Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Eliška

7. 12. 2014 | Vaše příběhy

Za svůj život jsem se několikrát setkala s lidmi, kteří mi byli obzvlášť blízcí, i když jsem je nikdy předtím nepotkala. Asi to mnozí znají, najednou máte pocit něčeho důvěrně známého, takový ten závan dávných vzpomínek, které tito jedinci dovedou vykouzlit.

Tak tomu bylo i u paní Ivy. Setkala jsem se s ní zcela náhodou v nemocnici. Ona byla po operaci, já na dvoudenním vyšetření. Povídaly jsme si o životě, práci, dětech i koníčcích. Tato paní, stejně jako já, miluje kočky. Vzpomínaly jsme si, zejména na humorné zážitky, které nám tito chlupatí mazlíčci způsobovali, až najednou paní zvážněla a začala mi vyprávět příběh, ze kterého mě doslova mrazilo. Z jejího vyprávění jsem nabyla dojmu, že jsou mezi nebem a zemí věci, o kterých nikdy nemůžeme prohlásit, že se dějí proto nebo pro jiné. Zkrátka se stanou a my jen můžeme předjímat, co bylo jejich spouštěčem.

Paní Iva bydlí ve městě, kde by s chováním kočky asi vyvstaly problémy. Bývá v zaměstnání i dlouho, služební cesty, jediný syn se osamostatnil a žije na opačném konci města se svou ženou a synem. A tak se vše vyřešilo samo. Jednou se u chalupy, kterou mají s manželem asi 30 km za městem, objevila kočka. Flekatá, sotva odrostlé kotě. Okamžitě se paní Ivě otírala kolem nohou a vydatně předla. Ihned se stala její „kamarádkou“ a důvěrnicí. „Takové odreagování po pracovním stresu s kočkou na klíně, to fakt nemá chybu,“ tvrdila mi paní Iva a já jí věřila, protože to jako kočkomilka znám.

EliškaPokud na chatě nebyli, kočka chodívala k sousedce, starší důchodkyni, která ve své dřevěnce bydlela celoročně. Ovšem, jak Eliška uslyšela, že se blíží auto, vyskočila na lavičku pod velikým smrkem a čekala na svou přítelkyni. Celou dobu, co tam pobývali, se držela blízko, vystrnadila všechny hraboše z okolí a dělala paní společnost.

Občas chodíval na chalupu i syn s rodinou. Jeho manželka svou tchyni „nemusela“, moc si nerozuměly, zejména proto, že nevěsta holdovala nákupům a utrácení peněz v supermarketech. Občas jim sice vypomohli, ale paní Iva několikrát promlouvala nevěstě do „duše“, a to se jí moc nelíbilo. Matěj, její vnuk, má 10 let, je to veliký sportovec a také milovník zvířat. S Eliškou si hrál a bral ji na procházky na palouček. Tam si četl na dece a kočka jej „hlídala“… I ten víkend byli na chatě všichni. Paní Iva uvařila nedělní oběd a odpoledne se chystali odjet zpět. Kočka se pořád motala kolem, najednou jí nebylo. Iva poprosila nevěstu, aby se podívala po všech místnostech, jestli tam kočka nezůstala. Pak chatu zamkli a odjeli domů. Paní Iva měla pořád nejasný pocit, že se něco stalo jinak, než mělo, byla neklidná a nervózní. I když měli jet na chatu zase za 14 dní, rozhodla se, že tam pojede už za týden a také dá paní Horské nějakou „poživeň“ pro Elišku. Když přijela k chatě, přímo utíkala ke dveřím, aby odemkla. Proběhla všechny místnosti a v malé ložničce našla svou kamarádku. Stočená do klubíčka na malém polštářku uprostřed postele. Byla mrtvá. Umřela žízní. Dveře byly rozškrábané, jak se snažila dostat se ven. Paní Ivě se sevřelo srdce žalem a Elišku pohřbila pod rozložitý smrk hned u chalupy.

Asi za 10 dní odvážela nevěsta Matěje na hokej a čelně se srazila s dalším řidičem v terénním autě. Následky byly strašlivé. Vnuk měl naštěstí jen lehká zranění, ale nevěsta byla na pokraji smrti. Polámané tělo, vnitřní krvácení. Ani po měsíci se nevědělo, zda bude žít. Tehdy si Iva vzpomněla na svou zvířecí kamarádku a poprosila jejího ducha: „Eliško, prosím tě, kvůli Matějovi, odpusť jí!“

Po dalších 14 dnech došlo ke zlepšení a mladá žena se začala uzdravovat. Po prožitých útrapách se zdálo, že se změnil i její pohled na svět a vztahy v rodině. Více si hleděla syna i manžela a našla společnou řeč i s tchyní.

Nikdo nemůže s jistotou tvrdit, že domněnka paní Ivy byla správná. Na tom již nezáleží. Důležité je, že život nevěsty zůstal zachován a malý klučina neztratil matku.

Když přijela paní Iva na svou chalupu s manželem připravit ji na zimu, na lavičce seděl černý kocour. Měl oči jako hvězdy a hned věděl, kde je jeho místo. Kdo jej poslal, věděla jenom ona. Kocourek dostal jméno Filip a stal se plnohodnotným členem rodiny, tak jako byla Eliška. Na tu paní Iva nikdy nezapomene…


Bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Eliška:

Eliška
Eliška
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
život není vždy veselý..
Obrázek uživatelky
profil
krásný příběh
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkPro Neri:

Jistě, že to nemusí mít souvislost, to nikdo netvrdí. Já jsem převyprávěla příběh jedné pacientky, vyprávěla mi těch příběhů více, ale tento mně zaujal nejvíce. Já také miluji kočky a jako dítě jsem vždy nějakou měla.Myslím si, že kočky jsou zvláštní tvorové a hodně toho o nich ještě nevíme. Určitou tajuplnost bych jim ponechala.....
Obrázek uživatelky
profil
MOC HEZKY NAPSANÉ.A I SMUTNÉ
Obrázek uživatelky
profil
Od dětství chováme kočky a proto vím, že když chce být kočka "neviditelná", tak zaleze a nikdo ji nenajde. Skříňku si dokáže otevřít sama nebo se schovat do tmavého koutečku pod postelí a můžeme volat, shánět se po ní nebo lákat na pochoutky, ale je to tvor svérázný (na rozdíl od psa). Takže věřím, že se v chatě schovala a nevylezla, když jí "nevěsta" hledala. Rozhodně bych to nedávala do souvislostí s nehodou, co se stala za 10 dní..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles