Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Echinacea, jeden ze zázračných přírodních léků

18. 09. 2018 | Péče o tělo

Echinacea (třapatka nachová)


Obrana proti nemocem

Echinacea purpurea – třapatka nachová je krásná rostlina, která má svoje čestné místo nejen na zahrádkách, ale i v domácích lékárničkách. Jméno echinacea je odvozeno od řeckého slova echinos, v překladu ježek, což souvisí se vzhledem jejích květů. Má řadu lidových názvů, například indiánská bylina, sluneční klobouk, červená slunečnice, kořen strýčka Sama či terčovka. Po celá staletí hraje důležitou roli při zmírňování nemocí a zdravotních potíží, ale nejvýznamnější roli má při prevenci chorob, kdy posiluje imunitní systém a působí jako obrana proti nemocem.

Pohled do minulosti

Echinacea pochází z východu a středu Severní Ameriky a řadí se mezi tradiční léčivé rostliny indiánů. Domorodí obyvatelé používali echinaceu k léčbě infekcí a ran, při bolestech žvýkali její kořen, listy přikládali na infikované rány, při uštknutí hadem a dalších jedovatých kousnutích a případech otrav jedem vůbec. Echinacea pro ně byla všestranným lékem. Spolu se zánikem původních kultur postupně mizela i řada znalostí a zkušeností.

První zmínka o užívání třapatky jako léčiva je uvedená v knižním díle Christophera Hobbse z roku 1739, kde se píše: velmi účinný prostředek pro léčbu koní, a to ran a odřenin způsobeným jezdeckým sedlem. Evropa se s echinaceou poprvé seznámila asi před třemi sty lety, a to jako s okrasnou rostlinou. Pro svět vědy byla tato bylinka objevena až koncem devatenáctého století německým vědcem dr. Meyerem, který za svého života provedl několik studií dokazujících její přínos pro posílení obranyschopnosti a imunity lidského organismu a zařadil ji mezi léčivé poklady USA. V té době byla používána především proti spále, syfilidě, malárii, otravě krve a záškrtu. V roce 1887 začala firma Lloyd Brothers v Cincinatti vyrábět první echinaceové kapky. Na počátku minulého století se echinacea stala v USA nejpoužívanější léčivou rostlinou.

EchinaceaAž ve dvacátých letech minulého století byly uvedeny přípravky z těchto rostlin do německé a evropské terapie. V průběhu druhé světové války se rostlina s rozvojem antibiotik zcela vytratila. Její znovuzrození proběhlo až v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století, kdy všeobecně došlo k renesanci rostlinné medicíny. Byly zjištěny negativní účinky antibiotik a vedlejší účinky některých léků, a tím se pozornost mnohých obrátila k léčivým rostlinám. Tak pomalu a jistě pronikla echinacea do našeho života.

Koktejl účinných látek

Tajemství této vzácné rostliny tkví v jejím jedinečném složení a vzájemném působení všech obsažených složek. Nejvíce účinných látek obsahuje kořen rostliny, a to hlavně glykosid echinakosid, který má baktericidní a analgetické účinky. Dále obsahuje silice, pryskyřice, inulin, flavonoidy, vyšší mastné kyseliny, hořčiny, třísloviny a fytosteroly – látky, které mají schopnost snižovat cholesterol. Důležitou složkou jsou esenciální oleje, které přispívají k léčivým účinkům této rostliny. Z cenných látek je zdrojem především provitaminu A a vitaminů skupiny B, dále draslíku, vápníku, fosforu, železa, zinku a selenu.

Pro zdraví od A po Z

Echinacea má široké uplatnění v přírodním léčitelství, jedná se o zdraví prospěšnou rostlinu. Kromě prevence řady chorob a zdravotních potíží patří k jejím přednostem i to, že v případě nemoci urychluje uzdravení a člověk se při jejím pravidelném užívání subjektivně lépe cítí. Její nejúčinnější a také nejpoužívanější částí je kořen, květy a listy mají menší léčivý účinek, ale ne nevýznamný. Bylinu můžete použít v čerstvém stavu nebo sušenou. V čerstvém stavu je účinnost vždy o něco silnější, to platí všeobecně u všech bylin. Echinacea vypěstovaná na vlastní zahrádce má široké spektrum účinků.

Imunita

Echinacea je proslulá svojí schopností posilovat imunitní systém. Významně podporuje činnost bílých krvinek, lymfocytů, které jsou považovány za „ochránce“. Jsou schopny pohltit původce infekce přímo v organismu a také produkovat protilátky. Echinacea pomáhá ničit choroboplodné zárodky (bakterie, viry a plísně) a zvyšuje odolnost organismu proti nemocem, ale i významně urychluje léčbu. Je stimulátorem imunitních funkcí a prostředkem napomáhajícím tomu, aby tělo zmobilizovalo vlastní obranné síly. Laboratorní testy prokázaly zlepšení činnosti obranných buněk organismu až o 80 procent. Díky všeobecnému poklesu imunity se k této bylince upírají naděje světové farmacie.

Kožní potíže

Vědecké výzkumy potvrzují skvělé léčebné výsledky echinacey při kožních onemocněních. Působí dezinfekčně, má výrazné protizánětlivé a antibakteriální účinky a zároveň podporuje hojení. Pomáhá při léčbě povrchových řezných a hnisavých ran, spálenin, omrzlin, nežitů, abscesů, proleženin, ekzémů, lupénky a herpesu, ale i bodnutí či kousnutí hmyzu. Další velmi dobrou možnost představuje urychlené hojení kožních zánětů.

Lymská borelióza

Echinacea pomáhá při léčbě boreliózy, nemoci, která se v posledních letech vyskytuje stále častěji. Pomáhá zlepšit zdravotní stav, odstraňuje únavu a posiluje imunitu především při chronické borelióze.

Nachlazení, chřipka

Přípravky s výtažkem zázračné echinacey jsou častým pomocníkem při infekcích různého druhu, používají se k prevenci i v době chřipkových epidemií. Echinacea je vhodná k léčbě nachlazení, chřipky, angíny, zánětu horních cest dýchacích a vedlejších dutin nosních, zánětu hrtanu apod. Nejlépe pomáhá při prvních příznacích choroby. Při léčení bolesti a zánětu v krku lze tinkturu naředit a použít jako kloktadlo. Při opakovaných a častých infekcích (v důsledku slabého imunitního systému) je vhodné využít skvělých účinků této rostliny. Je stejně účinná jako léky prodávané v lékárnách, ale má mnohem méně nežádoucích vedlejších účinků. Výzkumníci zjistili, že echinacea je prospěšná při nachlazení, neboť pravděpodobnost vzniku nachlazení snížila o 58 procent a zkrátila délku nachlazení o 1,5 dne. Echinacea podporuje tvorbu antivirové substance v buňkách, nazývané interferon, která hraje důležitou roli v regulaci imunitního systému, ale tyto účinky působí pouze krátkodobě, a proto je potřeba echinaceu užívat hlavně během akutní infekce v kratších intervalech.

Opar, pásový opar

Opar vyvolává virus, který v sobě nosí až devadesát procent populace. Bolestivé puchýřky se mohou objevit kdykoli, zejména je-li oslabena odolnost našeho organismu vůči nemocem. Proti oparu na rtech je účinným bojovníkem echinacea, která je přirozeným zdrojem antivirových látek. Doporučuje se užívat ji i při pásovém oparu.

Rakovina

Hlavní slovo v léčbě rakoviny má oficiální medicína, ale pomocníkem mohou být některé přírodní prostředky. Echinacea zlepšuje léčbu některých typů rakoviny, zejména střev, jater, žaludku a děložního čípku, a je skvělou prevencí před nádorovými nemocemi. Látky v ní obsažené mají schopnost podporovat funkci bílých krvinek – obranného štítu lidského těla. Také zmírňuje nežádoucí následky ozařování a využívá se jako doprovodná léčba při chemoterapii. Bylo zjištěno, že dva týdny po ošetření chemoterapií byl počet leukocytů (bílých krvinek) o 50 procent vyšší u pacientů, kteří dostávali echinaceu.

Srdce

Echinacea má vysoký obsah flavonoidů, které mají příznivý účinek na zdraví a jsou známé svými antioxidačními schopnostmi. Užívání této bylinky chrání srdce a cévy, dodává jim pružnost a působí proti ateroskleróze. Současně mají flavonoidy i protisrážlivý účinek, a brání tak vzniku krevních sraženin – trombocytů.

Autorka knihy: Jarmila Mandžuková
10 zázračných přírodních léků, které vám mohou zachránit život


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsem nevěděla že ta echinacea je tak zdraváSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobré rady
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Zasa som sa niečo dozvedel. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles