Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dvaapadesátiletý Spirituál kvintet vydává album Čerstvý vítr

7. 05. 2012 | Novinky
Legendární česká folková skupina Spirituál kvintet vydává nové album se symbolickým názvem Čerstvý vítr. Jméno tohoto alba není jen ozvěnou názvu jedné nahrané písničky; spíše má symbolicky zdůraznit, že čtrnáct zde obsažených písní je dílem zcela „čerstvé“ sestavy jinak skoro dvaapadesátiletého Spirituál kvintetu.

Je příznačné, že na albu Čerstvý vítr se nejnovější podoba někdejší první československé folkové formace několikrát vrací ke svému prapůvodnímu zaměření - k prostým, zpěvným písničkám, jejichž posláním vždy bylo potěšit a pobavit posluchače. CD Čerstvý vítr přináší osvědčené a oblíbené žánry – spirituály, balady, domácí lidové písně i pozdrav z časů renesance – doby vrcholné obliby vokální tvorby.

Dvaapadesátiletý Spirituál kvintet vydává album Čerstvý vítrNavíc, jak je u posledních alb Spirituál kvintetu již obvyklé, nechybí ani na tomto novém CD Čerstvý vítr ukázky autorské tvorby z dílny Jiřího Cerhy; nově si přihřáli polívčičku i Dušan Vančura a Jiří Holoubek. Kapelník Jiří Tichota uvádí namátkovým pohledem: Zdenka Tichotová sáhla tentokrát po trochu countryově vonícím tradicionálu Stvoření (Beyond The Sunset). Přeslavnou baladu Pláč (All My Trials), patřící v dobách začátků Spirituál kvintetu k hitům mladičké J. Baezové a především tria Peter, Paul & Mary, si vybrala Veronika Součková – nová členka souboru sama. Dnes již ostřílený Jiří Holoubek přispěl na CD Čerstvý vítr vlastní písní V tichu. Je to  milé překvapení, protože Jirka po řadu let své tvůrčí sklony před kapelou důsledně tajil.

Texty Františka Novotného byly v prvních desetiletích Spirituál kvintetu, v době, kdy autor ochotně veršoval za trochu potravy, neodmyslitelnou součástí repertoáru. Po delším čase si opět na albu Čerstvý vítr jeden pěkný text – Zlatá – poslechnete v dramatickém podání Jiřího Cerhy, autora hudby.

Když někdy v sedmdesátých letech prozpěvoval Waldemar Matuška americkou lidovou písničku s chytlavým milostným textem Ivo Fišera Jó, třešně zrály, nikdo jistě netušil, že v originále je to slavná dětská uspávanka, ve které se teta Ródy dozví, že se její starý houser utopil. Tento žertovný příběh obsahuje album Čerstvý vítr prakticky doslova: Houser tety Ródy (Aunt Rhody).
Do ráje nevede most
je temperamentní skorospirituál, který skoroafroameričan Dušan Vančura napsal skorovestudiu. Přiznal to tak pozdě, že jsme tento text museli přepsat. Skutečný spirituál Řeky babylonské (Down To The River) proslavil americký film Bratříčku, kde jsi? Je to jeden z titulů, který Spirituál kvintet zpívá - díky nové sestavě - i na koncertech a capella.

Pestré, ale jednolité album Čerstvý vítr uzavírá slavný song amerického písničkáře z generace rebelů Toma Paxtona Čerstvý vítr (Ramblin´ Boy), který v osvojené verzi Spirituál kvintet zpíval spontánně s publikem loňského vánočního koncertu v Hybernii.

Tracklist alba Čerstvý vítr:
1/ Stvoření (Beyond The Sunset), traditional, český text a úprava Jiří Tichota
2/ Pláč (All My Trials), traditional, český text a úprava Dušan Vančura
3/ Zlatá, hudba Jiří Cerha, text František Novotný
4/ V tichu, hudba a text Jiří Holoubek
5/ Houser tety Ródy (Aunt Rhody), traditional, český text a úprava Jiří Tichota
6/ Krajino, krajino, lidová
7/ Nad Lobodicama, lidová, úprava Jiří Tichota
8/ Do ráje nevede most (One More River To Cross), traditional, český text a úprava Dušan Vančura
9/ Řeky babylonské (Down To The River To Pray), spirituál, český text a úprava Jiří Tichota
10/ Náprstkem sbíraná hudba, Jiří Cerha, text Dušan Vančura
11/ Krásný rána (Beautiful Tomorrow), traditional, český text Jiří Tichota, úprava Pavel Peroutka
12/ Dokud budu živ (Tant Que Vivray), francouzský chanson cca 1520, český text a úprava Jiří Tichota
13/ No More Auction Block, spirituál, úprava Jiří Tichota
14/ Čerstvý vítr (Ramblin´ Boy), hudba Tom Paxton, český text a úprava Jiří Tichota

Spirituál kvintet 2012
Veronika Součková (zpěv); Zdenka Tichotová (zpěv); Jiří Cerha (zpěv); Jiří Holoubek (zpěv, dvanáctistrunná kytara, foukací harmonika); Pavel Peroutka (zpěv, kontrabas); Jiří Tichota (španělská kytara); Dušan Vančura (zpěv)
Host: Kristina Volná (č. 12, bodhran)

Nové album skupiny Spirituál Kvintet Čerstvý vítr vychází 7. května 2012


Zdroj: Universal.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mě tam chybí hlavně Olda Ortinský . Krásný chlap s ještě hezčím hlasem
Obrázek uživatelky
profil
Taky myslím, že si je koupím.Smajlík Ráda je poslouchám,ale bude mi chybět I. Budweiserová. Jako mi tam chybí K. Zich a třeba Honza Nedvěd.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles