Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fialové brambory – superpotravina budoucnosti

13. 11. 2010 | Zahrádka

I přesto, že mají chuť stejnou, jako brambory žluté, jsou prý zdravější. A také Vám zpestří jídla, která z nich budete připravovat. Takový bramborový salát, fialová bramborová kaše, nebo barevné hranolky? Kdo by odolal.

 

Proč jsou zdravější

Anthokyany, které jsou obsaženy v zelenině i ovoci, se vyznačují antioxidační aktivitou, která působí preventivně na různé civilizační choroby, anthokyany také zlepšují funkci zraku, chrání srdce, cévy i celé tkáně před poškozením, a zabraňují vzniku rakoviny. Čím jsou brambory více tmavší, tím jsou pro naše zdraví lepší.

Antioxidační kapacita u fialových brambor je dvakrát až třikrát vyšší, než je tomu u brambor žlutých. Fialové brambory se skladují při 4 st. C, a to obsah anthokyanů ještě zvyšuje. Před rašením, tedy na konci skladování, se anthokyany koncentrují v oblasti očka. Při vaření brambory neztrácejí svoji fialovou barvu, ani žádné obsažené živiny.

 

Proč jsou fialové

Mohou za to již zmiňované anthokyany, což jsou přírodní barviva. U původních odrůd byly zbarveny dužniny jen částečně, a to ve tvaru obloučků, proužků, nebo různých paprskovitých obrazců. Celé zbarvení fialové dužniny bylo spíše vyjímkou.

 

Kde jsou nejoblíbenější

Nejvíce se fialové brambory používají ve Francii, když je uvaří, mají tamní malé rohlíčkovité odrůdy sytě fialovou barvu a chutnají jemně oříškově.

 

Naše vypěstovaná odrůda Valfi

Je to  klasická konzumní poloraná až polopozdní odrůda, která má modrofialovou slupku a modrofialovou dužninu. Hlízy má středně velké až velké a jsou oválného tvaru. Varný tip je B a C. Vypěstovali ji čeští vědci ve Výzkumném ústavu bramborářském v Havlíčkově Brodě. V roce 2005 byla registrovaná a také získala ocenění – hlavní cenu Zlatý klas.

 

Anthokyany jsou také obsaženy například v červeném zelí, ostružinách, borůvkách a v červené řepě.

 

Pokud milujete hranolky, které nejsou zrovna zdravé a tělu prospěšné, dejte si aspoň jejich zdravější variantu v podobě fialových brambor, určitě si pochutnáte.

 

Iris – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
žeby? a biele do buducnosti nepojduSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
sice jako první mne napadlo celosvětový problém hladu a bídy,ale těšení se na něco nového mám stejně velké
Obrázek uživatelky
profil
Vypadají úúúúúúúúúúúúúúúúžasně. Jelikož máme rádi i červenou řepu a červené zelí, rádi bychom je ochutnali, ale nikde jsem je zatím neviděla. Škoda.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
No vypadají opravdu odpudivě,ale je to asi nezvyk.
Obrázek uživatelky
profil
na pohled to vypadá všelijak,ale můžou být chutné
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles