Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Eiffelova věž

20. 04. 2015 | Evropa

Když se řekne Paříž, každý si hned vybaví Eiffelovu věž (La Tour Eiffel). I my jsme si při plánování návštěvy Paříže zařadili tuto památku na první místo. Byla by to ostuda nenavštívit ji, když sehrála v životě Pařížanů tak významnou roli. Nejdříve téměř nenáviděná a nyní tak významná památka, přezdívaná též Železná dáma.

Eiffelova věž je nejznámější pařížská dominanta. Navrhl ji konstruktér Gustav Eiffel a byla postavena v letech 1887-1889 u příležitosti stého výročí velké francouzské revoluce a Světové výstavy (1889). Pařížané ji nejdříve kritizovali a vůbec se jim nelíbila. Původně zde měla stát jen dvacet let a potom ji měli rozebrat, nakonec ale byla zachována. Ocelová věž měří 324 metrů a má tři patra. První patro je ve výšce 57 metrů nad zemí a dostanete se sem po 360 schodech nebo výtahem. Nachází se zde restaurace, ze které je nádherný výhled na Paříž, kavárna, bufet, kino, směnárna a pošta. V kině promítají film o stavbě a současnosti věže, na poště prodávají poštovní známky výhradně s Eiffelovkou. Druhé patro je ve výšce 115 metrů nad zemí a vyšlapete 359 schodů z prvního patra (celkem tedy 719 schodů) nebo můžete jet výtahem. Při dobré viditelnosti si odtamtud prohlédnete velikou část Paříže. Je zde také restaurace a prý obdržela slavnou hvězdu Michelin. Třetí patro je ve výšce 275 metrů a dostanete se sem pouze výtahem. Sídlí zde meteorologická stanice a na střeše je rozhlasový a televizní vysílač. Každý den po setmění je věž krásně osvětlená. V současnosti je Eiffelova věž významným turistickým cílem a Pařížané jsou na ni hrdí. Každý rok ji navštíví zhruba 6,5 milionů lidí z celého světa. Věž se také stala předlohou pro mnoho staveb v několika zemích – u nás Petřínská rozhledna.

Eiffelova věžJako správní turisté jsme šlapali těch 719 schodů do druhého patra. V prvním patře jsme si dali krátkou přestávku a pokochali se výhledem po okolí. Bylo zde moc lidí, takže místo jsme si museli doslova vybojovat. Ve druhém patře už bylo volněji, ale také jsme šli v zástupu. Výhled tu je opravdu nádherný. Nakoupili jsme zde i suvenýry, ale zdály se mi dost drahé. Můžete zde koupit téměř vše, na co si vzpomenete, se symbolem Eiffelovky. Jako personál zde pracuje hodně černochů a jsou bráni jako levná pracovní síla. Když se dcera s jedním chtěla vyfotografovat, byl z toho doslova v šoku. Nakonec ale svolil. Na Eiffelovce jsme strávili docela dlouhou dobu. S vědomím, že se sem asi již nikdy nepodívám, jsem si chtěla prohlédnout vše. Dolů jsme jeli výtahem, ale museli jsme si vystát pořádnou frontu.

Eiffelova věž je vidět téměř odevšad nebo alespoň její část. Lze ji tedy využít jako orientační bod. V Paříži jsme byli tři dny, takže jsme stihli obejít spoustu památek a významných míst. Největší dojem mám ale z Eiffelovky a z obrazu Mony Lisy, který je vystaven v Louvru. Hodně na mne také zapůsobil památník věnovaný princezně Dianě umístěný před vjezdem do tunelu, kde došlo k tragické nehodě.

Paříž je, co se památek týče, asi srovnatelná s Prahou. Je jich tu hodně a člověk musí dobře zvážit, které navštívit, jinak se v tom ztratí. Paříž, to ale nejsou jen památky. Jsou tu i hezké parky, zahrady, kavárničky s venkovním posezením a různá rozptýlení v podobě pouličních herců a zpěváků. Je toho prostě moc. Pokud byste chtěli stihnout všechna tato lákadla, museli byste tu být alespoň čtrnáct dnů, anebo se pravidelně vracet. Paříž je krásné město a já bych se sem chtěla také ještě někdy vrátit…


ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Eiffelova věž:

Eiffelova věž
Eiffelova věž
Eiffelova věž
Eiffelova věž
Eiffelova věž
Eiffelova věž
Eiffelova věž
Eiffelova věž
Eiffelova věž
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
v Paříži jsem byla 2x a ještě jsem na spoustě míst nebyla, můj muž mi o mnohých krásných místech Paříže povídal, on tam byl asi 5x.. ale asi se tam také víckrát nepodívám..Smajlíkale krásné vzpomínky zůstanou..
Praha je moc krásná a máme ji blíž, jak se tady psalo..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Francii jsem navštívila 2x, je to moje srdeční záležitost, nejen Paříž, ale hlavně Provence (Provensálsko). Praha opravdu v mnohém připomíná Paříž a proto si važme toho, jaké máme krásné hlavní město. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Bola som v Paríži a ešte by som tam chcela ísť.
Za päť dní nášho pobytu sa toho veľa stihnúť nedá, aj keď najznámejšie pamiatky sme stihli.
Obrázek uživatelky
profil
Nikdy jsem tam nebyla a už nebudu, ale přesto si živě dovedu představit, jak to tam vypadá. Naši Petřínskou rozhlednu mám ráda i když není tak "monstrózní".
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles