Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fenomény na Prima ZOOM

16. 06. 2020 | Televizní tipy
Prostřednictvím Prima ZOOM se podíváte na tři fenomenální příběhy. Apačský náčelník Vinnetou a jeho pokrevní bratr Old Shatterhand, které proslavil německý spisovatel Karel May, fascinuje generace. Jak to, že se z literární postavy stala taková legenda?

Let US Airways č. 1549 byl každodenní komerční let na trase New York – Seattle, který 15. ledna 2009 asi šest minut po startu pod vedením kapitána Chesleyho Sullenbergera nouzově přistál na řece Hudson. Co ještě nevíte o tomto hudsonském zázraku? Fenomenální dobrodruh Edward Michael Grylls, přezdívaný Bear, který ve věku 23 let jakožto nejmladší Brit zdolal Mount Everest, vám představí TOP 25 svých nej zážitků. Užijte si s Prima ZOOM tato neuvěřitelná dobrodružství.

Fenomény na Prima ZOOMFenomenální podívaná na Prima ZOOM:


16. 6. 20.00 – Fenomén Vinnetou
17. 6. 22.05 – Ptáci vs. Letadlo: Zázrak na řece Hudson
21. 6. 20.00 – Bear Grylls: Muž vs. Divočina V (25 nejoblíbenějších zážitků)

Fenomén Vinnetou (repríza pátek 19. 6. po 13.55)

Drew Hayden Taylor, úspěšný spisovatel s indiánskými kořeny, se zajímá o fenomén uctívání indiánů v Německu. Drew, který vyrostl v indiánské rezervaci a dnes žije v Dawson City v Kanadě, se tedy vydá do Německa, aby zjistil, kde se v Němcích vzala ona náklonnost k indiánům. Po příjezdu do Bad Segebergu, kde se koná každoroční festival oslavující romány Karla Maye, pochopí, že základem německé náklonnosti k indiánům jsou romány Karla Maye, a především jejich románoví hrdinové, Vinnetou a Old Shatterhand. Právě v Bad Segebergu jsou každý rok převáděny Mayovy romány do podoby divadelních inscenací, které mají obrovskou návštěvnost. Drew se dozvídá, že velký základ kultu byl položen dokonce samotnými nacisty, kdy i Hitler zbožňoval romány Karla Maye.

Drew se následně přesune do Bavorska, kde navštíví westernové městečko Pullman City. Sem už více než 20 let jezdí 100 000 Němců ročně, aby zde prožili několik dnů jako obyvatelé Divokého západu. Drew pochopí, že toto nadšení pro vše spojené s indiány je ve skutečnosti také velkým byznysem. Brzy ale zjistí, že ti, kteří si z indiánského kultu udělali živnost, jsou ve skutečnosti velkými dětmi, které rády žijí svůj sen o přírodním životě a čestných indiánech. Drew si prohlédne místní hotel, kde návštěvníci mohou přespat v dřevěných chatkách ve stylu tee-pee. Následně ale také navštíví tu část Pullman City, kde lidé žijí skutečně autenticky tak, jak žili indiáni. Drewa zajímá, jak se na toto bláznění Němců ohledně indiánů dívají skuteční indiáni, nebo jen Američané, kteří v Německu žijí.

I tady se Drew setkává s rozdílným pohledem na věc. Zatímco někteří Američané to považují za neškodné a zábavné, či dokonce skvělé s ohledem na vytváření přátelství mezi národy, objevuje se i indiánský kritik, který ve svém vlastním rasismu proti bílým považuje německý indiánský kult za své vlastní vykořisťování a urážku. Drew se setkává s Gojko Mitićem, který hrál v celé řadě německých filmů s tematikou indiánů. Sám Gojko Mitić vysvětluje Drewovi, že se také může jednat o určitou formu německého útěku před pořádkem a řádem, který Němce ve své vlastní společnosti svazuje.

Mitićova slova potvrzuje několik Němců, se kterými se Drew poznal v Kanadě. Nicméně Drew nakonec dochází k názoru, že německý indiánský kult je neškodnou záležitostí, která lidi spíš spojuje. A tak Drew odmítne tvrzení indiánského kritika, že se jedná o nebezpečnou apropriaci. Sám naznačuje, že takto by se dala za apropriaci považovat i jakákoli kanadská lidová slavnost, včetně kanadské formy Oktoberfestu.

Ptáci vs. Letadlo: Zázrak na řece Hudson (opakování sobota 20. 6. ve 14.00)

U příležitosti desátého výročí zázračného přistání letu amerických aerolinek číslo 1549 na řece Hudson vznikl snímek Ptáci vs. letadlo. Vraťme se společně k této pozoruhodné události a odhalme, jak velký vliv měli ptáci i na další letecké nehody a neštěstí. Sledujte výpovědi očitých svědků, odborníků na bezpečnost leteckého provozu i předních vědců z oblasti ornitologie a divokého zvířectva. Dokument vyzdvihuje jejich průlomovou práci a snahu zabránit tomu, aby se podobné události v budoucnu opakovaly.

25 nejoblíbenějších zážitků (připomeňte si ve středu 24. 6. od 15.55)

Bear Grylls, britský spisovatel, moderátor, bývalý důstojník SAS (speciální jednotky britské armády), a především dobrodruh, tentokrát vzpomíná na dvacet pět silných zážitků, které ho při natáčení jeho seriálu potkaly. Jedná se o seskok padákem na malý ostrůvek na Sumatře (25); výstup na šedesát metrů vysoký železniční most v Montaně (24); chvíle, kdy snědl odporně velkého jeskynního pavouka (23); situaci, kdy se pod ním zřítil kmen stromu, po kterém přecházel divokou řeku na Aljašce (22). K dalším zážitkům patří let na laně pod vrtulníkem v Rumunsku (21); překonávání rokle za pomoci liány v džungli v Belize (20); výskok z rychle jedoucího auta na Sahaře (19); přechod strže po laně v Texasu, při kterém lano nevydrželo (18); úprk z řeky ve Vietnamu, přes kterou se právě valila povodňová vlna (17); úprk před jedoucím vlakem v železničním tunelu v Montaně (16).

Zapalování ohně pomocí klacíků v texaské poušti (15); marocká pouštní snídaně z brouků (14); vysazení z helikoptéry na soptící guatemalskou sopku (13); spánek na lůžku z větví v korunách guatemalské džungle (12); pití tekutiny vymačkané ze sloního trusu uprostřed divočiny v Keni (11); rybaření holýma rukama v louisianském močálu (10); přechod arktické řeky za teploty mínus třicet dva stupňů (9); pití vody z žaludku mrtvého velblouda uprostřed Sahary (8); naskakování na plující loď z ledové kry uprostřed Aljašky (7); oběd z larev v Zambii (6); pobodání včelami v Mexiku (5); skrývání se před písečnou bouří v těle velbloudí mršiny uprostřed Sahary (4); výskok z letícího dvouplošníku (3); pití vlastní moči uprostřed mexické solné pouště (2) a klystýr, který si Bear Grylls sám sobě aplikoval uprostřed Pacifiku na malém voru (1). Užijte si s ním tyto kousky, kterých by se málokdo z nás odvážil.

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles