do důchodu, odhalil výzkum „Spoření na stáří“.

36 % Čechů by si přálo pobírat důchod 15 až 20 tisíc. Díky těmto penězům by měli zajištěné spokojené stáří.

27 % z nás se chce v penzi věnovat především svým koníčkům.

18 % lidí se na odpočinku těší na cestování, aby dohonili to, co během aktivních let, kdy budovali kariéru a vychovávali děti, nestihli.

52 % dospělých si spoří na stáří, aby měli k penzi, jež vyplácí stát, alespoň nějaké přilepšení.

45 % pracujících a studujících se bojí, že je jednou, až budou v důchodu, budou sužovat nemoci.


2. Jak Češi nemyslí na stáří

Pro někoho je ještě důchod daleko a jiný má aktuálně jiné starosti. Třeba shání práci. Češi zkrátka moc na stáří nemyslí a spoléhají na pomoc státu. To vyplynulo z výzkumu „Spoření na stáří“.  

48 % Čechů si na penzi nespoří. Buď na spoření nemají peníze nebo je raději investují do jiných věcí, příp. si je prostě chtějí užít teď, když je vydělali.

55 % lidí je stále přesvědčeno, že se o ně v důchodu postará stát i přes avizovanou penzijní reformu.

18 % z dospělé populace má obavy, že až budou v penzi, tak budou mít málo peněz a nebudou si moci koupit věci, které jsou pro ně nyní snadno dostupné a běžné.

13 % z nás vůbec netuší, čemu se bude v důchodu věnovat.

44 % tvrdí, že by mělo stačit pro udržení stávající životní úrovně spořit na penzi částku do 1 000 Kč měsíčně, ač ji odborníci označují za nedostatečnou.

3. Jak si užívat spokojeně důchodu

Češi mají poměrně jasné představy, co by měli udělat pro to, aby si zajistili pestrý podzim života, ovšem jen málokdo z nich si na ně dostatečně šetří. Alespoň to zjistil průzkum „Spoření na stáří“.

37 % Čechů se měsíčně „uskromní“ o částku do 1 000 Kč, která putuje na spoření na stáří. Odborníci však jako optimální uvádějí 2 500 korun.

23 % si myslí, že by lidé měli začít spořit na důchod již od 18 let.

31 % lidí si uvědomuje, že bude záležet na nich a jejich úsporách, zda si dokážou v penzi zachovat životní standard.

75 % je přesvědčených, že nejvhodnějším způsobem spoření na stáří je penzijní připojištění.

19 % z nás se těší do penze hlavně na rodinu, aby se ujali role babičky či dědečka na plný úvazek.

Zdroj: ČSOB

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem v invalidním důchodu a také bych byla ráda kdybych brala,alespoň 10 tisíc a o spoření nemůže být ani řeč na to já nemám!
Obrázek uživatelky
profil
Já se taky připojuji k těmto,co penízky moc nemají a chce se po nich, aby si spořily na důchod.Z výplaty mi jde asi 90% na bydlení a splátky a zůstane mi 500,- až 1000,-Kč na jídlo,hygienické potřeby a nečekané výdaje. Na penzijko si platím ,bohužel jen 500,- , ráda bych i více,ale z čeho? Moc ráda bych přivítala aspoň jednou do roka -třeba jako 13 výplatu tu jejich průměrnou republikovou mzdu...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ano, líbilo by se mně brát 20.000 důchod,jenže je to jen iluze. Vždyť většina lidí nemá takový čistý příjem ani v zaměstnání. Kdybych měla příjem 20.000,tak bych si jistě klidně těch 2500 na důchod spořila. Ale z 11.000 čistého se dost špatně měsíčně taková částka uspoří. Takže autoři podobných článků by měli slézt na zem a vycházet z možností většiny pracujících.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
i já se ptám, z čeho tuctový člověk si má tolik na důchod spořit????To nám stačí akorát tak na pokrytí měsíčních výdajů. Všude za vše platíme. Ve kterých hlavách se berou takové nesmysly. Asi v těch, co sedí, spí atd. tam nahoře.
Obrázek uživatelky
profil
práci musí většina obyčejných lidí odvést poctivě a za daleko míň peněz,než poslanci,lékaři a pod.A když pak vidíte,jak na jednáních někdo pospává,jiný "mobiluje",další kouká hrozně otráveně-a za to berou takový peníze?V práci,když vám přidají-tak jedině tu práci,peníze ne a když se ti to nelíbí,tak .....nazdar.Utahuje se jen u obyčejných lidí.Z čeho máme šetřit na důchod?Možná by nám nějaké to % mohli přispívat ti,co berou x tisíc.Obyčejný člověk je rád,že pokryje měsíční výdaje a uživí sebe a rodinu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles