Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Ejpovické jezero a okolí

18. 05. 2011 | Vaše tipy
Náš druhý jarní výlet směřoval do okolí Rokycan. Vlakem jsme dojeli do zastávky  Ejpovice a odtud se vydali pěšky k Ejpovickému jezeru. Procházeli jsme kolem pěkně upravených rodinných domků, stočili se vpravo a zanedlouho se před námi objevila velká vodní plocha lemovaná  převážně březovými a borovými lesíky.

V r.1952 vznikl u Ejpovic obrovský velkolom na železnou rudu. Jelikož ruda nebyla kvalitní, byla pro její úpravu zvolena technologie hrudkování. Na základě toho byl na katastru obcí Kyšice a Dýšina postaven veliký závod – hrudkovny. Obrovská rypadla a buldozery  se zakusovaly do malebné krajiny a zůstávaly po nich jen veliké krátery a nevzhledné haldy hlušiny. Již v roce 1967 se zjistilo, že naleziště železné rudy nejsou tak veliká, jak bylo původně  předpokládáno, proto byla ještě téhož  roku těžba ukončena. Vyvstala otázka, co s devastovanou krajinou? Obrovský, místy až 48 m hluboký lom byl ponechán, aby se samovolně zatápěl důlní a povrchovou vodou a od Rokycan do něho vtékala a dosud vtéká voda řeky Klabavky.

Tak vzniklo jezero, které má dnes rozlohu 44 ha. Haldy hlušiny byly upraveny a postupně zalesněny. Dnes je krajina kolem jezera vyhledávaným rekreačním místem. Na břehu byl vybudován pěkný autokempink Diana, hojně navštěvovaný nejen našimi turisty, ale i zahraničními návštěvníky. Jezero slouží ke koupání, rybolovu, jízdám na loďkách.  Kolem jezera vede cyklostezka Plzeň – Rokycany – Strašice.

Obešli jsme velkou část jezera a dostali se k řece Klabavce. Přešli jsme nové přemostění řeky a na severní straně pokračovali po žluté značce probouzející se jarní přírodou do vesnice Klabava. Kolem nás kvetly trnkové keře, plané višně, začínaly se rozvíjet  květy voňavé střemchy, břízy se zelenaly  a obrovské kočičky na jívě lákaly včelky a čmeláky. Sluníčko na nás občas vykouklo z mráčků, nad našimi hlavami kroužili dravci a  ptačí zpěv nás provázel až do malebné vesničky. Prošli jsme upravenou obcí a dostali se ke Klabavské nádrži, která vznikla v r.1952 a je napájena  - podle nových poznatků – vodou z Padrťského rybníka.

 Na hladině nádrže se proháněly pouze kachny, loďky u břehu byly obsazeny několika rybáři, kteří čekali na své úlovky. Od nádrže jsme odbočili vpravo a po zelené značce pokračovali po cestě dlouhé asi 1 km k barokní kapli na Vršíčku postavené v létech 1744 – 1747 stavitelem Janem Mourkem z peněz obyvatel Rokycan jako poděkování, že město bylo uchráněno před morem, který se v té době šířil našimi zeměmi. Kaple i její okolí je krásně opravené. Při cestě k této památce jsme míjeli budovu Terapeutické komunity Vršíček u Litohlav, kde Evangelická církev metodistická zakoupila tuto budovu s přilehlými pozemky pro provozování střediska pro komunitní terapeutickou léčbu drogově závislých.
                
 Stejnou cestou jsme se vrátili zpět k nádrži a podél ní jsme pokračovali Klabavskou strání zpátky do Rokycan. Stráň je vyhledávaným odpočinkovým místem obyvatel Rokycan, hlavně jsme zde potkávali pejskaře  a rodiny s dětmi.

Prošli jsme částí Rokycan a vlakem se vrátili zpět domů. Již se těšíme na další výlet.

Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Ejpovické jezero a okolí:

Ejpovické jezero a okolí
Ejpovické jezero a okolí
Ejpovické jezero a okolí
Ejpovické jezero a okolí
Ejpovické jezero a okolí
Ejpovické jezero a okolí
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mám v oblíbenýchSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný výletSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
za komentíky SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné ,doufám ,že tam někdy zavítám.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles