Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Esenciální oleje a jejich vlastnosti

1. 12. 2008 | Krása

Zmínky o používání esenciálních olejů se objevují již v nejstarších dochovaných historických záznamech, avšak v minulosti nebyly všemu obyvatelstvu snadno dostupné.


Před objevem moderní technologie bylo pěstování, sklizeň a proces extrakce rostlin tak náročné, že k olejům měla přístup pouze privilegovaná elita.


Esenciální oleje jsou extrahovány ze všech částí rostlin a stromů: květů, listů, kůry, stonků, pryskyřice, slupek, oddenků i kořenů. Suroviny pro extrakci esenciálních olejů jsou u každého druhu odlišné.


Kupříkladu esenciální olej z fialkových listů se kvalitou i cenou liší od oleje extrahovaného z okvětních plátků fialkového květu, a přesto jsou oba poměrně užitečné. Esenciální oleje jsou nejsilnějšími léčivými látkami v rostlinné říši. Mají nesmírně vysokou koncentraci i účinnost.

K získání 15 ml oleje je zapotřebí i více než pětadvaceti kilogramů rostlinné hmoty. U vzácných olejů vyráběných z okvětních lístků, například pomerančovníku, jasmínu či růže, je pro vyextrahování velmi malého množství oleje zapotřebí stovek kilogramů lístků. Proto jsou vzácné.


esenciálné olejeExistuje několik způsobů extrakce esenciálních olejů. Snad nejběžnějším je destilace s vodní parou. V případě citrusové kůry se provádí lisování za studena. Esenciální oleje zvané „absolute“ jsou extrahovány v alkoholu či jiných rozpouštědlech. Tato metoda se používá pro získání vzácných olejů a pryskyřic.


Esenciální oleje mají různou barvu a konzistenci. Některé jsou čiré a bezbarvé, jiné nažloutlé, zlatisté, hnědé, oranžové či modré. Mohou být velmi velmi řídké a tekuté, až téměř vodnaté, nebo naopak husté jako melasa. Pří smísení s vodou pak esenciální oleje plavou v závislosti na své konzistenci v různých vrstvách.


Esenciální oleje nelze zaměňovat za oleje rostlinné či ovocné. Rostlinné oleje se extrahují především z ořechů, semen, zrn. Ve srovnání s esenciálními jsou hustší a mastnější. Po vlití do vody vyplavou na hladinu. Molekuly těchto olejů nepronikají pokožkou. Naopak esenciální oleje při koupeli v nepatrném množství pokožkou proniknou, načež vyvolají hluboký pocit tepla, jako by do krevního řečiště vstoupila droboučká sluníčka. Pronikají tak hluboko, že teplo vnímáme až v morku kostí. To může zmást i naše smysly, proto lidé někdy nabývají dojmu, že voda v koupeli zůstává horká celých 40 minut i déle, ač je jim známo, že po 15 až 20 minutách podstatně zchladne.


Esenciální oleje jsou těkavé – na vzduchu se rychle vypařují. To je důležité mít na paměti. Jakmile se totiž vlijí do vany s teplou vodou, její teplo tento vypařovací proces ještě urychlí. Nikdy proto nevlévejte oleje do vody dříve, než budete připraveni do koupele vstoupit. Esenciální oleje v průběhu koupele pročišťují africké pole a po vdechnutí jejich par do plic vstupují do fyzického těla. Většina lidí se nejspíš dosud nesetkala s celou škálou esenciálních olejů. Pravděpodobně nejznámější bude rozmarýn, pačuli, levandule a čajovník (tea tree oil). Současná nabídka esenciálních olejů určených k nejrůznějšímu použití, včetně olejů vzácných, však obsahuje více než sto šedesát druhů.


JABLEČNÝ OCET A DRAHÉ KAMENY V KOUPELI

Jablečný ocet byl pro své příznivé a léčivé účinky na lidský organismus ceněn po staletí. V Evropě, obzvláště pak v Německu, jsou koupele v jablečném octě nedílnou součástí preventivní péče o zdraví. Ve spojených státech se o léčivých vlastnostech vinného octa zmiňují početné knihy.

O jablečném octu se říká, že vyživuje tkáň pokožky a otevírá póry. Prospěšné účinky octa v koupelích lze nejlépe vysvětlit tím, že jeho kyselost roztříští kapičky esenciálních olejů, které se pak lépe smísí s vodou. Přítomnost jablečného octa v koupeli také zvyšuje rozpustnost minerálů, čímž dochází ke změkčení vody a též obnově rovnováhy Ph pokožky. Přírodní jablečný ocet obsahuje kyselinu jablečnou, tedy příměs, která zbavuje tělo toxinů. Dále jsou v něm přítomny draslík, fosfor, přírodní sodík, hořčík, přírodní fluorid, železo, křemík, síra a mnohé další stopové prvky.

Přírodní ocet je tmavší a vytváří síť žilek zvanou octová matka. Nejlepší jablečný ocet se vyrábí organicky a nechává se zrát přirozenou cestou v dřevěných sudech. Oproti tomu průmyslově vyráběný jablečný ocet se destiluje. Destilačním procesem, při němž se ocet zahřeje a přemění v páru, se však ničí enzymy a odstraní minerály. Průmyslově vyráběný ocet ochuzený o minerály vytváří velmi slabý roztok elektrolytu, kdežto obsah minerálů v přírodním octu umožňuje mnohem lepší vedení elektřiny. Veškerá hmota,každý atom, má svého éterického dvojníka. Živé věci mají kromě něj i barvy vytvářející astrální pole. To zásobuje jejich éterické pole životní silou, jež je pak předána hmotě.


Kombinace esenciálních olejů, přírodního jablečného octa a krystalu křemene či jiného kamene tvoří směs, která umocňuje léčivé vlastnosti všech složek. Odstraníme-li nějako z těchto přísad ze směsi, pak se její vliv na energetické pole změní. Spojením vody, octa, kamene a esenciálních olejů vzniká léčivá lázeň pro lidské energetické pole.


KOUPEL PROTI BOLESTI A ZTUHLÝM SVALŮM A KLOUBŮM

– nejlepších výsledků se dosahuje rozčleněním této série na tři fáze:

-  -       - po 20 kapkách grapefruitu

- po 30 kapkách muškátového ořechu

- 3 šálky přírodního jablečného octa

 

DOBA: 20. minut, proveďte pět koupelí v sedmidenních intervalech




DUŠEVNÍ NAPĚTÍ

-         po 30 kapkách bazalky, levandule muškátového oříšku nebo ylang-ylangu

-         po 36 kapkách hořké mandle

-         40 kapek kardamonu§3 šálky přírodního jablečného octa

 

DOBA: 30 minut, proveďte sedm koupelí v pětidenních intervalech, před dalším opakováním vyčkejte tři měsíce.


V současné době je na trhu široká nabídka rostlinných a ovocných olejů. Používají-li se k masáži esenciální oleje, potom je nutné vybrat k nim z této nabídky nosný olej, neboli „nosič“. Některé z nich lze zakoupit pouze v prodejnách se zdravou výživou.


K nosným olejům patří: arašídový, avokádový, dýňový, hroznový, jojobový, lněný, makadamový, mandlový, meruňkový, olivový, ořechový, pekanový, ricinový, saflorový, sezamový, slunečnicový, šípkový a z lístkového ořechu. Masérské školy často své žáky učí, aby na jednu masáž nepoužívali více než 30ml nosného oleje. Obvykle je také doporučováno používat nosné oleje lehčí konzistence. Jak olivový, tak například arašídový je sice těžší, ale při masáži esenciálními oleji působí velmi dobře.



Veru

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !