Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ekologické vozy

4. 05. 2011 | Technika
Z každé strany, z televize, rádia, internetu, mezi přáteli a známými se na nás hrnou informace a zkušenosti o ekologii. A jemu tomu takto už i v automobilovém průmyslu. Možná už jste se sami setkali s eko-automobilem. Zatím jsou ale jen v minimálním množství.

V dnešních ekologických vozech se většinou kombinuje spalování fosilních paliv s elektromotory. Již dnes jsou však vymýšleny stále lepší a účinnější technologie, které jsou energeticky méně náročné a tudíž zanechají na životním prostředí minimální škody. Snad největším snem jsou auta spalující vodík. Taková auta by po sobě zanechávala jen obyčejnou vodu, která ničemu neškodí.

Některé elektromotory jen vypomáhají při startování nebo akceleraci, zatímco u jiných vozů dodávají takový výkon, že auto může jet i bez uplatnění spalovacího motoru. Existují však i vozy čistě na elektřinu, které však stále mají dost nevýhod a proto není moc výhodné si je kupovat. Jednou z nevýhod je, že je do provozu neuvedete za pár minut, jako je tomu u tankování paliva na čerpací stanici, ale musíte je několik hodin nabíjet. Avšak svitla naděje, že se vozy budou moct nabíjet přímo za jízdy, což by zajistilo téměř neomezený dojezd vozidla. Tato technologie však ještě nebyla uvedena do praxe, takže stačí jen čekat. Už dnes si však můžete automobil zapůjčit.

I přes ekologický převrat v autodopravě se užitkové vozy téměř nezměnily, protože málokterý elektromotor by dokázal takzvaně utáhnout tak těžké vozy. Elektromotory u užitkových vozů mohou třeba jen vypomáhat při startech, nebo při akceleraci. V tomto odvětví jsou tedy k mání jen klasická auta na benzín nebo naftu. Kterákoliv autopůjčovna vám může vypůjčit i užitkové vozy. U každého ekologického auta platí stejné zákony jako u normálních vozů.

Dnes už i prestižní značky vymýšlejí nově ekologické vozy a najdete tam snad vše, co byste si v každém autě přáli. Auta jsou sice velmi drahá, ale užijete si luxus a kvalitu.

Nevyrábějí se jen auta, ale dnes také i například skútry. Jsou vhodnější do města, protože jejich maximální rychlost se pohybuje kolem 50 km/h. Taková cesta na eko-skútru vyjde přibližně za 6 Kč na 100 km. Jsou vhodné například jako dárek.


Sneck - čtenářka
ChytráŽena.cz
    



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles