Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Eva Urbaníková: Svět mi je dlužný

19. 01. 2011 | Knižní tipy

Přeložila: Miluše Krejčová

Nakladatelství: Motto

Rok vydání: 2010

Počet stran: 350

Cena: 178,- Kč

 

Na nový román Evy Urbaníkové s názvem Svět mi je dlužný jsem se těšila dlouho a nakonec jsem si ho nechala naložit od Ježíška. Slyšela jsem na tuto slovenskou mladou spisovatelku tolik chvály, že jsem nemohla udělat jinak.

 

Svět mi je dlužný je spisovatelčinou už čtvrtou knihou. Pojednává o mladé ženě, zhruba třicetileté, i když se děj odehrává v rozmezí asi tří nebo čtyř let. Denisa je nespokojená se svým životem, vždycky chtěla být herečkou, ale kvůli vadě řeči skončila pouze na postu produkční, má mnohem vyšší nároky než jaké možnosti jí skýtá její výplatní páska, je nešťastná v manželství, stále má pocit, že si jí manžel Robo neváží, nedoceňuje ji, nerozmazluje ji, a hlavně jí nedává tolik peněz, kolik by ona sama potřebovala, takže se neustále někde zadlužuje. Navíc závidí kdekomu kdeco. Z tohoto kolotoče není jednoduchá cesta ven, a když Denisa potká muže, do kterého se zamiluje, je to ještě horší, protože se mu chce vyrovnat. ON je bohatý, ona se cestou lží probojovává do jeho srdce a je jí jedno, že je vdaná (což mu úspěšně tají) a ON je ženatý a má tři děti… Lže mu o svém životě, lže mu o své práci, zadlužuje se čím dál víc, aby HO ohromila.

 

Chrlí kolem sebe zášť a nenávist, a nejvíc toho je určeno pro jejího manžela Roberta, ač je v tom vlastně nevinně. Netuší o Denisině dvojím životě a jeho trpělivost, jak se zdá, nezná hranic. Teprve, když dojde k neštěstí a Denisa porodí mrtvé dítě, tak v jedné slabé chvíli se přizná manželovi úplně ke všemu, i k tomu, že to dítě nebylo jeho. A to už Robert nezvládne a odejde z jejího života navždy. Denisa se pod tlakem okolností zhroutí, nicméně samotným faktem, že přestala lhát sama sobě i jiným, se jí velmi uleví. Vnitřně odpustí svému otci a přizná si i svoji vlastní vinu na jeho smrti. Když se zdá, že dokonale pochopila smysl svého žití i zvláštní zákonitosti vesmíru, tak při vší své opatrnosti ji porazí auto. Karmická zátěž se naplnila… Začala Denisa s nápravou příliš pozdě?

 

Je to úžasná kniha o hledání štěstí, kterou přečtete jedním dechem a od které se nemůžete odtrhnout.

 

Lenkajitu  - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobrý titul
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles