Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fialové brambory – superpotravina budoucnosti

13. 11. 2010 | Zahrádka

I přesto, že mají chuť stejnou, jako brambory žluté, jsou prý zdravější. A také Vám zpestří jídla, která z nich budete připravovat. Takový bramborový salát, fialová bramborová kaše, nebo barevné hranolky? Kdo by odolal.

 

Proč jsou zdravější

Anthokyany, které jsou obsaženy v zelenině i ovoci, se vyznačují antioxidační aktivitou, která působí preventivně na různé civilizační choroby, anthokyany také zlepšují funkci zraku, chrání srdce, cévy i celé tkáně před poškozením, a zabraňují vzniku rakoviny. Čím jsou brambory více tmavší, tím jsou pro naše zdraví lepší.

Antioxidační kapacita u fialových brambor je dvakrát až třikrát vyšší, než je tomu u brambor žlutých. Fialové brambory se skladují při 4 st. C, a to obsah anthokyanů ještě zvyšuje. Před rašením, tedy na konci skladování, se anthokyany koncentrují v oblasti očka. Při vaření brambory neztrácejí svoji fialovou barvu, ani žádné obsažené živiny.

 

Proč jsou fialové

Mohou za to již zmiňované anthokyany, což jsou přírodní barviva. U původních odrůd byly zbarveny dužniny jen částečně, a to ve tvaru obloučků, proužků, nebo různých paprskovitých obrazců. Celé zbarvení fialové dužniny bylo spíše vyjímkou.

 

Kde jsou nejoblíbenější

Nejvíce se fialové brambory používají ve Francii, když je uvaří, mají tamní malé rohlíčkovité odrůdy sytě fialovou barvu a chutnají jemně oříškově.

 

Naše vypěstovaná odrůda Valfi

Je to  klasická konzumní poloraná až polopozdní odrůda, která má modrofialovou slupku a modrofialovou dužninu. Hlízy má středně velké až velké a jsou oválného tvaru. Varný tip je B a C. Vypěstovali ji čeští vědci ve Výzkumném ústavu bramborářském v Havlíčkově Brodě. V roce 2005 byla registrovaná a také získala ocenění – hlavní cenu Zlatý klas.

 

Anthokyany jsou také obsaženy například v červeném zelí, ostružinách, borůvkách a v červené řepě.

 

Pokud milujete hranolky, které nejsou zrovna zdravé a tělu prospěšné, dejte si aspoň jejich zdravější variantu v podobě fialových brambor, určitě si pochutnáte.

 

Iris – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkDnes jsem koupila v Albertu hned dvě síťky fialových brambor. Samozřejmě, že jsem je dala vařit a prvně jedla. Chutnaly mi velice. Já jsem totiž na netu četla typy na bramborový salát. Jeho příprava spočívala min. tři druhy brambor, rovněž tři druhy cibule + šalotka atd., jak jsme v Česku zvyklí. Tak jsem chtěla, pochopitelně brambory ochutnat, než nastane Štědrovečerní premiéra inovovaného bramborového salátu. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
koupila jsem je ve vyprodeji v kauflandu a muzu rict ze jsou dobre a kor do bramboroveho salatu ,jen cena vysoka
Obrázek uživatelky
profil
nevím,my nějak neholdujeme těmto novinkám
Obrázek uživatelky
profil
zatial som sa s nimi nestretla nikde
Obrázek uživatelky
profil
jsem je asi už před třemi lety na výstavě Zemědělec v Lysé nad Labem. No, chuťově se od žlutých příliš neliší. Že bych měla chuť na fialovou kaši, to asi ne, ale v kombinaci s jinou zeleninou třeba v nějakém salátu bych to asi snesla. Pěstují se u nás už roky v Havlíčkově Brodě a firma Medipo Agras je myslím dodává hlavně do velkých hotelů.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles