Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Film roku Cesta ven již dnes na České televizi

14. 02. 2015 | Televizní tipy
Ocenění filmových kritiků za nejlepší film, režii, scénář i hlavní ženskou roli, 10 nominací na České lvy a účast na festivalu v Cannes. Taková je prozatímní bilance jednoho z nejnovějších koprodukčních snímků České televize Cesta ven. V premiéře jej odvysílá už tuto sobotu 14.2. 2015.

O filmu Cesta ven:


České kinematografii se daří objevovat nová, nekonvenční témata i moderní formáty. Úlohu České televize, jakožto největšího tuzemského koproducenta, pak vnímám mimo jiné v tom, že ty nejvýlučnější projekty dokáže včas správně rozpoznat a podpořit je. I za cenu určitého rizika,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a doplňuje:

Film roku Cesta ven již dnes na České televiziCesta ven je snímek odvážný jak svým úsporným, civilním zpracováním, tak tématem. A jsem hrdý na to, že jsme se mohli na jeho vzniku, i dík profesionálnímu týmu našeho Filmového centra, podílet. Divákům České televize tak navíc můžeme už nyní nabídnout snímek, který se bude na konci února teprve ucházet o deset Českých lvů. A vedle filmového zážitku jim otevřít i jiný pohled na problematiku, která má pro současnou společnost zásadní význam.“ 

Cesta ven je příběhem mladé romské ženy, která bojuje o obyčejně šťastný život. Naráží však na předsudky většinové společnosti a na mnohé další překážky, které jí zabraňují obstát v dnešním světě, v němž díky globalizaci a finanční krizi zmizela zejména pro Romy jak vyhlídka na práci, tak na důstojné bydlení. Hrdinka filmu bojuje s materiálními problémy, s pocitem opovržení, ale také s vlastní determinací.

Odvážné rozhodnutí scenáristy a režiséra Petra Václava obsadit do filmu romské neherce se navíc ukázalo jako šťastné, zvláště u představitelky hlavní role Klaudie Dudové, která se před natáčením živila jako pokladní v obchodě. Klaudia Dudová za svůj filmový debut získala herecké ceny nejen u nás, ale i na Festivalu evropských filmů ve francouzském Essonne, rovněž je nominována na Českého lva a s režisérem Václavem natáčí v koprodukci České televize již druhý film Nikdy nejsme sami.

Film Cesta ven byl rovněž letos uveden v rámci prestižní přehlídky nezávislých filmů na MFF v Cannes. Pro českou kinematografii je přítomnost tohoto snímku v Cannes obrovským úspěchem, na který se čekalo 16 let. Naposledy byl totiž celovečerní hraný film v rámci programu Cannes prezentován v roce 1998, byla jím Postel Oskara Reifa v sekci Semaine de la Critique.

Cestu ven odvysílá Česká televize
v sobotu 14.2. 2015 od 20 hodin na kanále ČT2.


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Film roku Cesta ven již dnes na České televizi:

Film roku Cesta ven již dnes na České televizi
Film roku Cesta ven již dnes na České televizi
Film roku Cesta ven již dnes na České televizi
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !