Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Evropský den bez aut a Evropský týden mobility

14. 09. 2010 | Kultura
Osvětová a propagační akce Evropský den bez aut a Evropský týden mobility jsou pořádaná v zemích Evropské unie od roku 1998 a mají v evropských městech podpořit přijatelnější způsob dopravy a pomoci při omezování individuální automobilové dopravy ve městech.

Ministerstvo životního prostředí podporuje Evropský den bez aut a Evropský týden mobility v rámci dlouhodobé komunikační strategie za podpory Úřadu vlády České republiky, ve spolupráci s Evropskými koordinátory a členy Evropské komise. Evropský den bez aut je každoročně připomínám dne 22. září a poprvé se uskutečnil ve Francii v roce 1998. Od roku 2002 se stal součástí Evropského týdne mobility který je od 16. - 22. září.

Den bez aut 

Je jednou z klíčových záležitostí v bojí proti klimatickým změnám. V rámci tohoto dne města nabízejí občanům různé akce, které jsou zaměřené zejména na dopravní výchovu a to z hlediska omezení využívaní osobních a nákladních vozidel. Konají se různé semináře, cyklojízdy, pěší výlety, jízdy historickou tramvaji a jiné. Během samotného Evropského dne bez aut se některé části měst uzavírají pro automobilovou dopravu.

Hlavním cílem Dne bez aut je alespoň jednou za rok systematicky, masově a mediálně upozornit lidi na trvalé poškozování našeho zdraví a života automobilovou dopravou ve městech. Na tento den je vždy připravena řada veřejných akcí občanských sdružení, městských úřadů a státních institucí. Hlavním cílem je zajištění jízdy v prostředcích MHD jednou v roce zdarma skoro ve všech velkých městech s nabídkou doprovodného programu.

V Itálii probíhá v desítkách městech každé čtyři týdny Neděle bez aut. Bohužel s kolísavým úspěchem, protože některá města k této akci přistupují pouze formálně bez nějakého zajímavého programu. Akci si však oblíbili turisté.

Evropský týden mobility

Dne 16. září začne ve více než 80 českých a moravských městech po deváté celoevropská kampaň Evropský týden mobility. Podle stanov kampaně by letos program měl propagovat ekologii, bezpečnost, udržitelnost dopravy a zdravý životní styl ve městě.  

Ve všech městech proběhne nějaký program. Například Praha -
16.9.2010 - Den cyklistů a pěších
17.9.2010 - Den informací o dopravě - program v informačním středisku prodloužené trasy metra A v Praze 6, ulice K lánu. Informace o budování metra, stavbě městského okruhu, doprava v klidu atd.
18.9.2010 - Den otevřených dveří DP hl.m. Prahy
19.9.2010 - Evropský den bez aut. Program bude probíhat na Smetanově nábřeží a na náměstí Jana Palacha. Tyto komunikace budou v tento den uzavřeny pro automobilovou dopravu a tramvajová doprava bude zajištěna.
20.9.2010 - Den s Městskou policií hl.m. Prahy
21.9.2010 - Den Pražské integrované dopravy - Program připravují ROPID a ČD a.s. V rámci programu budou například zajištěny jízdy po budoucích linkách Eska a představí se pražský metrobus.
22.9.2010 - Den dopravní výchovy. Program na Dětském dopravním hřišti u Muzea Policie ČR v Praze 2 připravuje TSK hl.m. Prahy ve spolupráci s policií ČR. Na ostatních dopravních hřištích v Praze bude tento den v době od 14.00 do 17.30 hod. vstup zdarma.

Vyzkoušejte si proto alespoň jednou za rok programově naplánovat celý den tak, aby jste ke své jízdě nepotřebovali automobil a nechejte své auto doma.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to je fakt načase zaviesť takéto akcie
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles