Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Feng Shui – zásady při výběru a zařizování domu či bytu

26. 01. 2011 | Moderní bydlení
Feng-šuej je tradiční čínské učení, které se zabývá vztahem člověka a jeho okolí - bytu, domu,  zahrady, města... Feng-shui se zaměřuje na proudění všudypřítomné energie – čchi, působení protichůdných principů jin a jang a také se zaobírá pěti elementy - vodou, zemí, dřevem, ohněm a kovem. Vzájemnou harmonii nastoluje pomocí barev, tvarů, materiálů, vůní i zvuků. Feng-shui učí o tom, že naše okolí nás ovlivňuje – harmonické okolí podporuje naši vnitřní sílu, zdraví, pohodu i pocit štěstí, disharmonické naopak.

Existuje více odnoží této filozofie a skuteční odborníci ji studují celoživotně. Můžeme se však podívat na několik základních principů jejího fungování, možná zjistíte, že se těmito vodítky bezděčně při výběru a zařizování domu či bytu sami řídíte, intuitivně...

 

Vybíráte dům či byt. Rozhlédněte se po okolí. Je vám příjemné? Není zde příliš velký hluk, zápach či vítr? A co sousední budovy, jak na vás působí?

- Dejte si pozor na okolní silnice. Nikdy by neměly směřovat přímo proti domu. Není příjemné bydlet v ostré zatáčce ani na křižovatce tvaru „T“. Pokud se však silnice okolo domu vlní nebo zatáčí, je vše v pořádku.

- Prohlédněte si stromy v okolí – nestojí příliš blízko domu? Nestíní nebo „nedusí“ stavbu? Mladé a zdravé stromy, zejména po stranách vstupních dveří, nebo v přiměřené vzdálenosti od oken poskytují útočiště, jsou jakýmisi „ochránci“.

- Projděte si interiér a předem se rozhodněte, kam umístíte který pokoj. U nás v České republice (stejně jako v ostatních zemích mírného pásu severní polokoule) by většina oken měla směřovat jinam než na sever. Světlo v pokojích je velmi důležité. Kuchyň a koupelna mohou být orientovány na sever, obývací pokoj pak ideálně na jih nebo jihozápad. Ložnice směřující k východu vám ráno pomůže „vyskočit z postele“ a večer rychle usnout. Dětský pokoj rozhodně nesituujte na sever, bylo by v něm chladno a neustálé přítmí.

 

Tak a nyní se můžete pustit do zařizování vašeho bytu:

- Hrany, rohy a trámy – by neměly směřovat proti místu k sezení ani ke spaní. Taktéž je nevhodné umístit pod trám postel či křeslo. Pokud se negativními vlivu hran nemůžete vyhnout, pomůže jejich zjemnění – například zavěšením květiny.

- Zrcadla – odrážejí energii, proto by neměla být umístěna naproti dveřím, posteli ani místa k sezení. Taktéž mít zrcadlo při práci za zády může člověka znervózňovat.

- Oheň a voda – tyto dva živly si příliš nerozumí, proto nepatří moc blízko k sobě. V domácnosti se jedná především o sporák a dřez, mezi nimi by se měla nacházet pracovní plocha, případně volné místo.

- Vyváženost – při zařizování bychom měli brát ohled na vyváženost barev (studené a teplé), materiálů (kov, kámen, dlaždice – dřevo, látky, koberce), tvarů (ostré a zaoblené)... jedná se vlastně o rovnováhu energie jin a jang.

 

Učení feng-shui v žádném případě nemůže shrnout do několika málo řádků tohoto článku, jednalo se spíše o malou „ochutnávku“. Zaujala vás? Existuje spousta knih, které se uměním feng-shui zabývají a pokud máte zájem, určitě si najdete takovou, která bude vyhovovat právě vám. Díky nim můžete překvapivě jednoduše a levně (třeba pouhým přeskupením nábytku či koupí květiny) změnit atmosféru svého domova a cítit se tak v něm ještě lépe a pohodlněji, což určitě ocení celá vaše rodina.

 

agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mně začíná tento styl zajímat, čeká mně zařizování spodního patra domu tak si nechám poradit
Obrázek uživatelky
profil
zaujimavé učenie
Obrázek uživatelky
profil
zaujimavé učenie
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkMOHU DOPORUČIT.FAKT TO FUNGUJE.
SUPER VĚCSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zaujima ma to
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles