Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Energetické nápoje pili už neandrtálci

28. 05. 2017 | Zajímavosti
Plechovky energetických nápojů jsou sice vynálezem 20. století, nicméně kofein a jiné povzbudivé látky lidstvo využívá už do doby kamenné. Neandrtálci sice jen žvýkali listy kávovníku a dalších rostlin, lidé však záhy přišli na to, že povzbudivé účinky kofeinu se zesílí přelitím vodou. První nápoje dodávající energii jsou staré tisíce let a kofein dnes patří k nejrozšířenějším psychoaktivním látkám na světě. Spolu s taurinem je základní složkou energetických nápojů. Zatímco nad konzumací kávy nebo čaje se nikdo nepozastavuje, ohledně pití energetických nápojů panuje nepřeberná řada mýtů.

Mýtus č. 1. Kofein tělu škodí


Kofein je přírodní látka, která se nachází v přibližně 60 nejrůznějších rostlinách – kávovníku, kakaovníku, guaraně, kole, cesmíně paraguajské a mnohé další mnohých dalších. Kofein se tedy kromě „energeťáků“ nachází v kávě, čaji, kakau, čokoládě a dalších potravinách, které běžně konzumujeme.

„Kofein příznivě aktivuje centrální nervový systém, zlepšuje kognitivní funkce a krátkodobou paměť. Zvyšuje také výkonnost, snižuje pocit únavy a zlepšuje peristaltiku střev. To všechno ale platí jen v přiměřeném množství. Denní dávka by neměla překročit 400 mg. Pro srovnání - šálek kávy obsahuje od 30 do 180 mg kofeinu, černé čaje 40 – 120 mg a energetické nápoje od 30 do 300 mg podle složení a velikosti plechovky. Kofeinu by se měly vyhýbat nejen děti a těhotné či kojící ženy, ale i osoby s onemocněními např. kardiovaskulárního systému,“
radí nutriční terapeutka Olga Mengerová.  

Mýtus č. 2. Taurin je nebezpečný


Taurin patří spolu s kofeinem k základním složkám energetických nápojů. Jedná se o aminokyselinu, která je běžně přítomna v lidském těle a pomáhá s nejrůznějšími procesy (např. přispívá ke správné rovnováze minerálů v organismu). Taurin je obsažen také v různých potravinách, jako jsou mušle, ryby, drůbež a dokonce i v kojenecké výživě.
„Taurin naše tělo jednoznačně potřebuje. Zlepšuje využití živin, urychluje regeneraci po zátěži, má antioxidační účinky, zlepšuje toleranci vůči stresu. I v tomto případě však platí, že kardiaci a další nemocní lidé by se měli konzumaci nápojů s ním vyhýbat,“ doplňuje Mengerová. 

Mýtus č. 3. Energetické nápoje způsobují obezitu


Jedna průměrná plechovka běžného energetického nápoje obsahuje srovnatelné množství kalorií jako půlka avokáda. „Je úsměvné, že lidé viní z obezity potraviny a ne sami sebe. Když se nehýbu a konzumuji nadbytečné množství potravin, nemohu se divit, že ztloustnu,“ upozorňuje Mengerová. Je pravda, že energetické nápoje obsahují hodně cukru. Pokud ale člověk sportuje, cukr potřebuje. Jestliže je jedinec obézní, pak je lépe, pokud zvolí variantu energetického nápoje bez cukru.

Mýtus č. 4. Energetické nápoje mohu pít denně


Energetické nápoje patří mezi tzv. funkční potraviny. Jejich úlohou je dodat energii, když je potřeba. Nejlepší je ovšem kvalitní spánek. Energie v plechovce tedy může být vhodným doplňkem, ale nikoliv základem pitného režimu. Tím je pramenitá voda. Energetické nápoje by neměly pít v žádném případě děti, těhotné či kojící ženy nebo osoby se zvýšenou citlivostí na kofein a dále lidé s některými onemocněními.

„Energetické nápoje jsou často kritizovány kvůli negativnímu vlivu na zdraví. Samy o sobě ovšem škodlivé nejsou, pokud jsou konzumovány rozumně. Jsou nevhodné pro osoby s nedostatečným příjmem stravy a dále pro jedince s onemocněními např. kardiovaskulárního systému. Nezdravá je především jejich nadměrná konzumace nebo to, když je pijí děti,“ doplňuje Mengerová. 

Mýtus č. 5. Alkohol zesiluje účinek energetických nápojů


Energetické nápoje stimulují organismus a zrychlují srdeční činnost. Při přiměřené konzumaci to samo o sobě není nic nezdravého. Jiné je to však s alkoholem.
„U osob s kardiovaskulárními potížemi při této kombinaci snadno dochází ke stavu vyčerpanosti organismu, srdečním arytmiím a může to končit až zástavou srdce. Proto by alkohol neměl být konzumován současně s energetickým nápojem stejně jako s léky. Obzvláště nebezpečná je tato kombinace též pro lidi s onemocněním jater,“ varuje Mengerová.

Zdroj, foto: Všeho s mírou


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice