Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fenomenální úspěch českého muzikálu Mefisto!

30. 05. 2019 | Kultura
Takový úspěch žádný muzikál už dlouho nezažil! Populární Mefisto z produkce Divadla Hybernia zaujal korejské manažery natolik, že na něj koupili práva a chystají jeho zpracování v Soulu. V současné době je korejská muzikálová scéna největší na světě a ne nadarmo se jí říká "Broadway v Asii". Ročně se tu koná zhruba 180 premiér a návštěvnost jde do milionů a 25. května bude mít v Soulu i premiéra Mefista z pera Zdeňka Zelenky a Daniela Bartáka.

Mefisto se s velkým úspěchem hraje několik let v pražském Divadle Hybernia a nyní se ho dočkají i asijští diváci. Za posledních 20 let se do zahraničí prodala pouze zhruba desítka českých muzikálů a Mefisto je jedním z nich! To svědčí o jeho vysoké kvalitě a uměleckému přesahu, které zaujme i diváky ze zcela odlišného kulturního zázemí.

"Nápad na tenhle muzikál jsem měl snad už před dvaceti lety, ale teprve v roce 2014 jsem v časných ranních hodinách v jednom baru u Staroměstského náměstí kývl na nabídku, abych napsal scénář muzikálu k 10. výročí otevření Divadla Hybernia. Kdybych v tom baru nebyl, tak muzikál by nikdy nevznikl, Josef Vojtek by za něj nedostal Cenu Thálie a nehrál Fenomenální úspěch českého muzikálu Mefisto!by se už 3 roky v Divadle Hybernia a neměl by teď premiéru v Koreji! To jsou ty osudové okamžiky, které život kolikráte nasměrují nečekaným směrem,“ popisuje samé začátky Mefista scénárista a režisér Zdeněk Zelenka.
 
Mefisto v Koreji bodoval již před rokem. Tehdy herci a tvůrci Divadla Hybernia vyrazili na mezinárodní muzikálový festival v Daegu a po vyhlašování si Daniel Barták odnesl hlavní cenu za nejlepší herecký a pěvecký výkon. A je to právě on, kdo už na konci dubna odjel do Soulu ladit s hudebníky poslední detaily tohoto velkolepého projektu. Vzhledem k některým změnám je nutná i úprava hudebních čísel.

Daniel Barták s korejskými manažery pracuje dlouhodobě a podílí se s nimi na dalších projektech. „Máme vytvořené dobré vztahy. Jsem velmi rád, že se spolupráce s Mefistem vydařila. Beru to jako satisfakci za velké úsilí, které jsme do toho všichni dali.“, říká autor hudby a je velmi rád, že Mefisto je další české představení uznávané za hranicemi naší země.

Pracovní povinnosti drží Zdeňka Zelenku zatím u nás, ale představení si nenechá ujít.  „Viděl jsem už na internetu herce, kteří budou v Mefistovi hrát, a musím přiznat, že na mě působili přímo démonicky. Hrají to jejich nejlepší a nejznámější muzikáloví herci a jsem opravdu moc zvědavý, jak budou zahrány role, které v české verzi hrají třeba Pepa Vojtek, Petr Ryšavý či Jan Kříž,“ těší se.

Korejští tvůrci mají v rámci realizace naprosto volnou ruku, takže na jejich interpretaci jsou čeští tvůrci velmi zvědaví. Představení musí odpovídat mentalitě korejského publika, aby diváky bavilo a odcházeli z něj spokojení. „Z informací, které se ke mně donesly, zatím vím kupříkladu to, že příběh zasadili do jiné doby, neodehrává se tedy v renesanční Florencii, jak tomu bylo v mém scénáři. Prostě si od nás koupili hru a tu si dělají po svém,“ prozrazuje Zelenka.

„Korejští manažeři hledali muzikál pro své publikum celý měsíc a zhlédli představení z celé Evropy. Vybrali si až v Divadle Hybernia. Mefisto má totiž přesně to, co mají v Koreji rádi, a to atraktivní děj, nadčasovou myšlenku, ale hlavně milostný příběh, ve kterém je humor, napětí, mystika a výrazné melodie. Proto byla zakoupena licence muzikálu nejen pro tuto sezónu. Je to velký úspěch pro Divadlo Hybernia, tvůrce i samotnou hru!“ říká nadšeně ředitel divadla a výkonný producent Michal Mückstein.

Zdroj, foto: Divadla Hybernia



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Fenomenální úspěch českého muzikálu Mefisto!:

Fenomenální úspěch českého muzikálu Mefisto!
Fenomenální úspěch českého muzikálu Mefisto!
Fenomenální úspěch českého muzikálu Mefisto!
Fenomenální úspěch českého muzikálu Mefisto!
Fenomenální úspěch českého muzikálu Mefisto!
Fenomenální úspěch českého muzikálu Mefisto!
Fenomenální úspěch českého muzikálu Mefisto!
Fenomenální úspěch českého muzikálu Mefisto!
Fenomenální úspěch českého muzikálu Mefisto!
Fenomenální úspěch českého muzikálu Mefisto!
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !