Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Elblagský kanál v Polsku

23. 09. 2015 | Evropa
Naším dalším cílem v Polsku byl Elblagský kanál. V dopoledních hodinách jsme přijeli do města Elblag, starého přístavního města a šli k přístavu do centra koupit jízdenky na loď. O tyto plavby je velký zájem, protože kanál, technická památka světového významu, se opravoval a asi po dvou letech je letos opět v provozu. Tento unikát přetahuje lodě pomocí kolejových vodních výtahů a propojuje kanál,  jezera a řeku Vislu s řekou Elbing, na které je město Elblag postaveno, s gdaňským přístavem a Baltským mořem. Takto mohlo být dřevo a obilí v minulosti přepravováno do světa.

Vedoucí naší cesty koupil jízdenky a vydali jsme se na prohlídku města. Hned u přístavu je náměstí - Starý rynek, s krásnou cihlovou katedrálou sv. Michala. Tato katedrála má sto metrů vysokou věž a  její zvony krásně odbíjejí hodiny. Vešli jsme na chvíli dovnitř, uklidnit myšlenky a odpočinout si. Pak jsme procházeli ulicemi tohoto hanzovního města, až jsme přišli k cihlové městské bráně, kde nám vedoucí začal povídat o tomto krásném městě.

Město Elblag bylo za 2.světové války téměř zničeno. Takže ty nádherné středověké domy, které jsme na náměstí a v uličkách obdivovali, byly znovu postaveny až v 70. letech minulého století a některé po roce 2000 znovu zrekonstruovány a přestavěny na hotely, obchůdky, hospůdky, banky a podobně. Stará část města jako celek je moc hezká. Zašli jsme i k modernímu kostelu, který nás upoutal svým zvláštním vzhledem.

Elblagský kanálA pak jsme se vydali hledat hospůdku, kde bychom poobědvali. V poledne  jsme se zase vrátili k přístavu, odkud nás autobus zavezl do přístavu Buczyniec, kde jsme nastoupili plavbu po Elblagském kanálu. Loď s námi během plavby asi pětkrát najela  na takovou konstrukci, lodní výtah a lana poháněná vodou z vodních mlýnů nás po kolejích vytáhla nahoru a loď byla zase spuštěna na hladinu kanálu. Mám dojem, že jsme tak překonávali výškový rozdíl mezi kanálem a jezery. Ale nejsem technický typ, tak vám to asi neumím dostatečně vysvětlit.
 Plavba trvala asi pět hodin. Bylo zajímavé koukat, jak nás nasouvají a zase pouští z té konstrukce zpět na hladinu. Nad námi bylo i několik mostků, mávající děti a dokonce i nějaký větroplavec nám přiletěl zamávat. Kolem kanálu vede i cyklostezka. Moc hezký zážitek máme i z plavby po jezeře Druzno, které je už jen kousínek od města Elblag. Je to obrovské hnízdiště ptáků. Lodě tady plují pomaličku, abychom se mohli podívat na tu krásu kolem. Na jezeře kvetly lekníny, mezi nimi pluly labutě či stály volavky, kormoráni, pluly kachny, létali racci a hnízdilo i jiné ptactvo. Lekníny se vždy pod vlnami, které naše loď dělala, ukryly pod hladinu a zase vykoukly ven. Bylo to moc hezké. Do přístavu Elblag jsme dopluli v podvečerních hodinách a tak jsme pokračovali do města Gdaňsk, kde bylo naše další ubytování. Už pomalu končím. Ani sebedelší článek vám nenabídne víc, než skutečný prožitek, při kterém můžete vše vstřebat, krásu i technické řešení tohoto unikátu. To vše uvidíte, jen když se lodí projedete po Elblagském kanále.


Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Elblagský kanál v Polsku:

Elblagský kanál v Polsku
Elblagský kanál v Polsku
Elblagský kanál v Polsku
Elblagský kanál v Polsku
Elblagský kanál v Polsku
Elblagský kanál v Polsku
Elblagský kanál v Polsku
Elblagský kanál v Polsku
Elblagský kanál v Polsku
Elblagský kanál v Polsku
Elblagský kanál v Polsku
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé a hezky napsanéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tam muselo být krásně. Krásný článek se super fotkami.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ta plavba mi trochu připomněla plavbu na Baťově kanálu s jeho plavebními komorami. Upřímně řečeno - na výletu po Baťáku se mi nejvíc líbilo právě proplouvání těmi komorami. To jezero, jak ho popisuješ v závěru, musela být nádhera. Doufám, že už píšeš článek o Gdaňsku, moc ráda bych se tam podívala.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles