Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dům gobelínů v Jindřichově Hradci

9. 01. 2017 | Česká republika
Jindřichův Hradec je městem s bohatou historií a mnoha památkami. Zdejší hrad a zámek se svou rozlohou řadí na třetí místo v republice (hned za Pražský hrad a Český Krumlov), zajímavostí je vodní mlýn, který byl v minulosti přestavěn na jednu z prvních elektráren ve střední Evropě, náměstí zdobí 20 metrů vysoký barokní sloup se sousoším Nejsvětější Trojice, známé jsou Krýzovy jesličky - největší mechanický betlém na světě, nalezneme zde několik kostelů, galerií a muzeí.

A určitě se zastavte na AQUA SHOW v pasáži sv. Florián nedaleko Masarykova náměstí. Unikátní vodní fontána, která zde byla instalována v roce 2012, jako druhá svého druhu v Evropě, nabízí nádhernou podívanou na obrazce tvořené kapkami padající vody v kombinaci se světelnými efekty a videoprojekcí za doprovodu působivé hudby. Začátek je vždy v celou hodinu, od 9 do 19 hodin. 
Městem prochází 15. poledník, při jehož překročení by si měl návštěvník něco přát, a podle legendy se mu do roka přání vyplní. V Jindřichově Hradci jsme byli několikrát, ale protože je stále co objevovat, přála jsem si vrátit se sem znovu. Pravda, nebylo to do roka, ale splnilo se mi přání navštívit Dům gobelínů. Nachází se u zámku, v zrekonstruovaném objektu bývalého pivovaru a můžete zde nahlédnout do tajů výroby a restaurování tapisérií.
Tkané nástěnné koberce - tapiserie - se vyrábějí stále stejným způsobem již tisíce let. Znali je starověcí Egypťané i Řekové, v průběhu staletí se stávaly ozdobou mnoha šlechtických sídel i interiérů veřejných budov.

Dům gobelínůNešlo jen o funkci dekorační, tyto „koberce na zdi“ fungovaly i jako tepelná či zvuková izolace.
Pro tapiserie se vžil rovněž název gobelín, a to podle Jeana Gobelina, francouzského barvíře, který v 15. století založil v Paříži na levém břehu Seiny svůj podnik. Stal se tak vyhlášeným, že jeho jméno převzala celá čtvrť a následně manufaktura na výrobu tapiserií.

Nejen jméno pana Gobelina se stalo pojmem v tkalcovské terminologii. Časově i finančně nákladné ručně tkané tapiserie se začaly napodobovat výrobou na mechanických strojích. 
První programovatelný tkalcovský stav sestrojil francouzský vynálezce Joseph Marie Jacquard (1752-1834) a byla na světě tzv. žakárová technika.  Je zajímavé, že tento stav se programoval pomocí děrných štítků, které možná mnozí z nás pamatují ze svých prvních zkušeností v oblasti IT.
Vlastně až do počátku 20. století se do českých a moravských zemí tapisérie dovážely ze zahraničí. První textilní dílna u nás vznikla ve Valašském Meziříčí (1908) a následně v Jindřichově Hradci (1910). Tento průkopnický čin je obdivuhodný o to více, že jej má na svědomí žena - Marie Hoppe Teinitzerová (1879-1960). Studovala v Brně, Vídni, Praze - jako jedna z prvních žen na uměleckoprůmyslové škole. Nadaná studentka měla od počátku jasný cíl, chtěla se věnovat textilu a bytové kultuře. Zkušenosti sbírala v Dánsku, Švédsku, Anglii, Švýcarsku i ve zmíněných gobelínových dílnách v Paříži.

Po návratu založila s dalšími výtvarníky sdružení, které mělo za cíl zvýšit uměleckou úroveň předmětů každodenní potřeby i obecný vkus. Setkala se a spolupracovala s řadou významných umělců i architektů té doby, např. Maxem Švabinským, Cyrilem Boudou, Jiřím Trnkou, Pavlem Janákem, Dušanem Jurkovičem... Gobelíny utkané v jindřichohradeckých dílnách získaly řadu ocenění ve světě.

Návštěva Domu gobelínů v Jindřichově Hradci byla zajímavá z několika důvodů. Kromě seznámení s historií a osobností Marií Hoppe Teinitzerovou jsme zblízka mohli vidět sympatickou restaurátorku při práci. Ochotně nám vysvětlila a předvedla, jakým způsobem se restaurují poškozené gobelíny.

Tkaní tapiserií - gobelínů - rozvoj moderních technologií nijak nezasáhl, podstatu tohoto uměleckého řemesla stále tvořily a tvoří šikovné ruce tkadlen a jejich cit pro barvy. A vidět tento malý zázrak na vlastní oči opravdu stojí za to.

Jediné, co mě mrzelo, že se v Domě gobelínů nesmí fotografovat. Údajně proto, že některé exponáty jsou zapůjčeny ze soukromých sbírek, a ne každý majitel je s fotografováním svolný. Aby se předešlo problémům, platí zákaz na celé muzeum. V tomto směru nezbývá, než vám doporučit virtuální prohlídku na internetu, nebo - lépe - navštívit Dům gobelínů osobně.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dům gobelínů v Jindřichově Hradci:

Dům gobelínů v Jindřichově Hradci
Dům gobelínů v Jindřichově Hradci
Dům gobelínů v Jindřichově Hradci
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky jsme tam byli..je to zajímavá podívanáSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík dobrý tip na výlet
Obrázek uživatelky
profil
pěkné počteníčkoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc zajímavé povídáníSmajlík

Kdybych to měla blíž,hned bych se tam jela podívatSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles