Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ergonomie v souvislostech

21. 08. 2015 | Zajímavosti
Ať už máte doma budoucího prvňáka nebo zkušeného školáka, je zapotřebí vytvořit pro něj dlouhodobě kvalitní podmínky ke zdárnému studiu. Při hledání vhodných psacích a kreslících pomůcek a stejně tak i nábytku či vybavení dětského pokoje, je klíčovým pojmem ergonomie.

Ergonomie (z řeckých slov ergon – práce a nomos – zákon) je věda zabývající se optimalizací lidské činnosti, a to zejména vhodnými rozměry a tvary nástrojů. Její snahou je, aby používané předměty svým tvarem co nejlépe odpovídaly pohybovým možnostem, případně rozměrům lidského těla.

Například ergonomická židle zajistí správný posed, čímž předchází bolestem zad, krku, nebo pokřivení páteře. Má dostatečně velkou sedací plochu, která nezatěžuje dolní stranu stehen a speciálně tvarované opěradlo, které vytváří podporu po celé délce zad. Dítě by mělo sedět rovně, záda vzpřímená a obě nohy kolmo k zemi.

Ergonomie v souvislostechVzdálenost mezi okem a podložkou by měla být cca 30 cm. Pokud dítě bolí při sezení záda a začne se nepřirozeně vykrucovat, má to vliv i na písmo a koncentraci. Příliš vysoký stůl pak vede k nežádoucímu napětí v oblasti ramen a krční páteře. Nejpraktičtější je, pořídit dětem „rostoucí“ stoly a židle, které lze postupně nastavovat podle aktuální výšky dítěte.

Náležitou pozornost se vyplatí věnovat i výběru ergonomických psacích a kreslících pomůcek.  Používají-li děti od mala trojhranné pastelky a tužky s ergonomickým tvarem, přirozeně se učí správnému úchopu. Vyhnou se tak zbytečným zlozvykům, které by jim později překážely při plnění školních povinností.

Správným úchopem nazýváme špetkovitý – znamená to, že dítě drží tužku pouze třemi prsty s tím, že psací náčiní je položeno na prostředníčku podpírá nástroj zdola, palec je v opozici. Důležitá je pozice palce, ukazovák má pouze příklopnou funkci. Každý jiný úchop s sebou dříve či později přinese dítěti problémy. Prsty by měly být asi 2 – 3 cm od hrotu psacího náčiní. Celá paže, ale i prsty jsou uvolněné. Ruka volně leží na podložce, aby se po ní mohla volně posunovat. Psací náčiní směřuje k papíru šikmo, nikoli kolmo, protože leží v prohlubni mezi palcem a ukazovákem.

Zdroj, foto: Stabilo


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle